Ismét több tonnányi szeméttől tisztították meg a Bodrogot

A kétnapos akció keretében ismét több tonnányi hulladékot halásztak ki a folyóból és a meder menti erdős területekről
Ladmóc/Bodrogszerdahely/Borsi |

Csütörtökön és pénteken önkéntesek tisztították a Bodrog folyót a kassai Régiófejlesztési Ügynökség (ARR), a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) és a tőketerebesi Bodrogi Vízügyi Igazgatóság szervezésben. A kétnapos akció keretében több tonnányi szeméttől tisztították meg a folyó vizét és a meder környékét.

A főként önkéntesekből álló csapatok az elmúlt két napban megközelítőleg 3-4 tonnányi kommunális hulladékot, üveget, műanyagot gyűjtöttek össze a folyó vízfelszínéről és partjáról. A folyót két nap alatt a határ mentén fekvő Zemplénben, Ladmócon, Szőlőskén, Bodrogszerdahelyen és Borsiban tisztították meg a szeméttől. „Immáron másodszor indítottuk el az úgynevezett enviromaraton nevű szemétgyűjtést. Míg egy évvel ezelőtt a határon túli magyar szomszédaink is bekapcsolódtak a programba és három nap alatt a szlovák oldalt követően Magyarországon, Felsőbereckinél folytatódott a szemétgyűjtés egészen Sárospatakig, idén csak a határ itteni oldalán zajlott a szemétszedés. Bár az előző évhez képest szemlátomást kevesebb szemetet találtunk, most is akadt bőven a hulladékból. Megközelítőleg 3-4 tonnányi szemetet zsákoltunk be, melyet később a parton szelektáltunk” – mondta Terézia Paňková, az ARR kommunikációs menedzsere. Az akcióba nemcsak a fent felsorolt szervezetek és vállalatok alkalmazottai és önkéntesei, hanem a Bodrog folyó mentén található önkormányzatok némelyike is bekapcsolódott.


Idegenek hulladéka

Pásztor Attila, a tőketerebesi járásbeli Ladmóc település polgármestere nagyon örül a kezdeményezésnek, éppen ezért idén igyekeztek még több helyi lakost bevonni a takarításba. „A parton, az ártérben és a vízen is gyűjtöttük a hulladékot, s voltak olyan csapatok is, akik kajakokról halászták ki a szemetet. A múlt évihez már jóval kevesebb, de még mindig hihetetlen mennyiségű hulladékot sikerült összegyűjtenünk, ami kitűnő és egyben elszomorító eredmény. Hétfőn közel két pótkocsinyi szemét halmozódott fel. Nem állítom, hogy az összes hulladék külföldről úszott be országunk területére, azonban az összegyűlt flakonok és üveg palackok közel nyolcvan százaléka ukrán származású. Ezt a termékek feliratai is igazolják. S mivel a Bodrog az Ondava és a Latorca folyók összefolyásából jön létre, az utóbbi rengeteg szemetet sodor el a szomszédos Ukrajnából a mi területeinkre.  A szemét túlnyomórészt műanyag flakonokból áll, de pléhdobozokat, építkezési hulladékot, gumiabroncsokat és egy karton cigarettát is kihalásztunk a folyóból” – mondta az Új Szónak Pásztor Attila.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?