Régió

Jól halad a szenci zsinagóga felújítása

Múlt héten ellenőrző napot tartottak a felújítás alatt álló szenci zsinagógánál. A tervek szerint 2020 végén nyitnák meg a kulturális műemléket, ahol regionális kulturális központot rendeznek be.
Bartalos Éva

2019. február 28. 13:30

(senec.sk)

Pozsony megye tavaly tavasszal látott hozzá a rég tervezett felújításhoz. Csütörtökön a megyei hivatal és a város képviselői ellenőrizték a rekonstrukció menetét és a mellette épülő tájékoztató központot. Pavol Líška, a megyei hivatal befektetési és fejlesztési osztályának vezetője elmondta, hogy tavaly körülbelül 200 ezer eurót fordítottak a felújításra, idén további 900 ezer eurót költenek arra, hogy megújuljon az évtizedek óta elhagyatottan álló épület. „A felújítás, a központ építése, valamint a parkosítás költségvetése 1 millió 584 ezer euró, ezt a megye büdzséjéből fedezzük” – nyilatkozta az osztályvezető. Lucia Forman, a megyei önkormányzat szóvivője közölte, hogy az ütemtervvel összhangban halad a felújítás. Már elkészült az új homlokzat, a díszes ablakok, kicserélték a tetőszerkezet gerendáit, és az ablakpárkányoknál megerősítették, kívülről pedig körbeállványozták az épületet. Új tetőt kapott a zsinagóga, és felszedték a padlót. A szakemberek felmérték a tartóelemek állapotát, és folyamatban van a homlokzat restaurálása. Az új tájékoztató központ építéséhez szükség volt a zsinagóga alapjainak megerősítésére, jelenleg a földmunkákon és az alsó szint és a kerítés építésén dolgoznak. „Az építés során a zsinagóga és az új pavilon között megtalálták az eredeti, már nem működő kutat és mikvét, vagyis a rituális fürdésre kialakított fürdőt” – folytatta a szóvivő. A zsinagóga padlója alól előkerült a bima, amelyen a tórát olvasták és az oltár. Forman hozzátette, hogy a kerületi műemlékvédelmi hivatal alkalmazottai dokumentálták a leleteket.

A tervek szerint 2020 végén már a nyilvánosság is megtekinteti a felújított zsinagógát, amelyben állandó kiállítást is berendeznek a környékbeli zsidóság történetéről. Agáta Mikolová, a megyei hivatal idegenforgalmi osztályának vezetője kiemelte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően egy új kulturális térrel lesz gazdagabb a város, ahol koncerteket, kiállításokat, tanfolyamokat tarthatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?