Régió

Hogyan kerülhet egy Covid-pozitív hajléktalan az utcára?

Komárom | Továbbra sem világos, hogy a múlt héten miért kerülhetett vissza az utcára egy komáromi hajléktalan a kórházi ápolást követően. Az intézmény szerint ráadásul Covid-pozitív volt, miközben a férfi tanúsítványa alapján február 9-én ennek az ellenkezője volt igaz.
Vataščin Péter

2021. február 19. 13:00

Komárom
A férfi a melegedőre való elszállítása előtt, február 9-én (fotó: Svanczár Róbert)

Lapunk február 12. számában a Kórházból az utcára című cikkünkben már foglalkoztunk a hajléktalan férfi történetével.

A 60 év fölötti, a bal oldalára néhány hete részlegesen béna férfit február 8-án és 9-én is a komáromi kórházba szállították be. Információink szerint 9-én az önkéntesek és a városi hivatal is jelezték a kórháznak: az éjszakai mínuszok miatt folyamatosan üzemelő melegedőbe vigyék őt, ne pedig az utcára. Ráadásul állítólag maga a hajléktalan is ezt közölte a mentősökkel. Miután ismét az utcán rakták ki, civilek, a városi hivatal és a városi rendőrség összefogásának köszönhetően végül bekerült a melegedőbe. Hogy ez miért nem történt meg a kórházi ápolást követően, az továbbra sem világos, gyaníthatóan kommunikációs zavar miatt volt így.

Az ügyben különös csavart jelentett a tény, hogy múlt heti megkeresésünkre a komáromi kórházat üzemeltető AGEL SK csoport szóvivője, Martina Pavliková többek között azt válaszolta, a férfi Covid-pozitív volt. Ez az információ több olvasónkban és a hajléktalannak segítő önkéntesekben is kételyeket ébresztett. Az egyik segítő, Kollár Zoltán vállalkozó lapunknak megmutatta a hajléktalan személy február 9-i antigéntesztjéről szóló tanúsítványt, amelyen egyértelműen az szerepel, hogy az eredmény negatív. Információink szerint az illetőnek valószínűleg az első kórházi ápolásakor elvégzett, még febuár 8-i teszteredménye lehetett pozitív.

Az eset azért is ellentmondásos, mert ha a hajléktalan tényleg fertőzötten került vissza az utcára, úgy a nyilvános térben tovább terjeszthette volna a vírust – arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben bármikor bekövetkezhet egy hasonló eset.

Martina Pavlikovát másodszor is megkerestük azzal a kérdéssel, hogy a férfi mindkét esetben pozitív volt vagy sem. „Minden Önnek nyújtott információ teljességgel megfelel a valóságnak” – válaszolta a szóvivő, amely valószínűleg „igentjelent.

Ki segítsen?

A kórháznak ezenkívül újra feltettük a korábbi kérdésünket, miszerint igazodnak-e bármilyen protokollhoz, amely a Covid-pozitív fedél nélküli emberekre vonatkozik. Martin Pavliková azt közölte, ők minden pácienst – függetlenül attól, hogy hajléktalanok-e vagy sem – ugyanúgy kezelnek, ami az egészségügyi gondozást illeti. Az illető férfi esetében is így jártak el, további kórházi ápolást nem igényelt az állapota. „A segítségnyújtás kérdése, a férfi szociális helyzetének megoldása stb., nem a kórház feladata, hanem más, ezzel foglalkozó szervezeteké” – válaszolt a szóvivő.

Megkérdeztük a Közegészségügyi Hivatalt (ÚVZ) is arról, hogy általánosságban mi a teendője egy egészségügyi intézetnek, ha egy hajléktalannál kimutatják a koronavírus jelenlétét. Kérdésünket az egészségügyi minisztériumnak továbbították, amelynek szóvivője, Zuzana Eliášová lapunkkal azt közölte, Covid-pozitív hajléktalanokat akkor tarthatnak bent a kórházban, ha ezt az egészségügyi állapotuk indokolttá teszi. „Más esetben az orvos tájékoztatja arról, hogy mit kell tennie a fertőzés terjedésének megakadályoért és a gyógyulásért. Valamint arról is, hogy mi a teendő az egészségügyi állapot romlása esetén, valamint figyelmezteti a mentőszolgálattal való kapcsolatteremtés lehetőségére. Egyes önkormányzatok karanténcentrumokat biztosítanak a Covid-pozitív hajléktalanok számára.” A minisztérium válasza alapján tehát úgy tűnik, közvetve akár nyugtázni lehet az utcai „karantént” is. Ettől függetlenül Helena Uríčková, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) epidemiológusa megkeresésünkre azt mondta, ha a hajléktalan Covid-tesztje pozitív volt, úgy karanténba kellett volna helyezni, amit a városnak kéne biztosítania a saját válságterve alapján.

Továbbra is a melegedőn

A komáromi melegedőt az elmúlt csaknem két hétben a hajléktalanok nappal is használhatták a fagyos időjárás miatt. Koncz Adriana, a városi hivatal szociális osztályának vezetője az Új Szónak elmondta, az érintett személyek számára ez a lehetőség még mindig adott, emellett pedig ők maguk is letesztelték őket, az illető férfi eredménye továbbra is negatív.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.