Régió

Június és július után augusztusban is 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet

Az elmúlt hétvégén és a hét elején gyarapodott azoknak a nyári napoknak a száma, amelyeken a levegő hőmérséklete meghaladta a 35 Celsius-fokot. „A legmagasabb értéket szombaton (augusztus 10.) mérték az érsekújvári járásbeli Muzsla meteorológiai állomásán, ahol a hőmérő 35,7 Celsius-fokot mutatott” – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi hálón.
TASR

2019. augusztus 13. 10:30

Vasárnap (augusztus 11.) némileg enyhült a kánikula, a legmagasabb értéket – 33,5 fokot – ezen a napon Bellegszecsén (Podhájska) mérték. Hétfőn (augusztus 12.) a levegő hőmérséklete az ország több pontján ismét meghaladta a 35 fokot.

Augusztusban ez volt az első két olyan nap, amikor a hőmérők 35 fok fölötti értékeket mutattak. Júniusban hat, júliusban három ilyen nap volt. A legtöbb meteorológiai állomáson július 1-jén és július 26-án mértek 35 fokot meghaladó hőmérsékletet. Július első napján több mint 20 állomáson jegyeztek fel ilyen magas értéket.

A meteorológiai aszály tekintetében az SHMÚ normálisnak ítéli a körülményeket. Az utóbbi 90 napban a legsúlyosabb csapadékhiányt (mínusz 90 mm) Nagykemencén (Kamenica nad Cirochou) és Svedléren (Švedlár) jegyezték fel. A csapadékhiány eléri a mínusz 70 milliméteres értéket Rimaszombatban, Csáklyón (Čaklov) és Trencsénben is.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mennie kell a „majmocskának”

Négy fiatal hunyt el egy frontális ütközés során

SHMÚ: Hétfőn is viharok várhatók csaknem az egész országban

Ki lehet a RegioJet ellenfele Pozsony és Komárom között?

US Open tenisztorna a tévében

VIDEÓ: Belecsapott a villám Danko zászlórúdjába?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?