Kiállították Andrássy Ilona hóráskönyvét a betléri múzeumban

Betlér |

A rimaszombati járásbeli Betléri Múzeum látogatóinak a nyári szezonban lehetőségük van megcsodálni az Andrássy-kastély egyik legértékesebb kincsét, Andrássy Ilona középkorból származó hóráskönyvét. A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve című kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

„A hóráskönyvet a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában teljes egészében digitalizálták. Így a kiállítás látogatói az eredeti mellett virtuálisan átlapozhatják a kézzel írott könyv legértékesebb részeit, és olyan módon csodálhatják meg a díszítő elemeket, ahogy az előző generációknak nem volt rá lehetőségük” – fejtette ki Judita Krajčiová, a kastélymúzeum kulturális-propagációs menedzsere.

Hozzátette: A 15. század végéről származó, késő gótikus, illuminált kódexre néhány éve tulajdonképpen véletlenül bukkantak rá az egyik antik komód fiókjában, levelek, bélyeggyűjtemények és más dokumentumok mellett. A pergamenlapokból álló könyvecske 15 bibliai jelenetet ábrázoló képet tartalmaz, melyeket egy ismeretlen flamand illuminátor készített ún. grisaille technikával.

Andrássy Ilona a betléri kastély utolsó urának, II. Andrássy Manónak (1892-1953) és Choloniewska Máriának (1892-1975) a gyermeke volt. Gyerekkorát multikulturális környezetben, elődei értékes műgyűjteménye által körbevéve töltötte a betléri kastélyban, illetve a terlényi (Trlinok) villában, a parnói (Parchovany) kastélyban és Budapesten.

Az Andrássy-családnak 1944-ben kellett elhagynia a betléri kastélyt. A Csehszlovákia területén található birtokaikat 1945-ben államosították. 1949-ben magyarországi birtokaikat is elveszítették. Ilona szülei és testvére Liechtensteinbe emigráltak, ő maga Közép-Európában maradt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?