Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt
Kassa |

Augusztus 12-én volt az év negyedik, egyben utolsó „szuperholdja”. A kimondottan fotogén és viszonylag ritka égi játékra idén májusban, júniusban és júliusban is sor került. 

Ezt a különleges csillagászati jelenséget szuperholdnak hívják. Az átlagos Föld-Hold közötti távolság mintegy 384 400 km, de péntek hajnalban ez a távolság mindössze 360 000 kilométer volt, ami közel 7 százalékkal rövidebb. A Hold nemcsak hogy közelebb volt a Földhöz, de jóval világosabban is ragyogott. „A Hold pályája a Föld körül inkább ellipszis alakú, ami azt jelenti, hogy a Hold néha közelebb kerül a Földhöz, néha pedig távolabb. Amikor nagyon közel van és méghozzá telihold is van, azt nevezzük szuperholdnak. A pénteki szuperhold körülbelül 15 százalékkal volt fényesebb az átlagosnál” – nyilatkozta lapunknak Csabala Tamás, a mecenzéfi csillagvizsgáló csillagásza. Hozzátette, annak ellenére, hogy a mostani szuperhold igazi különlegességnek számított és az év utolsó szuperholdja volt, 2034-ben még közelebbről, egész pontosan 356 000 kilométeres távolságból csodálhatjuk majd meg ezt a csodálatos égi jelenséget.


Augusztus 12-én volt az év negyedik, egyben utolsó „szuperholdja”. A Hold pénteken, hajlani 3:35-kor érte el a legnagyobb fázisát. A telihold emiatt a megszokottnál nagyobbnak és fényesebbnek tűnhetett. Idén májusban, júniusban és júliusban is volt szuperhold. Az augusztusi telihold a híres Perseidák meteorhulláss csucsával is egybeesett, emiatt az éji éget kémlelők kevésbé boldogak, ugyanis a Hold fénye megnehezíti az éjjeli égen átrepülő meteorok kémlelését. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?