Játék az oktatásban

Komárom
Komárom |

Múlt hétvégén kétnapos online élménykonferenciát tartott a komáromi bázisú TANDEM nonprofit szervezet Az élet játék címmel.

„Abban hiszünk, hogy az oktatás és a játék nem két különböző dolog – pláne a legkisebbeknél, az alsó tagozatokon –, hanem a játéknak helye van az iskolákban. A játékosságot nem szabad kinevelnünk a gyerekekből, hanem erősítenünk kell bennükˮ – mondta az Új Szónak legutóbbi konferenciájuk lényegéről Urbán Péter, a TANDEM ügyvezetője, aki úgy tartja, a pedagógusoknak is élményként kell megélniük a munkájukat, mert csak akkor tudják jól végezni azt. 

Több témakört megvitattak

A 19, több témablokkra osztott előadások és műhelymunkák nagyon sok vonatkozó kérdéskört dolgoztak fel. Különös hangsúlyt kaptak a személyes kapcsolatokat előtérbe helyező workshopok, mivel az iskolákban ezek jelentősége kulcsfontosságú, akár a diák–tanár, a diák–diák, a pedagógus–szülő vagy akár a tanár–tanár viszonylatokat nézzük. „Nagyon fontosak ezek az emberi kapcsolatok. S ha jól működnek, akkor jobban megy a tanulás isˮ – állapította meg Urbán.

Külön téma volt az online jelenlét és a távoktatás is, amelyek a járványhelyzet miatt kiemelt témává váltak az idei év során. Emellett felvetődött például az is, hogy a természeti világot hogyan lehet használni a gyerekek készségfejlesztésénél. A világháló veszélyeiről, például a cyber-bullyingról is szó volt. Az érdeklődők megtalálhatják a programot a szervezet honlapján, ahol minden előadáshoz kapcsolódik egy-egy részletesebb leírás is.

A TANDEM 14 másik szervezetet vont be a Kisebbségi Kulturális Alap támogatását élvező tanácskozás meg-tartásába, a virtuális közönség soraiba pedig jelentkeztek résztvevők Magyarországról és Romániából is.


Nemzetközi projektjeik révén egy neves angol előadó, Michael Follett tartotta a „plenárisˮ előadást a játék és az oktatás viszonyáról.

Először online

„Ez volt az első olyan rendezvényünk, amire azt mondtuk, hogy teljesen átvisszük az online térbe, s nem halasztjuk el vagy fújjuk le. Eleinte nagyon tartottam tőle, de végül kellemesen csalódtam. Jól működött a technika, jól reagáltak a résztvevők. Látszott rajtuk, hogy több hónapja ők is ezt csinálják. Szervezés közben pedig azt vettük észre, hogy ez új lehetőségeket nyit meg. Így egyszerűbben be tudtuk szervezni a külföldi előadókat, akik azt mondták, így el tudják vállalniˮ – mondta Urbán Péter. 

Annak ellenére, hogy az élmény nem ugyanaz, mint amikor személyesen tudunk találkozni, ki fogják értékelni a konferencia tanulságait, s lehetséges, hogy a későbbiekben is virtuális módon szerveznek majd meg egy-egy hasonló rendezvényt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?