Régió

Kiállították Andrássy Ilona hóráskönyvét a betléri múzeumban

Betlér | A rimaszombati járásbeli Betléri Múzeum látogatóinak a nyári szezonban lehetőségük van megcsodálni az Andrássy-kastély egyik legértékesebb kincsét, Andrássy Ilona középkorból származó hóráskönyvét. A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve című kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
TASR

2019. június 4. 11:54

„A hóráskönyvet a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában teljes egészében digitalizálták. Így a kiállítás látogatói az eredeti mellett virtuálisan átlapozhatják a kézzel írott könyv legértékesebb részeit, és olyan módon csodálhatják meg a díszítő elemeket, ahogy az előző generációknak nem volt rá lehetőségük” – fejtette ki Judita Krajčiová, a kastélymúzeum kulturális-propagációs menedzsere.

Hozzátette: A 15. század végéről származó, késő gótikus, illuminált kódexre néhány éve tulajdonképpen véletlenül bukkantak rá az egyik antik komód fiókjában, levelek, bélyeggyűjtemények és más dokumentumok mellett. A pergamenlapokból álló könyvecske 15 bibliai jelenetet ábrázoló képet tartalmaz, melyeket egy ismeretlen flamand illuminátor készített ún. grisaille technikával.

Andrássy Ilona a betléri kastély utolsó urának, II. Andrássy Manónak (1892-1953) és Choloniewska Máriának (1892-1975) a gyermeke volt. Gyerekkorát multikulturális környezetben, elődei értékes műgyűjteménye által körbevéve töltötte a betléri kastélyban, illetve a terlényi (Trlinok) villában, a parnói (Parchovany) kastélyban és Budapesten.

Az Andrássy-családnak 1944-ben kellett elhagynia a betléri kastélyt. A Csehszlovákia területén található birtokaikat 1945-ben államosították. 1949-ben magyarországi birtokaikat is elveszítették. Ilona szülei és testvére Liechtensteinbe emigráltak, ő maga Közép-Európában maradt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?