Régió
A kép illusztráció - Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Jövőre beindulhat a vonatközlekedés Zólyom és Ipolyság között

TASR

2018. április 26. 18:07

Zólyom/Ipolyság | Tizenöt év után ismét beindulhat a vonatközlekedés a Zólyom és Ipolyság közötti vasútvonalon. A 2003-ban törölt járatot a városok polgármesterei és az utasok is igényelték. Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere emlékeztetett, hogy a városban egy új üzem lesz, amely 450 embert fog foglalkoztatni.

„A személyszállítás felújítása ezen a vasúti vonalon sokat segítene az embereknek abban, hogy eljussanak a munkahelyükre” – állapította meg.

Érsek Árpád közlekedési miniszter csütörtökön az egész vasútvonalon végigment. Szerinte a személyszállítás beindítása a Zólyom–Ipolyság vonalon több befektetést is megkövetel.

„Be kell biztosítani a vasúti átjárókat, és néhány helyen a sínek javítására is szükség van. Ma 10 km/órás sebességgel haladunk át az átjárókon. Mindent úgy kell biztosítanunk, hogy a vonat 70 km/órás átlagsebességgel haladhasson át ezeken. Versenyképesnek kell lennünk a buszokkal szemben, és azt akarjuk, hogy az emberek velünk utazzanak. Velünk pedig akkor fognak utazni, ha tiszták és gyorsak leszünk, és nem fogunk késni. Csak így fognak visszatérni az emberek erre a vonalra 15 év után. Úgy gondolom, ehhez még egy kis időre van szükség” – magyarázta Érsek. 
 

2018. április 20. 12:31

Érsek a panaszosokra panaszkodik

Elmondta: Mindent megtesznek azért, hogy újra beinduljon a vonatközlekedés ezen a vonalon.

„Nem akarok olyat ígérni, amit nem tudunk teljesíteni. – Azok az intézkedések, amelyeket el akarunk végezni, pályázatok kiírását igénylik, és ez időbe telik. Ha minden jól megy, és a polgármesterek továbbra is akkora nyomást fognak gyakorolni, mint most, akkor jövőre beindulhat a vonatközlekedés” – mondta a miniszter.

A Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) vezérigazgatója, Martin Erdössy szerint a befektetések összege eléri a 4,6 millió eurót. Be kell biztosítani a vasúti átjárókat, ki kell javítani a peronokat, rendbe kell tenni az állomások épületeit stb.

Önnek ajánljuk