Régió

Ismét felmentő ítélet született a roma fiúk rendőri zaklatása ügyében

Kassa | Szerdán ismételten felmentő ítéletet hozott a Kassa II. Járásbíróság a roma fiúk rendőri zaklatása ügyében. Az eset 2009 márciusában történt az egyik kassai rendőrőrsön. Kilenc férfit és egy nőt, akik akkor a rendőrségen szolgáltak, hivatali jogkörrel való visszaéléssel vádolt meg a főügyészség, közülük kettőt zsarolás is. Az ítélet nem jogerős.
TASR

2019. december 4. 14:40

Frissítve
videó
- YouTube

„Nem bizonyított, hogy megtörtént az eset" – fogalmazott az ítéletben a szenátus elnöke. A bíróság megerősítette a 2015. februári és a 2017. májusi felmentő ítéletet, amelyet a Kassai Kerületi Bíróság az ügyész fellebbezése után megszüntetett. Az ügyész ezúttal is bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be.

Egy nyugdíjas asszony megtámadásának és kirablásának gyanúja miatt 2009. március 21-én hat, 10 és 16 év közötti, a Luník IX lakótelepen élő roma fiút kísértek be a járőrök a rendőrőrsre. Egy, a rendőrök mobiltelefonjával készített videófelvételen az látható, hogy a fiúkat megalázzák, kinevetik, arra kényszerítik őket, hogy pofozzák fel egymást és vetkőzzenek meztelenre. A vád szerint a rendőrök meg is verték őket és rájuk uszították a kutyákat.

 Ezúttal a bíróság a fellebbviteli bíróság végzése alapján elfogadta  bizonyítékként az videófelvételt, amelyet a Sme szerkesztősége kapott postán. A kerületi bíróság korábban ezt megtagadta. A videót szakértő véleményezte. Egyebek között felismerte, hogy a felvételeket megvágták és szerkesztették, de a tartalomban nem történt beavatkozás.

„Valószínűleg eredetiek a felvételek” – mondta.

A bíró szerint azonban a beavatkozásokat figyelembe véve a videofelvétel nem tekinthető egyértelmű bizonyítéknak, és úgy fogalmazott, nem azonosíthatók a felvételen minden kétséget kizáróan azok a rendőrök sem, akiket a zaklatás elkövetésével vádolnak. Korábban a bíróság ellentmondásokra is rámutatott a tanúvallomásokban. A sértetteknek, akik kártérítést és a jogi képviselet költségeinek megtérítését követelték, polgári peres eljárás kezdeményezését javasolták.

A vádlottak tagadják bűnösségüket, a tárgyaláson egyikük sem jelent meg. Az ügy kirobbanása után elbocsátották őket a rendőrségtől. A bíróságon támadták meg a belügyminiszteriumi döntést, amit az illetékes bíróság végül törölt.

Tatjana Vorobelova, a vádlottak ügyvédje arra számít, hogy a kerületi bíróság megerősíti a szerdai döntést. „Úgy vélem, hogy a bizonyítási eljárás teljes körű volt – mondta az újságíróknak.

Rastislav Remeta ügyész szerint minden bizonyíték rendelkezésre áll. „A bizonyítékok értékeléséről van szó” – mondta az újságíróknak a fellebbezéssel kapcsolatban.

Vanda Durbáková, a sértettek ügyvédje csalódottan  vette tudomásul a felmentő ítéletet.

„Nagyon hosszú idő telt el, ügyfeleim régóta várják, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. Fontolóra kell vennünk a további lépéseket” – közölte.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.