Kassa megyében a hazaiak nyaraltak leginkább

turiuzmus kassaA szervezet szerint a hazai turizmus nemcsak a kirándulók, hanem a vállal- kozók számára is óriási potenciált rejteget
Kelet-Szlovákia |

A világjárvány második hullámát követően a turisztikai mobilitás élénkülése Kassa megye belföldi látogatóinak emelkedésében, különösen az idei nyári turisztikai szezonban mutatkozott meg leginkább.

Bár a Kassai Régió Turizmus idegenforgalmi szervezet tájékoztatása szerint az előző nyári szezonhoz képest lényegesen kevesebb külföldi turista érkezett a keleti országrészbe, a belföldi látogatók száma a felmérések szerint rekordokat döntött. Lenka Vargová Jurková, a szervezet igazgatója az Új Szónak elmondta, a régióbeli szállásstatisztika eredményei alapján az idei nyári turisztikai szezon (június-augusztus) a tavalyi- hoz képest pozitív tendenciát mutat. „A látogatók száma 112 798-ról 116 850-re, a megyében töltött vendégéjszakák száma pedig 266 500-ról 269 479-re nőtt. Az itt megfordult turisták zöme, közel 100 ezer látogató belföldi volt. A vendégéjszakákat tekintve nagyon közel kerültünk azokhoz a történelmi számokhoz, amelyeket a 2019-es turisztikai szezonban regisztráltunk. Az idei szezonban regisztrált vendégéjszakák 85 százaléka a szlovákiai turistáknak köszönhető” – tudatta lapunkkal Vargová. Míg idén a júniusi hónap volt a szezon legerősebbje, múlt éven nagyon gyengén teljesített a járvány- ügyi korlátozások miatt. Míg a világjárvány előtti időszakban tíz látogatóból átlagosan leg- alább négyen külföldiek voltak, az elmúlt egy-másfél év során ezek az arányok is jócskán megváltoztak. Míg a Kassa megyei hotelekben és szállásokban a 2019-es nyári szezonban 64 ezer külföldi turista foglalt szállást, az idei szezonban mindössze 18 ezer külföldi igényelt magának szállást az ország ezen részén.A szervezet felmérései szerint a határon túli turisták száma nagyot zuhant: a csehországi turisták száma 40, a lengyelországiaké 38, a németországiaké 15, a Magyarországról érkezett turistáké pedig 11 százalékkal csökkent. Ellenkezőleg az Ukrajnából érkező turisták száma 31, az olaszoké közel 50, az osztrákoké pedig 244 százalékkal több volt az előző évhez képest. Az utóbbi lista esetében a százalékos kimutatás a szervezet szerint azért olyan kirívó, mert ezekből az országokból a pandémia előtt is csak néhány száz turistát regisztráltak évente. „Ezeknek a számoknak köszönhetően leginkább a hazai piacra fókuszálunk, melyben egyébként is óriási potenciált látunk. Azt szeretnénk, ha a belföldi turisták száma a jövő évben a 100 ezres ha- tárt is meghaladná” – zárta Lenka Vargová Jurková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?