Jubileumhoz méltó Csemadok-székházban ünnepelnének Érsekújvárban

Csemadok-székház, Czuczor Gergely papköltő mellszobrával
Érsekújvár |

Kihelyezett ülésén a városi krónikával és két magyar kulturális szervezet tevékenységével foglalkozott az érsekújvári önkormányzat kulturális szakbizottsága a Csemadok-székházban. Az áprilisi ülésen a Matica Slovenská helyi szervezetével ismerkedtek. 

Rövid terepszemlét is tartott Lucia Balogová független képviselő, a kulturális bizottság új elnöke a bizottság tagjaival és Novák Monikával, a városi hivatal kulturális főosztályának vezetőjével a Csemadok-székházban. Danczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke és a területi választmány titkára nem titkolta, hogy nincsenek könnyű helyzetben. Az országos viszonylatban elsőként, 1949. március 20-án alakult helyi szervezet saját kezűleg, önerőből építette fel a székházát 1957 és 1962 között, de mára felújításra szorul az épület.

A legtöbb tagunk 1988-ban volt, szám szerint 1993-man voltak. Ma már csak 205 tagunk van. 2015-ben vettem át az elnöki feladatokat elődömtől Reméň Évától, az alapszervezet 18. elnökeként. Távozásával eltűntek a könyveléshez szükséges dokumentumok is, mindent elölről kellett kezdenünk. Nyolc év leforgása alatt több mint 55 ezer eurót fektettünk az épületbe, ebből 40 ezer eurót magyarországi támogatásból kaptunk. Lecseréltük a nyílászárókat, kifestettük a nagytermet és a folyosót, új gázkazánt vásároltunk, rendbe hoztuk a villanyvezetéket, a pincehelyiség raktárát és az irodát” – mondta Danczi József. Huszonöt rendezvényük volt tavaly, két országos szintű verseny és seregszemle zajlott a székházban. A kulturális programokon kívül sportrendezvényeket is tartanak. A Czuczor Gergely Alapiskolával és a Pázmány Péter Gimnáziummal, valamint az Érsekújvári Művészeti Alapiskolával szoros kapcsolatuk van, az intézmények képviseltetik magukat a szervezet vezetőségében, és térítésmentesen használják a székházat a rendezvényeikre. A Csemadok helyi szervezetének vegyeskara van és három hagyományőrző csoportja, az Apró, a Kis kópék és a Kópék.

Fizetést csak a könyvelőnk kap, a többiek a szabadidejükben végzik a feladatokat. A város ebben az évben 31 ezer euróval támogat bennünket, emellett pályázunk Nyitra megye önkormányzatához és Magyarországra is. Csak a színpad teljes felújítása 47 500 euróba kerülne. Ráadásul néhány helyen már beázik az épület tetőszerkezete. Jövőre, fennállásának 75. évfordulóját tartja a szervezetünk, méltó körülmények közt szeretnénk ünnepelni” – jegyezte meg Danczi József. A Csemadok helyi szervezetének elnöke és vezetősége együttműködik más érsekújvári magyar szervezetekkel. A KultúrKorzó csapatával, amelynek elnöke Stugel Tibor szintén a kulturális bizottság tagja, valamint az Érsekújvári Polgári Klubbal. Az utóbbi szervezet tevékenységét, hangsúlyozva a táncházmozgalom népszerűsítésének fontosságát a fiatalok körében, Kis Péter ismertette. Felszólalásából kiderült, nehéz népzenét játszó muzsikusokat találni, holott nagy vágyuk, hogy saját zenekaruk legyen a táncháztalálkozókra. Lucia Balogová és a kulturális bizottság új tagjai intenzívebb kapcsolatot kívánnak ápolni a helyi magyar kulturális szervezetekkel. Június 29-én a Csemadok-székházban jótékonysági koncert lesz, melynek résztvevői támogathatják a Szent Istvánt ábrázoló szobor elkészítését. Közreműködnek Bernáth Tamás, Derzsi György, Emmer Péter, Farkas Attila, Klein Ottokár, Korpás Éva, Madarász András Sipos Dávid, Skokan Horváth Tímei, Vadkerti Imre és Zsapka Attila előadóművészek.

A közelmúltban Helena Rusnáková lett Érsekújvár új városi krónikása. Elődje Jarmila Šimončičová volt, ezt megelőzően Strba Sándor helytörténész vezette a város krónikáját. A kulturális főosztály és a kulturális bizottság vezetése szeretné, ha a járási székhelyen zajló magyar rendezvényekről még több bejegyzés és fényképes beszámoló kerülne a krónikába.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?