Régió

GALÉRIA: Kassát megbénította a buszsofőrök sztrájkja

A Kassai Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) közel kétszáz sofőrje kapcsolódott be ma reggel abba a kétórás sztrájkba, melynek következtében reggel hét és kilenc óra között szinte teljesen leállt a városi tömegközlekedés.
Németi Róbert

2019. május 9. 13:01

Frissítve
kassa sztrájk
- Németi Róbert felvételei

Ahogy azt a sofőrök gyülekezőjének helyt adó kassai vasútállomás előtti téren Andrea Vindošová, az Integrált Szakszervezet (IOZ) elnöke az újságíróknak elmondta, a kétórás tiltakozás során a városban közlekedő járatok mintegy 97 százaléka maradt ki. „A DPMK sofőrjeinek tiltakozását a Vasas Szakszervezeti Szövetség (OZ KOVO) tagjai és az Eperjesi Városi Tömegközlekedési Vállalat alkalmazottai személyesen is támogatták, de a helyzet kapcsán ugyancsak kifejezte szolidaritását a kassai repülőtér és a Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat vezetősége, illetve az Eurobus vállalat sofőrjei is. Az emberek arcát látvan úgy gondolom, hogy a nyílvánosság is a mi oldalunkon áll” – mondta az IOZ elnöke. A sztrájkba valamivel több villamosvezető kapcsolódott be, mint ahány buszsofőr. Iván Horváth, a DPMK sofőreinek szakszervezeti elnöke szerkesztőségünknek azt mondta, hogy a vállalat garantált működéséhez mindenekelőtt a finanszírozás és a támogatás körüli kérdéseket kell tisztázni, de teljesíteni kell az alkalmazottak követelményeit is.  „Az elkövetkezendő napokban újra összeül a sztrájkbizottság, hogy megbeszéljék a következő lépéseket. A holnap kezdődő jégkorong-világbajnokság során a sztrájkbizottság fogja irányítani az elégedetlen sofőröket, de én azt hiszem, hogy a munkások viselkedése elsősorban a munkáltató hozzáállásától függ” – jelentette ki Horváth.

Galéria
k-1
k-2
k-3
k-4
+3

Húsz éves gondok

A béremelési sztrájk kapcsán Kassa város önkormányzata, a tömegközlekedési vállalat 100 százalékos tualjdonosa szerda este egy átfogó nyialtkozat keretében többekközött azt állította, hogy az egyeztetési tárgyalások során a szakszervezetek több előírást is megszegtek, ezért a sztrájkot törvénytelennek nyílvánították. Mivel a sztrájk során Jaroslav Polaček, Kassa város polgármestere is a helyszínen volt, az ő véleményét is kikértük a jelenlegi helyzetről. „Ahogy azt már korábban is kijelentettem, teljes mértékben tisztában vagyok a sofőrök helyzetével, értem a követelményeiket és azt is tudom, hogy sokkal többet érdemelnek. De azt is el kell mondani, hogy a DPMK-t olyan állapotban vettük át a város előző vezetésétől, hogy decemberben már üzemanyagra sem volt pénzünk. Akkor azonnali speciális támogatásokat intéztünk segítségül, a képviselő-testületi üléseken pedig olyan óvintézkedéseket hoztunk, melyekkel több millió eurót fektettünk a vállalat stabilizálásába. A DPMK pénzügyileg valóban nehéz helyzetben van, ezért az új menedzsment egy teljesen új működési rendszer és egy megfelelő tartalék létrehozását kapta feladatul, hogy a jövőben necsak a sofőrök, hanem az összes többi alkalmazott fizetését is megemelhessük” – mondta a polgármester.

Érvénytelen sztrájk

A város közleményében azt állították, hogy a törvény szerint nem lehet éles sztrájkot hirdetni, ha a tárgyalások sorén valamelyik fél, ez esetben a DPMK vezetése közvetítő bevonását igényelte. „Nem egyeztünk bele a közvetítő bevonásába. A sztrájkot az alkotmánynak megfelelően hirdettük meg, nem pedig a kollektív tárgyalásokat konkretizáló törvények szerint, ahogy azt a város állítaja. És a törvényességről egyébként sem a város vagy a vállalat dönt, hanem a bíróság. A sztrájk egyébként sem csak a jelenlegi  fizetésekről szólt, hanem arról is, hogy a DPMK legalább húsz éve alulfinaszírozottsággal szenved” – mondta Ivan Horváth.

Mivel a kétórás leállás a reggeli csúcsidőben érkező és induló vonatok utasait is érintette, a vasútállomás előtti taximegállóban a megszokotthoz képest csak néhány másodpercig várakoztak a taxisok, mert mindegyikük egy-kettőre megtelt utasokkal. „Láttam, hogy nagyon sokan taxival indultak a városba, de én inkább gyalog mentem be az egyetemre. A tömegközlekedés bénítását nem tartom a legszerencsésebb megoldásnak, de ettől függetlenül támogatom a sofőrök követeléseit. Ha a parlamentben jó fizetéseket kapnak, miért kellene a sofőröknek kevés pénzért dolgozni?” – zárta Galambos Gréta kassai egyetemista. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.