Régió

Királyhelmec segítségét is kérik a beregszásziak

Beregszász/Királyhelmec | A hadiállapotra való tekintettel levélben kérte fel testvérvárosait a beregszászi önkormányzat, hogy lehetőségeik szerint támogassák őket a térségük stratégiai intézményeinek működtetésében. Királyhelmec városa a holnapi (hétfő) nap során egy 10 000 eurós csomag jóváhagyásáról hoz döntést, az összeget a beregszásziak által megszabott lista legalapvetőbb dolgainak a bebiztosítására költenék.
author
Németi Róbert

2022. február 27. 19:57

A városi képviselők holnap (hétfőn) szavaznak a 10 000 eruós pénzcsomag elkülönítéséről
A városi képviselők holnap (hétfőn) szavaznak a 10 000 eruós pénzcsomag elkülönítéséről  - Németi Róbert felvételei

Mi azért csak most kapcsolódunk be a kárpátaljaiak támogatásának, megsegítésének a történetébe, mert konkrét felkérést kaptunk testvértelepülésünktől Beregszásztól. Semmiképp sem akartuk összevonni a civil szervezetek gyűjtéseit, de mivel egy 100 ezer eurós tételt is meghaladó segélykérelemről van szó, önkormányzatként ilyen módon tudunk a legeffektívebben beavatkozni. A segélynyújtás – melynek keretében egyébként Somogyi László vezetésével a Vágsellyei járás aktivistái is gyűjtést szerveznek – teljes lebonyolításának a szervezésén már jelen pillanatban is dolgozunk, a hétfői nap folyamán pedig annak a megközelítőleg 10 000 eurós csomagnak a jóváhagyásáról fognak szavazni a királyhelmeci önkormányzat képviselői, melyet a beregszászi önkormányzat által megszabott dolgokra fogunk használni. A holnapi nap folyamán fog tehát kiderülni, hogy milyen. adományokra lesz szükségünk és hogy egyáltalán hova kellesz azokat hozni” – közölte lapunkkal Pataky Károly, Királhelyhelmec első embere.

Másodlagos megoldás

A polgármester elmondása szerint nem az a céljuk, hogy minél több kárpátaljai lakos hagyja el a házát és a hazáját, hanem éppen ellenkezőleg, azért vesznek részt a gyűjtésben és tartják fontosnak a beregszásziak támogatását, hogy a lakosoknak képest ne kelljen elhagyniuk az otthonaikat. „Ha viszont az életük is veszélybe kerülne, természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a határ itteni oldalán is segítsük őket, persze fontos megemlíteni, hogy olyasfajta segítséget nem tudunk nyújtani, amire nincsenek kapacitásaink. Itt elsősorban a város tulajdonában vagy a rendelkezésünkre álló szállásokról vagy szálláshelyek bebiztosításáról beszélek, de mivel megyei alelnökként a Kassa Megyei Önkormányzattal is szoros összeköttetésben vagyunk, az általuk szervezett gyűjtésekben és a menekülteket segítő intézkedések koordinálásába is bekapcsolódunk. Én azt hiszem, hogy a legnagyobb segítséget úgy tudjuk nyújtani, ha az embereket nem helyben és szétszórva, hanem a már meglévő megyei szálláshelyekre tudjuk vinni” – közölte az Új Szóval Pataky.

Hosszú a lista


Hosszú lista

Ahogy azt a Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének Patakyékhoz eljuttatott leveléből megtudtuk, a kárpátaljai lakosoknak elsősorban a tartós élelmiszerekre (liszt, olaj, cukor, só, ivóvíz, gyümölcslevek, konzervek, makaróni félék, rizs, hagyma és fokhagyma, alap tisztító- és tisztálkodási szerek – a szerk. megj.), illetve ivóvíz tárolására alkalmas tartályokra és azok szállításához szükséges utánfutókra van leginkább szüksége, de az ivóvízellátásban felmerülhető szivattyúállomások áramszüneteinek elkerülése miatt szükségük lehet áramgenerátorokra, kompresszorokra, három- és egyfázisú kábelekre, automata biztosítéktáblákra, tűzvédelmi locsolókra, havi 800 liter gázolajra és 600 liter benzinre tartanának szert. „Amennyiben akadozna az üzemanyagellátás, további 20 tonna gázolaj és 20 tonna benzin szükséglete merülhet fel. Ha korlátozás lenne a mobilszolgáltatásban, 20 és 10 km hatótávolságú rádióállomásokra lenne szükségük” – olvasható Babják levelében, mely az itt felsoroltak közül még sok más tételt tartalmaz. Mivel a humanitárius szállítmány nem haladhatja meg a 3,5 tonnát, élelmiszert és háztartási cikkeket egy humanitárius rakományba helyezni tilos, a rakomány pedig kizárólag vagy csak élelmiszerekből, vagy háztartási cikkekből állhat, a királyhelmeci önkormányzatnak nem a gyűjtés szervezése, hanem inkább a szállítás, a határon átjutás és a kézbesítés okozza a legnagyobb gondokat. A konkrét megoldásokról a következő napokban fognak egyeztetni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzinkút k

Áttörés a benzinkutakon: rég volt ennyire olcsó az üzemanyag!

fdd

7 előrejelzés 2023-ra... Még magasabb kamatokra számíthatunk

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Nem a hó és eső lesz az egyetlen, ami a napokban esni fog…

ferenc papa

Elsírta magát az ukránok szenvedésén Ferenc pápa (VIDEÓ)

Különös haláleset Nyitrán

Holttestre bukkantak egy érsekújvári panelház lakásában

f

Szívszorító búcsút vettek a rőcei autóbaleset áldozataitól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.