Régió

Ismét megszámolták a denevéreket a Szlovák-karsztban

Jászó | A Szlovák-karszt Nemzeti Park több mint 1300 barlanggal a denevérek legjelentősebb téli és nyári telelőhelyének számít. A nemzeti park szakemberei és önkéntesei 1991 óta minden év decembere és márciusa között több mint száz barlangot, szakadékot és bányászati területet ellenőriznek.
Németi Róbert

2020. február 13. 17:25

jaszo
- Németi Róbert felvételei

Matis István denevérszakértő az idei terepszemlét már a jászói barlangban is elvégezte, ahol hazánk egyik legidősebb denevérére, egy 26 és fél éves egyedre is rábukkantak.
Matis az Új Szónak elmondta, a denevérek számlálása azokon a telelőhelyeken zajlik, amelyek nemcsak hazai, hanem európai viszonylatban is jelentősek. „A közel három évtizede rendszeresen szervezett akció elsődleges célja, hogy a december elejétől március közepéig tartó időszakban megfigyeljük és feljegyezzük az egyes denevérfajok számát” – magyarázta lapunknak Matis István.

Jászó
65 ezer egyed
Mint kiderült, a legnépesebb denevérfaj a barlangokban az idei enyhe tél során a közönséges törpedenevér, melynél mintegy 60 000 egyedszámot regisztrálnak Európa harmadik legnagyobb telelőhelyén.

Jászó

„Európában mindössze további két jelentős méretű telelőhelyről tudunk: az egyik Bulgáriában, a másik pedig Romániában van. Az idei tél az előző telekhez hasonló volt, vagyis nem volt hosszú, folyamatos hideg időszak. Ebből kifolyólag a hidegkerülő denevérfajok nem nagyon vonultak be a barlangokba. A legtöbb hely üres volt, vagy csak minimális létszámban voltak jelen az olyan hidegkedvelő fajok, mint például a nyugati piszedenevér, az északi kései denevér, vagy a bajuszos denevér. Az állandó felmelegedésnek és az egyre enyhébb teleknek köszönhetően ma már olyan, úgymond melegkedvelő fajok jelennek meg, amelyek az évezred elején még nem voltak jellemzőek ezekre a helyekre. A feljegyzéseink szerint az eddig megvizsgált barlangokban 18 denevérfaj telel, melyek összességükben a 65 ezres darabszámot is elérik” – magyarázta a szakember.

Jászó

Legidősebb denevér
Matis István szerint a márciusig tartó számlálás újabb érdekességeket eredményezhet, ezért a folyamat során szerzett adatok életbevágóan fontosak a telelőhelyek menedzselése és védelme szempontjából. „Az évről évre történő számlálások még számunkra is újabbnál újabb érdekességeket és meglepetéseket eredményeznek. A Kassához közeli jászói barlangban nemrégiben egy eredetileg Magyarországról származó nagy patkósdenevért találtunk, melyet még 1993-ban gyűrűztek meg a magyar kollégák. Ennek fejében kijelenthetjük, hogy egy 26,5 éves denevérről van szó, mely saját fajtáján belül Szlovákia legidősebbjének számít” – mondta Matis István. 

Jászó
Koronavírus
A jelenleg terjedő koronavírus terjedése kapcsán végezetül azt is megjegyezte, annak ellenére, hogy szinte közvetlen kapcsolatba kerül a denevérekkel, semmilyen szinten sem veszélyeztetik őt, ugyanis az európai denevéreknél nincs jelen a koronavírus emberekre átterjedő típusa. „A koronavírus egyébként sem terjed át a denevérekről az emberekre csak úgy, hogy meglátogatjuk az ő környzetüket” – zárta Matis István.

Jászo

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

František Borbély

Feltételesen szabadlábra helyezték František Borbélyt, a Sýkora-banda főnökét

Párkány

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

tárlat rimaszombat

A Fő téren az elutasított tárlat

Floyd Mayweather olyan szerény volt, hogy az már megható

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.