Régió

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Komárom | A dél-szlovákiai térségből érkező megkereséseknek köszönhetően az Artis Centrum szakemberei és munkatársai egyre több tapasztalatra tesznek szert a járvány okozta „szükségállapotról“. A tanulságok szinte tükrözik azokat a kihívásokat, amelyekkel a szülők szembesülhetnek.
Vataščin Péter

2021. január 18. 18:00

Komárom
Fotó: Artis Centrum

A sajátos nevelési igényű, valamint normál fejlődésmenetű óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek fejlesztésével foglalkozó Artis Centrum szakemberei a kialakult helyzet ellenére is próbálnak segíteni a szülőknek, akár telefonon, akár online vagy egyéb módon.

Hiányos visszajelzések „Folyamatosan kell reagálnunk az aktuális helyzetre. Azt érezzük, hogy szeptember óta kevesebb a megkeresés főleg az iskoláskorúak vagy azon gyerekek részéről, akik iskolába készülnek“ – fejtegeti lapunknak Barthalos Réka konduktor, pszichológus, aki egyben a központ társtulajdonosa is. Mint mondja, hiányoznak a személyes kontaktusok az iskolából, s ezáltal az, hogy a szülők visszajelzéseket kapjanak a diákok helyzetéről – most ugyanis online felületeken kapják a tájékoztatást, de az nem tud annyira személyre szabott lenni, mint a szemtől szembeni kapcsolat. „Nagyon sok iskoláskorú gyermeknél előjöhet például a beilleszkedési probléma, szorongás. Ezekkel általában minket is meg szoktak keresni. Most viszont otthon vannak a gyerekek, s ezek a gondok nem jönnek a felszínre. Az esetleges tanulási problémák során a szülőknek nincs viszonyítási alapjuk, így azt sem tudják, miképp oldhatnák meg“ – boncolgatja a szakember, aki szerint ha észre is vesznek valamit az alsó tagozatos iskolások viselkedésén a szülők, nagyszülők vagy adott esetben a bébiszitterek, egy nagyon bizonytalan helyzetbe kerülnek, nem tudják mitévők legyenek, illetve maga a probléma észlelése is más, mint egy pedagógusnál. Egyre

több olyan esetről is tudomást szereznek, amikor az elsős alapiskolások nem sajátítottak el időben egy-egy készséget. Például olyan is megesett, hogy a 2019-ben az iskolába belépő gyermekek az őszi és téli szüneteken felül még betegek is voltak, majd márciustól távoktatásban részesültek – s végül júniusban kiderült, hogy a kihagyások miatt nem tanultak meg úgy olvasni, írni és számolni, amit normális körülmények között gond nélkül elértek volna. Az pedig értelemszerűen nem segít a helyzetükön, hogy október óta újra lockdown van az oktatási intézményekben. Ha az iskolásokkal nem is, érdekes módon óvodáskorúakkal és a még kisebb gyerekekkel szinte több szülő keresi meg az Artis Centrumot, mint korábban, ami nemcsak a iskolakezdés előtti fejlesztéseket népszerűsítő kampányuknak köszönhető. „Az ovisoknál több interakció van az anyukák, barátnők között. Megbeszélik, hogy ki mit hallott, hogy hova lehet vinni a gyermeket. A központunkra rá lehet találni a weben, de a hírünk leginkább szájról szájra terjed“ – magyarázza Barthalos Réka. Viszont az óvodásoknál is épp annyira hiányzik a pedagógusok szituatív megfigyelésekből származó szakvéleménye, mint a kisiskolásoknál.

Tornyosuló akadályok Barthalos Réka úgy látja, egyes szülők végül anyagi gondok miatt sem kérnek pl. gyógypedagógiai fejlesztést, mert sokaknál veszélybe került a megélhetés a fizetéscsökkentések és elbocsájtások, vagy csak ezek puszta veszélye miatt – emellett az is megesett, hogy a fertőzésveszély miatt mondtak le teljesen a gyógypedagógiai foglalkozásokról már októberben. Nem pusztán magukat és a gyerekeket féltik a szülők, hanem a nagyszülőket is, akik jobban ki vannak téve a koronavírus okozta szövődményeknek. Ha mindez nem lenne elég, nagyon sok gondot okoz a szülőkkel való kapcsolattartásban az is, hogy több anyuka egyedül van otthon két vagy több gyerekkel, akikre sokszor egyibőben kell figyelnie, s így nem jut elég idő és tér arra, hogy például egy gyógypedagógus vagy pszichológus szolgáltatásait is igénybe vegye akár telefon segítségével. Ez komoly feszültségekkel és megkésett fejlődéssel járhat, főleg a sajátos nevelési igényű kicsiknél.

Folytonos újratervezés A tavaszi leállást követően júniustól újra elkezdték felépíteni a rendes működésüket az Artis Centrumban. Új szolgáltatásokat is felvettek a kínálatukba: a higiéniai szabályok miatt intenzív terápiás heteket tartottak a nyáron napi 3-4 órán keresztül. Havi rendszerességgel online anyagokat állítottak össze egyénre szabott gyakorlatcsomagot egy-egy szülőnek. Több szülővel az online és telefonos kapcsolattartással próbálják fenntartani a helyzetet a szakemberek. „Nem mindenki bízik az online kapcsolattartásban, miközben azt gondolnánk, hogy az ellenkezője igaz. Aztán van, akinél az internetes lefedettséggel vannak problémák. Vagy nincs elég felhasználható adatmennyisége“ – vázolja a problémát Barthalos Réka. Ezzel szemben szerencsére pozitív tapasztalataik is vannak, úgy látják például, hogy egyes szülők a korábbiakhoz képest sokkal nyitottabbak, rugalmassabbak az online kommunikációra és internetes fizetési formákra. „Azok a szülők, akikkel három hónapon keresztül online tartottuk a kapcsolatot, jobban megtapasztalták, hogy mi és mivel függ össze egy fejlesztés foglalkozás során. Az online térben a szülő készíti elő otthon az eszközöket, ott van a gyakorlatoknál, s megérti akár utólag is, hogy »igen, ezt azért gyakoroltuk a múlt héten, hogy most emezt végezhessük«. Ez most teljesen más a prespektíva!“ – fejtette ki a szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
EU-csúcs k

A kritikus szlovákiai járványhelyzet is téma volt az uniós videokonferencián

Laboda Róbert

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Laboda Róbert válaszol

időjárás köd

Ködbe burkolódzik Kelet-Szlovákia, kiadták a figyelmeztetést

teszteredmény

Újabb ingázót fogott a rendőrség, aki hamis teszttel próbált meg átkelni a határon

Andrej Babiš

Új szükségállapot kihirdetésére szólították fel a Babiš-kormányt

Tragédia – Frontálisan ütközött egy kamionnal, esélye sem volt túlélni

Tragédia – Frontálisan ütközött a kamionnal, esélye sem volt túlélni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.