Régió

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Felsőszeli | A jelenlegi polgármester nem akarja cserben hagyni a falu népét, ezért folytatná a munkát. Kihívója a közösségépítést és az együttműködést tartja a legfontosabbnak.
author
Tornyai Bianka

2022. szeptember 29. 19:30

Dobosy Pál
A településen működő civil és kulturális szervezetekkel jó viszonyt ápol Dobosy Pál, mindenben igyekszik támogatni és segíteni munkájukat.   - A szerző felvétele

A település jelenlegi polgármestere Dobosy Pál, aki tősgyökeres felsőszeliként 1999 óta vezeti a községet. Az októberi választásokon a Szövetség jelöltjeként indul 11 képviselőjelölttel együtt. Mint fogalmazott, egy ütőképes csapatról van szó, amelynek tagjai nagy részével eddig is jóban-rosszban együtt voltak. Néhányuktól elbúcsúzik a választási időszak végén, nem mindenki szeretné folytatni a képviselői munkát.

Kitart a nehéz időszakban

A vele készült beszélgetés során elmondta, azt tervezte, hogy idén már nem indul a választásokon. Úgy fogalmazott, eddig is azt érezte, hogy eggyel több választási ciklust csinált végig, mint amennyit kellett volna. „A hatodik választási időszakomat töltöm, többször éreztem úgy, ahogy most is, hogy már be kellene fejezni ezt a munkát. Voltak rossz, még rosszabb és rövid ideig jó időszakok. Most viszont nagyon nehéz időszak vár ránk, nagy szegénység várható, hatalmas probléma lesz fenntartani az intézményeinket. A polgármesteri munka nem arról fog szólni, amiről szólnia kellene, vagyis a településfejlesztésről. Minden választási ciklus egyre nehezebb. Megszenvedtük az elmúlt időszak rossz döntéseit is, de most idióták vezetnek bennünket. Nemcsak a szlovák kormány tagjait értem ezalatt, hanem úgy vélem, az Európai Uniót is idióták vezetik. Ennyire dilettáns, tudatlan, oktondi embereknek, akikbe semmilyen paraszti ész nem szorult, nem szabadna vezetőnek lenniük. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy ebben a nehéz helyzetben nem hagyom cserben a falu népét. Sokan kerestek meg az elmúlt időszakban azzal a kérdéssel, hogy folytatom-e, és kifejtették, nem lenne tisztességes, ha most fejezném be. Be kellett látnom, hogy igazuk van” – érvelt Dobosy Pál.

Tartalékok mozgósítása

A jövőbeli terveivel kapcsolatban kifejtette, manapság nagyon nehéz tervezni, szinte az egyik napról a másikra élünk. „Szerencsénk van, hogy tavaly a gáz- és villamosenergia-szolgáltatóval három évre kötöttünk szerződést, tehát úgy tűnik, van még két boldog évünk, hacsak a szolgáltató nem gondolja meg magát. Az iskolában azonban már komoly gondok lesznek. A közös épületben működő szlovák iskola fizeti a villanyt, a magyar a gázt. A villamos szolgáltatóval kötött szerződés még egy évig érvényes, a gázra kötött viszont most telik le. A hatalmas áremelkedés miatt muszáj lesz a községnek besegítenie, hogy az iskola működhessen. Az óvoda fenntartása teljes mértékben a mi feladatunk. Az intézmények igazgatóival már tárgyaltunk arról, hogyan lehetne az összes lehetséges tartalékot megmozgatni, hogy kihúzzuk ezt a rossz időszakot. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy az óvoda és az iskola működjön. Nagyon sajnáltam a gyerekeket a koronavírus-járvány miatt történt bezárásokkor. Szó sem lehet arról, hogy ez megismétlődjön, még ha a minisztérium így is határoz” – hangsúlyozta a polgármester.

Kérdéses fejlesztések

Dobosy Pál bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy a következő négy évben folytatni lehetne a település fejlesztését az aktuális világ- és gazdaságpolitikai helyzet miatt. Az elsődleges célja, amit mindenképpen szeretne megvalósítani, hogy minél több épületet ellássanak Felsőszeliben megújuló energiaforrásokkal. „Az Ekofond SPP nonprofit szervezettől nyertünk egy 30 kilowattos fotovoltaikus erőművet, amelyet az iskola épületére szereltetünk fel. Ugyanilyet szeretnénk az óvodákban is alkalmazni. Komoly beruházást szeretnék véghezvinni a szennyvíztisztítóban, ahol nagyon magasak a fenntartási költségek, ezeket lehetne csökkenteni. Az energiaspóroláson túl fontosnak tartom még a közösségi élet fejlesztését is. Az Öreg Fekete-víz Helyi Akciócsoport, amelynek Felsőszeli is tagja, az Európai Unió leader-programjában 300 ezer euró támogatást kapott, amelyet 2023 végéig tudnánk felhasználni zöldenergia-forrásra, parkosításra, játszótér vagy kültéri fitness park létesítésére” – egészítette ki.

