Régió

Bénító hatása lett a járási tilalomnak

Pozsony/Dunaszerdahely/Szepsi/Eperjes/Kassa/Lelesz | Zűrzavar, káosz, többórás várakozás, kilométeres sorok – gyakorlatilag az egész ország főbb útvonalait ez jellemezte a kijárási tilalom bevezetése miatt elrendelt ellenőrzéseket követően.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 8. 17:46

Lelesz
- Németi Róbert felvételei

A rendőrség a hajnali óráktól ellenőrizte a járáshatárokon áthaladókat, átlag 30–40 percig tartott az ellenőrzés.

Kaotikus ellenőrzés

Tegnap hajnalban 45 perces késéssel értek be a fővárosba a Dunaszerdahelyi járásból érkező ingázók. A 63-as elsőrendű főúton két ellenőrzést is abszolválniuk kellett az autósoknak. A Dunaszerdahelyi és a Szenci járás határán, valamint a Pozsonyi járásba behajtva is hosszú kocsisorok alakultak ki. Az első állomáson a személyi igazolványok bemutatása után kérdőívet töltettek ki a rendőrök az utazókkal, a másodikon már a munkáltatói igazolványt is elkérték.

A kora reggeli órákban alábbhagyott a forgalom, az 572-es másodrangú főúton volt, aki 20 perc alatt átjutott az ellenőrző ponton. Később azonban többórás dugók alakultak ki. Hasonló volt a helyzet a Vágsellyei és a Galántai járás határában is, Deáki és Taksony között délelőtt mintegy 40 perces volt a várakozási idő az ellenőrzés miatt. A nagyobb városok bekötő útjain több kilométeres kocsisorok alakultak ki, a déli órákra már az autópályák melletti településeken is álltak az autók. Ellenőrzés nélkül jutottak be a fővárosba azok, akik a vonatközlekedést választották.

„Reggel 8 óra után 6–7 rendőr tartózkodott a pozsonyi vasúti főállomáson. A vonatokról leszálló embereket nem ellenőrizték, mindenki szabadon távozhatott az épületbőlˮ – tudtuk meg az egyik utastól

Kassa

Elakadt élelmiszer

A többórás várakozás nemcsak a munkahelyükre igyekvők napját keserítette meg, hanem a fuvarozókét is. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara tájékoztatása szerint a reggeli órákban az élelmiszerek előállításához szükséges nyersanyagot nem tudták időben a feldolgozóüzemekbe eljuttatni, hasonlóan gomoly gondot okozott a pékáru kiszállítása, mert a munkahelyükre igyekvő sofőrök már hajnalban 45 perces késéssel vették fel a munkát. Jana Holéciová a kamara nevében arra figyelmeztetett, hogy ha nem lépnek az áruszállítás érdekében, akkor összeomolhat a lakosság élelmiszer-ellátása. 

Bedugult főbb útvonalak

Az ellenőrzések óriási fennakadásokat okoztak a keleti országrészben is. Míg a Kassára vezető főútvonalak mindegyikén több kilométeres kocsisorok alakultak ki, addig a Királyhelmec és Nagykapos közti járáshatáron jóval kevesebb autós volt, így a forgalom gördülékenyen haladt. 

A járáshatárok ellenőrzése miatt a Poprádra, Eperjesre és Kassára vezető főútvonalakon már a kora reggeli órákban hosszú kocsisorok álltak. A Tőketerebes felől vezető E58-as főútvonalon, a Dargói-hágónál több mint egy órát kellett várniuk azoknak, akik a Tőketerebesi járásból a Kassa-vidéki járásba, vagy visszafelé tartottak.

Rengeteg autó torlódott össze Eperjes és Kassa között is, a D1-es autópályán több száz méteres dugó alakult ki. A közösségi médiában létrehozott közlekedési oldalakon közzétett információk szerint a két nagyváros közti mellékutakon sokkal nyugodtabb volt a forgalom. A faluk között tekergő összekötő utakon Budamér (Budimír) és Sárosberettő (Bretejovce) települések között ellenőrizték az autósokat. Ugyancsak sokat kellett várniuk a Kassa-vidéki járásbeli Szepsi és a Kassamindszent (Valaliky) felől érkezőknek, és a Kassa határain belül elterülő Bárca és Abaszéplak (Krásna nad Hornádom) városrészekben is csigatempóban araszoltak a sofőrök. A teherforgalomban is nagy volt a fennakadás, a teherfuvarozók elsősorban a kassai kerületbeli Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) és Miglécnémeti (Milhosť) határátkelőkön számíthattak hosszas várakozásra. 

Kassa

Türelmetlen sofőrök

Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint sajnos sok olyan autós volt az utakon, akik nem tartoznak a kormány által megszabott kivételek közé.

„A járáshatárokon hosszú kocsisorok alakultak ki. Nagyon sokan azzal lassították az ellenőrzést, hogy autóikkal a választóvonalhoz közel, az út közepére és egymásra nyomulva tolakodtak. A sofőröknek meg kell érteniük, hogy ezzel nem gyorsítják, hanem éppen ellenkezőleg, lassítják a sor folyamatos haladását. Mindezek mellett a mentőalakulatok biztonságos áthaladásához szükséges mentősávot is blokkolják. Arra kérünk minden sofőrt, hogy az úttest jobb oldalára húzódva várakozzanak. A sofőrök kíváncsisága és tolakodása csak nehezíti a helyzetetˮ

– zárta a szóvivő. 

Bonyolult ellenőrzés

A tőketerebesi járásbeli Lelesz határában található, a Tőketerebesi–Nagymihályi járáshatárhoz közeli kereszteződésnél két rendőr és két katona ellenőrizte a sofőröket.

„Az ország más pontjaihoz képest itt sokkal nyugodtabb volt a helyzet. Ezen a vonalon egyébként is jóval kevesebb autó közlekedik. Éjféltől 11 óráig mintegy 300 autóst ellenőriztünk. A legtöbben munkavégzés céljából hagyták el a járást, de volt aki tankolni, vásárolni indult, vagy szerettei sírjaihoz, illetve a közeli Latorca folyón szeretett volna halászni. Őket természetesen visszafordítottuk. Sajnos nem egyszerű megállapítani, hogy ki mond igazat és ki nem, valószínűleg sokan visszaélnek a kormány által meghatározott kivétellel. Itt a helyszínen nem tudjuk ellenőrizni azt sem, ha valaki azt állítja, hogy orvoshoz megy a szomszédos járásba. Ezzel mi sajnos semmit nem tudunk kezdeniˮ – zárta egy neve elhallgatását kérő rendőr.

(béva, mb, nr, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

George Floyd

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Két új fertőzöttet és egy gyógyultat sem azonosítottak

Két új fertőzöttet azonosítottak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.