Idén is a lakosokkal takaríttatják a behavazott utak egy részét Kassán

A rendszer olyannyira sikeres, hogy már az idei szezonban megtisztítandó járdák mindegyikét  kibérelték az érdeklődők
Kassa |

Két évvel ezelőtt egy olyan újdonsággal rukkolt elő a keleti nagyváros vezetése, mellyel a lakosok a téli karbantartási időszakban, pontosabban november 15. és március 31. között tisztább járdákra és extra bevételre tehetnek szert. A hótalanításba újonnan egy telefonos applikáció segítségével kapcsolódhatnak be a lakosok.

„Az érdeklődők számára összesen 800 járdaszakasz lesz elérhető a rendszerben, melyek teljes hossza a 40 kilométert is meghaladja, azonban a téli időszakban ez a szám még további utcákkal bővülhet. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szolgáltatás működtetéséhez korábban kifejlesztett applikáció a lehető legsegítőkészebb és leghibátlanabb legyen, illetve már azon is dolgozunk, hogy a járdák karbantartásához szóróanyag megrendelése és kézbesítése, illetve a járdák karbantartásáért járó jutalom kifizetése is gyorsabb legyen. A megjelölt szakaszok a város interaktív honlapján vannak közzétéve, az érdeklődők azon keresztül rezerválhatják le maguknak az egyes járdákat“ – jelentette ki a két évvel ezelőtt elindított fejlesztés kapcsán Peter Berinšter, a Fogadj örökbe egy járdát nevű projekt koordinátora. Ahogy azt a város vezetése a projekt elindításakor is elmondta, a rendszernek köszönhetően a kelet-szlovákiai nagyváros nemcsak több száz ezer eurót spórolhat meg, de azok a szakaszok is meg lesznek tisztítva, melyeket ezelőtt nem tudtak megközelíteni a munkagépek méretei miatt.

Fele annyi kiutazás

Míg 2021-ben még április 14-én is be kellett vetni a munkagépeket a havazás miatt, az idei év utolsó téli karbantartására március elején volt szükség. A helyi önkormányzat legfrissebb tájékoztatása szerint a viszonylag rövidebb ideig tartó tél nemcsak az útkarbantartó vállalatok munkásainak, hanem a Fogadj örökbe egy járdát projektbe bekapcsolódó lakosoknak is megspórolt némi munkát. A legutóbbi téli karbantartásért a város megközelítőleg 3,3 millió eurót fizetett, ami nagyjából egy negyeddel kevesebb az egy évvel korábban kifizetett összegtől. Az enyhébb téli hónapoknak köszönhetően nagyjából fele annyi kiutazást hajtottak végre a városi útkarbantartók, mint 2020/21 derekán. Ebből kifolyólag kevesebb kilométert tettek meg. Míg a 2020/21-es téli szezonban 162 ezer kilométernyi utat tettek meg a munkagépekkel, 2021 és 22 között ez a táv 72 ezer kilométerre csökkent. Az enyhébb tél a felhasznált szóróanyag mennyiségében is tükröződött, ugyanis a két évvel ezelőtti szezonhoz képest a múlt évi során is csak fele annyit, nagyjából 5200 tonnányit szórtak szét a behavazott és feljegesedett utakon.


Gyorsabb, effektívebb rendszer  

Az önkéntes járdatakarító program az eddigi eredmények szerint bevált, múlt éven is csak három járda maradt „gazda” nélkül, ami a pilótaprojekt első éves próbálkozásával szemben érdeklődés terén 30 százalékos növekedést jelent. „Nemcsak a hazaiak, de számos olyan diák is bekapcsolódott a pénzkeresési lehetőséget is biztosító projektbe, akik a városunkban tanulnak. Az első téli járdatisztításra 2021. november 15-én  került sor, az utolsó felszólítást pedig idén márciusban kapták az önkéntesek. Az általunk beindított projekt a közeli Eperjesen is felkeltette az emberek érdeklődését, értesüléseink szerint hamarosan ott is beindítják az önkénteseken alapuló karbantartási rendszert” – állítja a kassai magisztrátus vezetése.  Azok a lakosok, akik bekapcsolódnak az új rendszerbe, a téli szezonban 200 eurós jutalmat kapnak a várostól, és minden egyes tisztításért vagy sózásért napi öt eurót inkasszálhatnak. Ha figyelembe vesszük, hogy múlt éven megközelítőleg 60 napon volt szükség a városi karbantartókra, az önkéntesek a három hónap leforgása alatt akár 500 eurót is kereshetnek.

A szóróanyagot a város biztosítja, azonban a tisztításhoz szükséges eszközöket már nem. Az egy főre jutó szakasz egy átlagosan 50 négyzetméteres felületet jelent, ami egy két méter széles járda esetében maximálisan 25 méternyi hótolást, hótakarítást jelent. Azt, hogy mikor kell lapátot ragadni, az iOS és Android rendszereken működő telefonos applikáció fogja figyelmeztetni a lakosokat. A rendszer automatikusan elkészíti a szerződést, melyet a városi önkormányzat munkatársai később személyesen is aláíratnak. Ha az érdeklődő személy három napon belül nem jelenik meg a magisztrátuson és nem írja alá a szerződést, az adott szakasz újra elérhetővé válik a térképen. Az automata rendszer szükség esetén felszólítja a felhasználót a hóeltakarításra, azonban ha valaki nem reagál a jelzésre, a rendszer egy SMS-üzenetben is felszólítja. A szerződéssel is alátámasztott munka elvégzését egy előtte-utána kép elkészítésével és a rendszerbe való feltöltéssel tudják bizonyítani. Ha valamilyen okból nem képesek elvégezni a karbantartást, más valakit is megbízhatnak a munkával.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?