VIDEÓ: Jack Martin Händlerre emlékeztek

Jack Martin Händler - emlékműsor
Szered |

Felemelő zenei élményben lehetett része annak, aki részt vett a Szeredi Holokausztmúzeumban Jack Martin Händler tiszteletére szervezett koncerten. A humanista emlékére a születésnapján emléktáblát avattak és emlékfát ültettek.

A Szlovák Nemzeti Múzeum, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeuma, a Szeredi Holokausztmúzeum, a pozsonyi német és osztrák nagykövetség közös szervezésében, valamint a Bruno Walter Zenei Napok és a Szlovákiai Zsidó Vallási Közösségek Központi Szövetsége támogatásával augusztus 30-án, a májusban elhunyt Jack Martin Händler születésnapja alkalmából koncertet és megemlékezést tartottak a hegedűművész, a karmester, a humanista tiszteletére a Szeredi Holokausztmúzeumban. A rendezvény az intézmény udvarán elültetett emlékfánál kezdődött, ahol egyebek mellett Ausztria pozsonyi nagykövete, Margit Bruck-Friedrich beszélt Jack Martin Händler nagyságáról. Kiemelte azt az igyekezetét, amely leginkább jellemezte őt, hogy egyfajta missziót folytatott azért, hogy összehozza a különböző korosztályú, más-más háttérrel rendelkező, különféle országban élő embereket.

„Vezénylés és gesztikulálás közben mintha állandóan hálót font volna maga körül, amelybe mi, más-más kultúrából érkező, más generációkhoz tartozó egyének mindnyájan beleakadtunk, de önként és örömmel benne maradtunk, hogy együttműködhessünk vele. Jacky szlovák állampolgár volt, aki megkapta az osztrák és német állampolgárságot is, de valójában egy igazi európai ember volt és humanista. Ma lenne a születésnapja. Valószínűleg bort innánk és a tortáján sok gyertya égne. Ő két végéről égette a gyertyát, talán ezért aludt ki ilyen hamar, de a gyertyája továbbra is fényt és meleget ad nekünk. Bízom benne, hogy a megszőtt hálóban mind benne maradunk, továbbra is az ő fényének és melegének közelében maradunk, és továbbra is folytathatjuk az együttműködést azokban a projektekben, amelyeket elkezdett, amelyekkel a múltra emlékezik, de a jövőbe tekint és az újabb generációkat összeköti”

– fogalmazott a nagykövet. A következőkben Stefan Kruschke, Németország szlovákiai nagykövetségének kultúrattaséja és Adrian Rajter, a Bruno Walter Zenei Napok szervezője mondott beszédet. Velük, valamint Michal Vaněkkal, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatójával és Igor Händlerrel Martin Korčok múzeumigazgató jelképesen emlékfát ültetett és leleplezte a mellé elhelyezett emléktáblát Jack Martin Händler tiszteletére. Martin Korčok hangsúlyozta, az elültetett hársfa örökre emlékeztetni fogja az utókort a humanistára, aki nagyon sokat tett az emberi jogok védelméért. Édesapját az egykori szeredi koncentrációs táborból hurcolták el, amelynek helyén most a Szeredi Holokausztmúzeum működik.

Az egykori tábor második barakjában berendezett múzeumi teremben Ladislav Fanzowitz, Lakatos Róbert, František Novotný, Mária Porubčinová és Eva Varhaníková adott koncertet Jack Martin Händler tiszteletére. A múzeum vezetője elmondta, mivel korábban rendszeresen szerveztek Jack Martin Händlerrel koncertet az intézményben, de sajnos az élet úgy hozta, hogy nem érhette meg a 76. születésnapját, ezért Ladislav Fanzowitzot kérte fel arra, hogy megszervezze az emlékkoncertet, amelyen a fellépést minden művész a karmester iránt érzett szeretete jeléül ingyen elvállalta. A rendkívül színvonalas, érzelemgazdag előadásmóddal, nagy átéléssel előadott műsorban Liszt Ferenc, Max Bruch, Antonín Dvořák, Giacomo Puccini, Ernest Bloch, Erich Wolfgang Korngold és Gustav Mahler művei hangzottak el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?