Régió

Hiányolják a szlovák iskolát a szlovák szülők a Felső-Csallóköz falvaiban

Pozsony/Nagyszarva | Szlovák osztály megnyitását kérik a szülők a nagyszarvai iskolában. Tegnap sajtótájékoztatót tartottak ezzel kapcsolatban Pozsonyban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 24. 13:54

Somogyi Katalin felvétele

 Jelenleg több Somorja környéki községben, például Nagyszarván, Tárnokon és Bacsfán sincs szlovák alapiskola. Az idei tanév végéig ezeknek a községeknek a szlovák gyűjtőiskolája a somorjai Bél Mátyás Alapiskola volt. Tavalyi rendeletével a város önkormányzatának oktatásügyi bizottsága azonban az iskola túlterheltségére hivatkozva úgy döntött, csak azok a gyerekek járhatnak oda, akiknek Somorján van az állandó lakhelyük. Ez pedig nem kis gondot okoz a környező falvak lakosainak és önkormányzatainak.

A nagyszarvai önkormányzat úgy döntött, a helyi gyerekek a bősi szlovák alapiskolába fognak járni, amit több család ellenez. A többségében Pozsonyban dolgozó szülők számára gondot jelent az ellenkező irányban fekvő Bősre utaztatni a gyerekeket, iskolabusz nem jár a két település között, csak a helyközi járatokat vehetnék igénybe. A szülők petíciót indítottak a nagyszarvai iskoláért, az íveket átadták a község polgármesterének, május 29-én nyilvános testületi ülésen tárgyalnak az ügyről a képviselők.

A szülők többször is hangsúlyozták, hogy nem a magyar iskolákkal van bajuk, sőt, úgy gondolják, a Csallóközre jellemző kétnyelvűség előny a gyerekeik számára, ezért is járatják őket magyar óvodába, de a szlovák iskolához ragaszkodnak. Szerintük a nagyszarvai iskolának megvan a kapacitása arra, hogy legalább egy szlovák osztályt nyisson. 

2018. május 23. 18:25

Az elsősöknek 45 percet kellene utazniuk a szlovák iskolába, a szülők tiltakoznak

A szülők szerint az alsó tagozat is elférne abban a nagyszarvai iskolaépületben, amelyben jelenleg a magyar felső tagozat működik. „Tudatában vagyunk annak, hogy a Pozsony vonzáskörzetébe tartozó csallóközi községek lakosságának száma markánsan emelkedik, ami valószínűleg félelmet is generál a helyiekben, tartanak attól, hogy megváltozik a falu arculata, mert nem 10, hanem mondjuk 30–40 százalékos lesz a szlovák lakosok aránya. Hangsúlyozom, nincs okuk rá. Örülünk annak, hogy a gyerekeink kétnyelvű környezetben szocializálódnak, nem akarjuk a magyar gyerekek lehetőségét elvenni. Szerintem attól fél az önkormányzat, hogy, ha megnyílik a szlovák iskola, a magyar szülők is ide fogják járatni a gyerekeiket” – mondta Erika Krišková, a nyilatkozó szülők egyike. „Somorjáról olyan ajánlatot is kaptunk, hogy kihelyezett szlovák osztályt indítanának, amihez csak helyiségre lenne szükség” – mondta Slávka Brontvajová. „Mondjuk ki: ami itt zajlik, az diszkrimináció” – mondta Roman Kriška szarvai lakos. Hozzátette, a biztonság kedvéért már vett egy lakást Somorján, ahová bejelentette a feleségét és ikergyermekeit, akik jövőre lesznek elsősök. Azért folyamodott ehhez a megoldáshoz, hogy ne legyen gond beíratni a gyerekeit szlovák iskolába. Két nagyobb gyerekük is a somorjai Bél Mátyás szlovák tannyelvű alapiskolába jár.

Somogyi Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tegnap a mában

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?