Jubileumi koncertet adott Németh Imre

Jubileumi koncertet adott Németh Imre

Összefoglalni ötven év zenei munkásságát egy másfél órás koncertben lehetetlen vállalkozás. Nem is ez volt Németh Imre célja. Bepillantást adni azokba a zenei műfajokba, amikben igazán otthon érzi magát, teret adni a környékbeli fiatal tehetségeknek és bemutatni egy örömteli zenélést. A kezdetekről és a sokrétű zenei munkásságáról beszélgettünk.

Nemrég a somorjai evangélikus templomban adott jubileumi hangversenyt Németh Imre. A sokoldalú művészt nem kell bemutatni a somorjai közönségnek, tizenhat éven keresztül szervezte a Samaria Régi Zenei Napokat, 2018-tól vezeti a Híd Vegyes Kart, zenét írt irodalmi műsorhoz és színházi darabokhoz, több mint három évtizeden keresztül volt a Szlovák Filharmónia Énekkarának tagja. „Nem volt könnyű ez az út, a filharmónia kórusában énekelni. Olykor sok erőt kivett egy-egy koncert, turné az emberből, de azt hiszem, szerencsés embernek mondhatom magam. Egész életemben azzal foglalkoztam, amit szerettem. Sok szép dolgot átéltem, meghatározó élményekben volt részem. A Szlovák Filharmónia biztos megélhetést nyújtott. Nem voltam kiszolgáltatva mások kegyeinek. Ez volt az ára annak, hogy a maradék szabadidőmben azzal foglalkozhattam, ami talán a leginkább közel állt hozzám, a régizenével” – kezdte a beszélgetést. Felsorolni is nehéz, mennyi minden fért bele ebbe az ötven évbe. Németh Imre a 60-as évek végén beatzenészként kezdte pályafutását. 1972-ben lépett be az Ifjú Szivekbe.

Ötvenéves jubileumának kezdetét egy 1973-ban megjelent lemezfelvételhez köti, amelyet a brünni rádió zenekarával készített. Az Opus Kiadónál akkor jelent meg Németh-Šamorínszky István feldolgozásában a „Szilicei népdalok” és „Négy krasznahorkai népdal” hanghordozó, amelyen Kovács-Balogh Margittal szerepel. 1974-et írtunk, amikor az Ifjú Szivek Magyar Dal és Táncegyüttes tagjaként egy kamaracsoportot hozott létre, amellyel a felvidéki magyar iskolákat járták. Évente 30-40 koncertet adtak a magyarlakta területeken, Pozsonytól Ágcsernőig. A hangversenyek témája a magyar vonatkozású zeneműveket érintette. Az intézményes hátteret az Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttes biztosította. Időbeli sorrendben a következő évtized, a 80-as évek hozták meg a régizenei vonalat, amire a mai napig örömzenélésként tekint. Akkoriban nem nagyon voltak régizenei formációk, olyanok, akik reneszánsz zenét játszottak. Az 1984-ben alapított Gaudium régizenei együttesnek a mai napig a reneszánsz zene a meghatározó vonala. Leginkább a felvidéki kéziratos gyűjteményekből merítenek, mint a Vietoris kódex, a Lőcsei kézirat, a Kájoni kódex és az Eperjesi graduál. Az Ifjú Szivekkel párhuzamosan, 1982-től egészen 2017-ig, a Szlovák Filharmónia Énekkarának tagja volt. Mostanában leginkább az adventi időszakban hívják fellépesekre ezt a formációt, templomokba és meghitt terekbe, ahol autentikus körülmények között szólalhat meg az együttes. „A magyar reneszánsz közelebb állt mindig a népzenéhez, a népi hangvételhez, mint az európai rokonjelenségek” – foglalta össze Németh Imre.

Felsorolt pár meghatározó fellépést és hangversenyt: „Sok helyen megfordult az együttes. 1995- ben a Pozsonyi Zenei Ünnepek fellépői voltunk a Klarisszák templomban. Sikeresen szerepeltünk régizenei fesztiválokon: Prágában, Český Krumlovban, Brünnben, Budapesten. A Gaudium régizenei együttes 2001-ben szűnt meg létezni az Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttes keretén belül. Ekkor alakult át az Ifjú Szivek hivatásos táncegyüttessé, és oszlatták fel a vegyes kart, a kamarazenekart és a Gaudium régizenei együttest, valamint a Ghymest.” A 90-es évektől napjainkig nyolc régizenét tartalmazó CD, ebből négy szólóalbuma jelent meg, 2014-ben a Néma éj című album, melyen felvidéki magyar költők verseit zenésítette meg. 1990-től kezdődtek a Samaria Régi Zenei Napok, amelyet tizenhat éven keresztül Németh Imre szervezett, és ahol a műfaj legjobbjai léptek fel: a Prágai Madrigalisták, a Musica Aeterna, Czidra László, a Camerata Hungarica, Skuta Miklós, Érdi Tamas, Ágh Lívia és még sokan mások. A régizenei fesztivál részeként szervezték meg a rendszerváltás utáni első nemzetközi muzikológiai konferenciát. Németh Imre emellett éveken át tanított a somorjai művészeti alapiskolában.

„Jó kapcsolatot ápoltam a zeneiskola növendékeivel. Velük sikerült egy ádventi zenei anyagot tartalmazó hanghordozót megjelentetni Gaudeamus omnes címmel. Ez az anyag is a 16. és 17. század ádventi zenéjét tartalmazza.” 2017-ben nyugdíjba vonult, és 2018- ban vette át a somorjai Híd Vegyes Kar karnagyi szerepét. A somorjai koncerten a fellépők között voltak környékbeli ifjú tehetségek, a művész családja: fia, Mátyás, aki a világszerte ismert Bambergi Szimfonikusok tagja, valamint unokái: Noémi, Klára és Márk, a Híd Vegyes Kar és a Gaudium régizenei formáció tagjai is. A koncert fő támogatója Czucz István somorjai vállalkozó volt. A koncerten fellépő Bódis Antal több hazai verseny díjazottja, Hideghéthy Jenő tanítványa. Az utolsó szám előtt Németh Imre megszólította a közönséget: „Lehetőségük szerint adakozzanak a fiatal tehetségnek, Bódis Antalnak, egy mesterhegedű megvételéhez. Közel ezer euró jött össze a koncert végére. A fő szponzor extra segítségével meg tudtuk venni a kiválasztott mesterhegedűt a fiatal hegedűművész-jelöltnek” – zárta Németh Imre.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?