Régió

Kassa főpolgármestere szerint aggodalomra semmi ok, szükség esetén minden lakosnak óvóhelyet biztosítanak

KASSA-Saca | Az egyik legfrissebb online kutatás eredménye szerint Szlovákia lakosainak zöme valamilyen szinten tart a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt. Mivel az invázió kapcsán egyre több álhír kerül közzétételre, a kassai önkormányzat a nyugalom megőrzésére kéri a lakosokat. Jaroslav Polaček főpolgármester szerint ha nálunk is kitörne a háború, a város minden egyes lakosának biztonságos óvóhelyet tudnának biztosítani.
author
Németi Róbert

2022. március 31. 15:10

A város vezetése szerint aggodalomra egyelőre semmi oka a lakosoknak
A város vezetése szerint aggodalomra egyelőre semmi oka a lakosoknak - Németi Róbert felvételei

Ahogy az a február 25-től március 1-ig tartó, 1000 embert megszólító felmérésből kiderült, a megkérdezettek 40, 6 százaléka nagyon fél a háború következményeitől, 40,2 százaléka veszélyeztetve érzi magát, a fennmaradó 19,2 százaléka pedig egyeltalán nem fél a háborútól. A felmérésből többekközött az is nyilvánvalóvá vált, hogy legtöbben a háborúból eredő gazdasági krízistől félnek, de sokan aggódnak a harmadik világháború kitörése miatt is. A belügyminisztérium egyik frissen közzétett nyilatkozata szerint a lakosoknak nincs okuk az aggodalomra, meglátásuk szerint a háború közvetlenül nem fenyegeti Szlovákia területét. „Szlovákia az Európai Únió és a NATO tagállamaként biztonságos helynek számít. Tény, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit próbára tesz, éppen ezért arra kérjük a lakosságot, hogy tartózkodjanak az álhírek és a meg nem erősített forrásokból származó információk terjesztésétől” – közölte a sajtó képviselőivel Júlia Andrejčíková, a belügyminisztérium sajtóreferense.

Kassaiak biztonságban

Jaroslav Polaček kassai főpolgármester egy online konferencia keretében ugyancsak arra szólította fel a lakosságot, hogy feleslegesen ne pánikoljanak. „Ugyanúgy mint az ország, Kassa is biztonságban van. Ha mégis baj történne, fel vagyunk készülve arra, hogy időben és kellőképpen informáljuk a lakosokat arról, ki hol találhat magának biztonságos óvóhelyet. Mivel rengeteg kérdés érkezett be hozzánk a városban található óvóhelyek kapcsán, bátran elmondhatom, hogy Kassán 120 teljes mértékben ellenálló és 11 gázhatlan óvóhely található, melybe a lakosság mintegy 10 százaléka (megközelítőleg 22 ezer ember - a szerk. megj.) találhatna magának biztonságos menedéket. Mindemellett legalább 12 ezer olyan egyszerűbb óvóhely áll rendelkezésünkre, melyen a lakosság 100 százaléka menedéket találhatna. Ide tartoznak például a földalatti garázsok vagy a betonépületek alagsorai. Minden egyes lakos azonban nem férne be a speciálisan kialakított óvóhelyekre, de éppen ezért az összes nyilvános városi épület úgy van kialakítva, hogy a legalsó szint vagy a földbe van süllyesztve, vagy erős vasbetonból készült. Szükség esetén ide bújtatnák el a lakosokat, természetesen ezeket az épületeket is valamelyest módosítani kellene, például be kellene fedni az ablakokat” – jelentette ki Kassa első embere. Minden egyes városrésznek megvan a saját evakuációs terve, de stratégiai okok miatt ezeket nem hozhatjuk nyilvánosságra.  

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

időjárás ősz

Ködös reggelre ébredtünk – Nézzük, milyen lesz a folytatás

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.