A polgármesternek hat éve határozott elképzelése van arról, mihez kezdene abban az esetben, ha nem nyerne a választásokon. „Eléggé lokálpatriótának tartom magam ahhoz, hogy ne csak polgármesterként tudjak tenni Felsőszeliért, az itt élő emberekért. A polgármesterségen túl is van élet, sőt, talán akkor kezdődik csak igazán az élet. Rengeteg elmaradt dolog van, amelyet szeretnék még megvalósítani” – tette hozzá nevetve.

Szabo Juhás Edina
Szabo Juhás Edina szeretné, ha Felsőszeli környezettudatos és energiatakarékos település lenne, ahol felújítanák a járdákat, bővítenék a közvilágítást és kerékpárút épülne a fürdőig.   - Képarchívum

A függetlenként induló Szabo Juhás Edina 2007-ben költözött Galántáról Felsőszelibe, de mint elmondta, mindig szülőfalujaként tekintett Felsőszelire, hiszen nagyszülei és rokonságának nagy része itt élt. A jogi egyetem elvégzése után a honvédelmi minisztériumban, később a Szlovák Államvasutaknál, majd a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaságnál dolgozott mint közbeszerző.

A legfontosabb a kommunikáció

2019-től vagyok főállású anya, ebben az időszakban született meg bennem a döntés, hogy elinduljak a helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként. Több időt töltöttem a faluban, sok emberrel megismerkedtem, felújítottam régi barátságokat, sok mindent láttam és hallottam, amelyek által arra jutottam, hogy lenne mit változtatni. Elsősorban egy stabil kommunikációs platformot szeretnék létrehozni, amely tekintettel lenne a fiatalabb, a középkorú és az idősebb korosztályra egyaránt. Digitális világban élünk, de sokan vannak, akik úgy érzik, ha nem használják a közösségi oldalakat, nem tudnak hangot adni a problémáiknak, őket nem hallgatja meg senki. Úgy vélem, nagyon sok esetben csak az lehet a megoldás, ha személyesen beszéljük meg a megoldandó feladatokat, ezért a személyes kommunikációt erősíteném a lakosok között” –hangsúlyozta.

A kulturális élet felélénkítése

Szabo Juhás Edina ugyancsak fontosnak tartja, hogy életre keltse Felsőszeli kulturális életét, amely véleménye szerint nemcsak a koronavírus-járvány elmúlt két évében szorult háttérbe. Olyan helyet szeretne kialakítani, ahol az emberek találkozni, ismerkedni, szórakozni tudnának. „Sok új lakos költözik be a faluba, a fiataloknak nincs hol találkozniuk, ezért a helyi szervezetekkel, vállalkozókkal szeretnék hatékony együttműködést kialakítani, legyen szó fiatalokról, idősebbekről, táncosokról, énekesekről, szlovákokról, magyarokról, közösen ismét életre kelthetnénk a kulturális életet. Örömmel tölt el, hogy vannak különféle rendezvények Felsőszeliben, de azokat csak a helyi szervezetek szervezik, a község szervezőként nem jeleskedik, ezért gondolom azt, hogy jobban ki kellene venni a részét például egy falunap, gyermeknap, húsvéti mulatság, újévi köszöntő, mikulás vagy anyák napi program közös megrendezéséből” – részletezte. Az említett események színhelyéül szolgálhatna a község főterén épített színpad, valamint a piacteret is szeretné a polgármesterjelölt felújítani, illetve igazi piaccá változtatni. Pályázati források felhasználásával játszóteret, a fiatalok számára szabadidőközpontot létesítene. „A tizenévesek azok, akiknek egyáltalán nincs módjuk a szabadidő hasznos eltöltésére, nekik már nincs keresnivalójuk a játszótéren, de jobb híján gyakran ott tölti az idejüket, de sajnos ezáltal gyakoriak a rongálások. Az idősek egyaránt figyelmet érdemelnek, számukra is jó lenne találkozási pontot kialakítani” – fejtette ki.

Az együttműködés erősítése

A jelenlegi energiaválságból és a szomszédban dúló háborúból adódó gazdasági és társadalmi problémák megoldását Szabo Juhás Edina a közös munkában, az együttműködésben látja. Úgy véli, sokszor a megoldás nem pénz, hanem inkább hozzáállás kérdése. A munkatapasztalatai révén azonban pályázati úton próbálna pénzforrásokhoz jutni, amelyeket fejlesztésre lehetne használni.

Szabo Juhás Edina szívesen vállalja az esetleges sikert vagy a kudarcot is. „Olyan ember vagyok, aki ha valamit megpróbál, akkor tudja, hogy győztesként és vesztesként is kijöhet belőle, de mindkettőből tanulni lehet, illetve a jót kell meglátni az eredményben. Győzelem esetén ezerrel belevágnék a munkába és mindent megtennék azért, hogy a választási programomat megvalósítsam. Ha nem járok sikerrel, akkor levonom a tanulságot, de mindenképpen a pozitívumot fogom keresni a megmérettetésben” – zárta a beszélgetést.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.