Régió

Kihasználták a lezárások időszakát, megszépült az iskolaudvar

Nádszeg | Csak néhány magaságyást terveztek a nádszegi alapiskola udvarára, végül széles körű tereprendezés, parkosítás, szépítés zajlott le az intézmény közel kétezer négyzetméteres területén.
author
Tornyai Bianka

2021. május 5. 11:31

magaságyás
Minden osztály felel egy-egy magaságyásért. (Kép: A nádszegi alapiskola)

A magaságyások elkészítésébe azért fogtak bele a nádszegi alapiskola alkalmazottai, mert a járvány miatt elrendelt lezárásokat szerették volna hasznukra fordítani.

Nem tervezett munkák

„A Tesco áruháznak egy pályázatán második helyezést értünk el tavaly, ebből a pénzből vettük meg a faanyagot a magaságyásokhoz. Eredetileg az volt a tervünk, hogy csak néhány ágyást alakítunk ki, ahol a gyerekek növényeket termeszthetnek. Januárban és februárban csak a kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők gyerekei jártak iskolába, nagyjából húszan. Üres volt a pince, a gondnoknak, a takarítónőknek sok szabadidejük lett. A gondnokunk ezermester, vállalta, hogy elvégzi a famunkákat, vagyis elkészíti a deszkákból a magaságyásokat. A szabad kapacitású pedagógusok és takarítónők segítettek befesteni és fóliával kibélelni az elkészült ládákat. Közben parkosítottuk az iskola udvarát, amit eredetileg nem terveztünk olyan nagyszabásúra, mint amilyen végül lett. A községi hivatal 10 japán díszcseresznye- és egy platánfát adott az iskolának. Ahhoz, hogy ezeket elültethessük, ki kellett vágni a kerítés mentén lévő elöregedett, sok helyen elkorhadt, nagyjából negyvenéves tujákat. Volt még az udvaron több mogyorófánk is, amelyeket a dióhoz hasonlóan megtámadott a burokfúró légy, ami tönkreteszi a termést, ezért elhatároztuk, hogy ezeket is legjobb lesz kivágni” – részletezte Szarka Zsuzsanna, az iskola igazgatója. A mogyorófák gyökérzetének kiemeléséhez komoly felszerelés kellett, a helyükön gödrök keletkeztek, így szükség volt a tereprendezésre.

„Volt az iskolaudvaron egy nagyon régi betonakna, amely már nem szolgált semmire, így kihasználtuk a tereprendezést végző vállalkozó felajánlását, aki a nehézgépekkel kiemelte és elszállította a régi betonelemeket. Speciális technikával bezsaluzták a helyén maradt gödröt és letakarták, így már nem rontja a megszépült udvar összképét”

– tette hozzá az igazgató.

A munkák során megsérültek a füves részek, így összesen 80 kilogramm fűmagot vetettek el a közel kétezer négyzetméteres iskolaudvaron. Mivel a frissen vetett füvet rendszeresen locsolni kell, ezért a szépítkezés során a régi, évek óta nem működő kutat is felújították. Felfrissítették a rózsakertet és elkezdték egy kültéri kreatív osztály és szabadtéri színpad kialakítását is.

Ültetőcsomag a diákoknak

Minden alsó tagozatos osztály egy kezdő ültetőcsomagot kapott a magaságyásokhoz, amely dughagymát, retek-, sárgarépa-, saláta-, sóska- és spenótmagot tartalmazott. A gyerekek a pedagógusok irányításával maguk vetették el a magokat, de aki szeretne, palántákat, virághagymákat, gyógynövényeket is ültethet az ágyásokba. Minden osztály egy-egy magaságyásért felel, az osztályfőnökök vezetésével gondozzák, locsolják, nevelgetik a gyerekek a növényeket. A felső tagozatos tanulók a technikaórán kapcsolódnak be a kertészkedésbe, mivel majdnem minden osztálynak van egy magaságyása. „Már az ültetés is nagy élmény volt a gyerekeknek, de az lesz igazán érdekes, hogy ha megnőnek a növények, egy helyi pékségben sült friss zsíros kenyérrel elfogyaszthatják a maguk által megtermelt finomságokat” – egészítette ki Szarka Zsuzsanna.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bevásárlás k

Már a bevásárláson is igyekszünk spórolni

heger

Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

Karel Hirman

Energiaspórolásra buzdít az állam

abroncs

Hol kötelező a téli abroncs Európában?

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

f

KVÍZ: Ázsiai és afrikai országok fővárosait is ismered? Földrajzi zseni vagy?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.