Régió

Kicsi az esély a személyvonatok visszaállítására

Kassa/Pelsőc | Petíciót indítottak az elégedetlen utasok a személyforgalom visszaállításáért a Kassa-Pelsőc szakaszon. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) a közlekedésügyi minisztériumra hivatkozik, amely a minimális kihasználtsággal indokolta a személyvonatok megszüntetését.
Németi Róbert

2019. április 3. 14:46

Frissítve
A Kassa-Pelsőc vonalon naponta öt pár gyorsvonatot indít útnak a Szlovák Vasúttársaság - Németi Róbert felvétele

A szóban forgó vonalon 2012/2013-as közlekedési grafikon alapján a megrendelő, azaz a közlekedésügyi minisztérium kérésére vontuk ki a regionális személyvonatokat. A tárca a csökkenő hatékonyságra és a szolgáltatás minimális kihasználtságra hivatkozva döntött így. A Pozsony – Zólyom – Szepsi - Kassa vonalon jelenleg csak Kassa és Szepsi között közlekednek személyvonatok, azonban a Pozsony-Zólyom-Kassa vonalon naponta öt pár gyorsvonatot indítunk útnak” - nyilatkozta lapunknak Tomáš Kováč, a Szlovák Vasúttársaság szóvivője. Kováč szerint releváns érdeklődés esetén készen állnak átértékelni a helyzetet. A személyvonatok visszaállítására azonban jelenleg kevés esély mutatkozik, ugyanis a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) máig sem villamosította a vonalat, és kevés a rendelkezésre álló dízelmozdony és motorvonat is. 

Csak gyorsvonatok közlekednek 

A Kassa-Pelsőc vonalon jelenleg csak gyorsvonatok közlekednek, amelyek kizárólag Szepsiben és Rozsnyón állnak meg. Az utasok petíciót indítottak a személyforgalom visszaállításáért, ugyanis sok településről (Szalóc, Jólész, Hárskút, Szádalmás, Tornagörgő, Szádudvarnok, Torna, Somodi, Makranc, Csécs, Szeszta, Nagyida, Hutníky, Enyicke) csak autóval vagy busszal tudnak eljutni azokra az állomásokra, ahol megáll a gyorsvonat. Ragán Dávid tornagörgői lakos, a petíció kezdeményezője szerint ezen a vonalon becsléseik szerint ezren ingáznak iskolába vagy munkába. Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője szerint valóban érdeklődés hiánya miatt vonták ki a forgalomból a személyvonatokat. „A Kassa-Pelsőc szakaszon a közlekedési kutatóintézet 2011-ben kiadott átfogó analízisét követően állítottuk le a személyi forgalmat. A felmérés szerint a Torna-Pelsőc vonalon minimális volt a vonatok kihasználtsága, napi szinten nagyjából 65-100 utas vette igénybe őket” - nyilatkozta lapunknak a szóvivő. Hozzátette, az állandó vasúti közlekedés visszaállítása elsősorban az utasok érdeklődésétől, illetve a tervezett befektetés megfelelő felhasználásától függ. „A kevésbé kihasznált vonalakon sajnos nem vagyunk képesek fenntartani a közlekedést, és főleg nem abban az esetben, amikor az adott térségben a városok közti autóbuszjáratokkal versengenek, melyeket napi szinten átlagosan 500 utas veszi igénybe egy irányban” - magyarázta Ducká. Mint kiderült, a szóban forgó autóbuszok két település (Szádalmás és Berzéte – a szerk. megj.) kivételével minden egyes települést párhuzamosan érintenek. 

Valakinek hiányzik, valakinek nem 

Ragán állításával ellentétben a megkérdezettek egy részének nem hiányzik a vasúti közleledés, sőt olyanok is vannak, akik a távolsági buszokkal is megelégednek. „Nekem személy szerint sokkal jobb volt vonatozni, hiszen Tornáról alig negyven perc alatt bejutottam Kassára. Most busszal kell eljutnom Szepsibe, ahol vagy elérem a következő vonatot Kassára, vagy nem. Ami eddig 40 percig tartott, az most átlagosan másfél órámba kerül. Én örülénk, ha újra járnának a vonatok” - nyilatkozta lapunknak Bartók Gergely tornai lakos. Emődi Róbert, a Rozsnyóhoz közeli Hárskút település polgármestere támogatná a vasúti közlekedés újraindítását, még annak ellenére is, hogy a falusiak nem érzékelik a személyvonatok hiányát. „Engem személy szerint senki sem keresett fel a vonatok újraindítása kapcsán. Nem hinném, hogy a mi lakosainkank különösebb gondot okoz a jelenlegi helyzet, hiszen akkor sem használtán sokan a személyvonatokat, amikor még a mi állomásunkon is megálltak. Ettől függetlenül támogatom a kezdeményezést” - zárta Hárskút polgármestere. Horváth Szabina tornagörgői lakos egyetemi tanulmányai miatt napi szinten ingázik Kassa és szülőfaluja között. „Évekkel ezelőtt sokkal jobb volt a helyzet, hiszen akkor minden faluban megállt a vonat. Jelenleg Tornagörgőről kell busszal beutaznom Szepsibe, onnan pedig vonattal megyek tovább Kassára. Így nemcsak hogy tovább tart az út, de visszafelé jövet, amikor későn végzek az egyetemen, már a buszok is jóval ritkábban járnak. Ugyenez a helyzet Rozsnyó irányába is, a kistelepüléseken csak a buszok állak meg. A jelenlegi helyzetről a környékbeli csoporttársaim is hasonlóan vélekednek. Mindenki nagyon örülne, ha az említett vonalon személyvonatok is közlekednének” - magyarázta Horváth Szabina. 

Mivel az érintett településeken aktivisták intézik a petíció terjesztését, Ragán nem tudta megmondani, eddig hányan írták alá a petíciót. „Szinte biztos, hogy már ezernél is több aláírásunk van. A petíciót az érintett települések hivatalaiban vagy az üzeltekben lehet aláírni” - zárta Ragán Dávid. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?