Régió

Közel ötszáz gimnazista tüntetett délután a Kassa Megyei Önkormányzat hivatala előtt

Kassa | Tiltakozó felvonulást szervezett szerda délután a kassai megyei hivatal épülete előtt az Ifjusági Park Gimnázium (Gimnázium Park mládeže). A tanintézmény felháborodása abból ered, hogy az iskola fenntartója, Kassa Megye Önkormányzata nem engedélyezi első osztály megnyitását az új tanévben. A tüntetéshez a Milan Rastislav Štefánik Gimnázium is csatlakozott, melyben a fenntartó a következő tanévtől szintén nem engedélyezné az első osztály megnyitását.
Németi Róbert

2018. december 12. 13:00

- Németi Róbert felvétele

A hivatal vezetősége által közzétett közleményből kiderült, hogy a megye a munkapiac igényeihez szeretne igazítani a gimnáziumok működését. Alena Bobáková, az Ifjúsági Park Gimnázium igazgatója szerint az idei tanévben az iskolájuk iránti érdeklődést tekintve a második helyen van az országban. „A négyéves képzésre 160 diák jelentkezett, ezért három első osztály megnyitását kérvényeztük. Iskolánk fenntartója először két osztály engedélyezését ígérte, de később ezt az ígéretet visszavonták, és egyetlen első osztályt sem nyithatunk” – panaszolta a gimnázium igazgatója, és hozzátette, úgy véli, ez a lépés a huszonöt éves múltú gimnázium fokozatos leépítéséhez, majd megszüntetéséhez vezet. Mivel a Milan Rastislav Štefánik Gimnáziumban is hasonló lépéseket tervez a fenntartó, ma délután ők is csatlakoznak a felvonuláshoz. A megyei önkormányzat az ügy kapcsán már az Oktatásügyi Minisztériumot is felkérte, hogy határozzák meg az iskolákba felveendő diákok számát. A minisztériumnak erről legkésőbb jövő januárig kell döntenie.

kassa tuntetés
- Németi Róbert felvétele

Az Ijfúsági Park Gimnázium vezetősége petíciót indított, melyet már közel kétezren aláírtak. Bobáková elmondta, abban bízik, hogy még legalább kétezren melléjük állnak. A tüntetésen megjenelt diákok transzparensekkel és szologenekkel díszített zászlókkal jelentek meg a megyei hivatal épülete előtt. Elsőként Eva Lacková, az Ifjúsági Park Gimnázium pedagógusa szólt a tiltakozókhoz, illetve a szintén jelen lévő Rastislav Trnka megyeelnökhöz. „Azért tartottuk fontosnak ezt a tüntetést, mert nem engedhetjük meg, hogy jövőre elsősök nélkül kezdjük a tanévet. Köszönöm, hogy ennyien eljöttek, és bízom benne, hogy iskolánk jövője stabilizálódik” – mondta a pedagógus, akinek szavait Trnka kommentálta: „Örülök, hogy diákként is ilyen komolyan veszitek a közéletet és éltek állampolgári jogaitokkal, azonban azt is el kell mondani, hogy különféle híresztelések terjengenek az ügyről. A helyzet orvoslása céljból azonnal hajlandó vagyok tárgyalni az itt megjelent iskolák vezetőivel, persze holnap is szívesen találkozom és tárgyalok velük” – mondta Trnka. A békés hangnemben zajló tüntetésen az iskola néhány diákja is felszólalt, majd az Ifjúsági Park Gimnázium nyílt levelének felolvasása és átadása után a Gaudeamus Igitur eléneklésével fejeződött be a tüntetés.

kassa
- Németi Róbert felvétele
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?