Régió

Huzavona Szepsi-Bodolló címere körül

Szepsi | A Szűzanya tévedés volt, a gólyát a heraldikai bizottság nem fogadta el, a lovon ülő alakot a testület nem hagyta jóvá.
Németi Róbert

2017. április 27. 20:25

Rendkívüli önkormányzati ülést tartott kedden a szepsi képviselőtestület, hogy pontot tegyenek a vita végére, amely Bodolló városrész címere körül zajlik hónapok óta. 
 
Az ülés egyik fő programpontja a címer és a zászló látványtervének jóváhagyása volt. Bodolló alapításáról semmit sem tudni, és a település eredeti szimbólumai sem ismertek ezért Kováč Imre, a Csemadok bodollói alapszervezetének titkára elkezdte felkutatni őket. „Miután sikerült rátalálnom egy, Bodolló szimbólumairól szóló írásaira, a heraldikai források segítségével kidolgoztam a címer első változatát, mely egyebek között egy gólyát ábrázolt. A heraldikai bizottság ezt nem fogadta el, ezért tovább kellett elemezni a régi feljegyzéseket. A kassai Állami Archívum segítségével nagy felbontású képeket készítettek a leleteken talált szimbólumokról, melyek alapján a címer egy, a Szűzanyát ábrázoló verzióját is elkészítettük. Nem sokkal később rájöttünk, hogy nem a Szűzanyát, hanem egy lovon ülő alakot ábrázolnak a Bodollóról szóló feljegyzésekben, ezért végül ennek a címernek az elkészítését javasoltam” – nyilatkozta lapunknak Kováč Imre. A februári testületi ülésen a bizottság által is elfogadott címer- és zászlóterveket (ugyanazok, amelyeket a keddi ülésen mutattak be) Ikrényi Imre független képviselő kifogásolta, és azt javasolta, készítsenek újakat. A képviselő-testület elfogadta Ikrényi javaslatát, de Slavomír Borovský polgármester megvétózta. „Mivel Borovský nem írta alá a testület által megszavazott javaslatot, a keddi testületi ülésen újratárgyalták. Az általam bemutatott tervek dokumentumokon alapulnak, a képviselők többsége nem fogadta el őket” – mondta lapunknak Kováč. 
 
Az ülésen részt vevő bodollói lakosok közül szinte senki sem értett egyet az önkormányzat döntésével, ezért többször is heves vitába keveredtek a Kováč által bemutatott terveket ellenző képviselőkkel. Krušinský Norbert (Híd) önkormányzati képviselő azt mondta, sajnálatos, hogy a testület képes volt ennyi időt és energiát elpocsékolni olyasvalamire, ami percek alatt megoldható lenne. „Ikrényi nagyon szerencsétlen javaslatot tett. A címer tervezetét egyszer már átdolgozták, a legutóbbi testületi ülésen pedig be is mutatták. A bodollóiak és a Heraldikai Bizottság is elfogadta, de úgy látszik, a képviselők maguk sem tudják, hogy mit akarnak” – közölte Krušinský. A testületi ülésen részt vevő 13 képviselő közül heten tették le voksoltak arra, hogy Bodolló címeréről titkos szavazással döntsenek a lakosok. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.