Régió

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Párkány | Nyitra megye önkormányzata 2019 végén döntött arról, hogy a megye hatáskörébe tartozó másod- és harmadrendű utakon hol lesz teljes útburkolatcsere 2020–21-ben. Ezek közül a Párkány és Bajcs közti szakasz abszolút elsőbbséget élvez, ugyanis ez a megye egyik legrosszabb állapotban levő útja, sűrű és egyre növekvő forgalommal.
Buchlovics Péter

2020. február 19. 13:19

Párkány
- TASR-felvétel

2020–21-ben több, a párkányi régiót és Nyitra megye déli járásait érintő útszakasz teljes felújítását hagyta jóvá a megyei önkormányzat a múlt év végén. 

Három forrásból fedezik
A megye három forrásból fedezi az útburkolatok teljes cseréjét: saját forrásaiból, azaz a gazdálkodási többletéből, vissza nem térítendő állami támogatásból, illetve kamatmentes állami hitelből és uniós forrásokból, azaz az IROP (Integrált Regionális Operatív Program) második hullámából. A szerkesztőségünk rendelkezésére álló és jóváhagyott dokumentumok szerint az IROP keretében újítják fel a Bajcs– Párkány közti másodrendű utat, 8 768 116 euróért, és ugyanebből a programból korszerűsítenék a Léva–Deménd, Ipolypásztó–Ipolyszalka közti szakaszt is. Szintén az IROP-ból fedeznék a Tesmagon át a megyehatárig húzódó ipolysági útszakasz felújítását is 2021-ben. Ez utóbbi tervezett összköltsége 1,137 millió euró. 

Arányosságra törekedtek
A jegyzékekből az is kiolvasható, hogy az idei és a jövő évre jóváhagyott útfelújítások többsége a megye déli járásaiban valósul meg, tulajdonképpen az északi és déli fejlesztések, korszerűsítések közti különbség kiegyenlítésére törekedtek. Ezzel kapcsolatban Farkas Iván (MKP) megyei képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, 2018-ban részükről a megyei koalíció külső támogatásának egyik feltétele épp a Párkány–Bajcs közti útszakasz teljes rendbetétele volt, mert ez az út nagyon rossz műszaki állapotban van, viszont egyre forgalmasabb, egyre nagyobb a terhelése. A megye a közlekedésbiztonság növelése végett saját forrásaiból újítja fel például a Gúta belterületén, részben külterületén, Nemesócsa irányába húzódó szakaszt, a Gúta melletti hidat, az Ógyalla és Imely közti utat, a Madar–Bátorkeszi közti utat, a Vágfüzes és Agyagos közti szakaszt és a Vágfüzes melletti hidat. Továbbá a Komáromi járásban a Naszvad és Gúta közti utat is. A Lévai járásban megyei forrásból újítják fel többek közt a Tolmács–Léva, Zalaba–Kisölved, valamint a Felsőtúr– Alsótúr közti utakat. Párkány vonzáskörzetében a Kéménd és Bart közti út, valamint a Helemba község– Helemba vasútállomás közti szakasz korszerűsítésére számíthatunk. A megye szintén saját pénzből fedezi a Vágsellyei járásban a Deáki és Pered közti harmadrendű út felújítását is. Az említett szakaszok rendbetételét 2020-ra hagyta jóvá a megyei önkormányzat. 

15 milliós állami támogatás
Vissza nem térítendő állami támogatásból újítja fel Nyitra megye a Farnadon keresztülhaladó, másod-rendű, 588-as utat és a farnadi útkereszteződést, továbbá ugyanennek az útnak a Köbölkútig húzódó, az Érsekújvári és a Lévai járás határát átszelő szakaszát is. Állami keretből Nyitra megye összesen 15 millió eurót fordíthat az útburkolatok teljes cseréjére. A megyei képviselő-testület a múlt év végén arról is döntött, hogy a Gúta és Komárom közti másodrendű utat szintén uniós forrásból, az IROP programból újítják fel. Nyitra megye 2016-tól évente 7-9 millió euró közötti összeget fordít saját költségvetéséből útfelújításra, ez teljes burkolatfelújítást, cserét jelent. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.