Régió

Heves tiltakozás a logisztikai központ ellen

Hegyéte, Nagyudvarnok | Tiltakoznak a lakosok a Hegyéte határába tervezett logisztikai központ ellen. Aláírásgyűjtés is indult. A hivatali ügyintézés elején kérdéses, hogy 2021-ben megépül-e az első csarnok az ipari parkban.
Kiss Bartalos Éva

2020. szeptember 8. 14:44

Heves tiltakozás a logisztikai központ ellen
A balázsfai házaktól 110 méterre építenék fel az első csarnokot. - A szerző felvételei

A közelmúltban derült ki, hogy az amerikai Panattoni befektetőcég 20 millió euró értékű beruházást tervez a Dunaszerdahelyhez közeli Hegyéte határában.

Ipari monstrum

„Az épületek méretei alapján Európa egyik legnagyobb logisztikai parkját készítik elő. Ha jól tudom, Szlovákiában egyetlen ekkora csarnok van, Európában pedig csak további három. Akkora volumenű beruházásról beszélünk, amelynek első fázisa olyan méretű, amit nem tudunk elképzelni egy lakóövezetben”

– nyilatkozta lapunknak Bindics Zsolt, a beruházás ellen tiltakozó aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője. A tervek szerint két útvonal vezetne az ipari parkba. Bokros Ferenc azt mondta, hogy a Dunaszerdahely és Csallóközkürt közötti 1395-ös harmadrendű útról, valamint az 572-es másodrendű főútról lehet behajtani az ipari parkba, a községből nem érhető el a terület. Bindics Zsolt azonban kifogásolta, hogy csak a lakóövezeten keresztül lehet csatlakozni a regionális úthálózatra, amelyet várhatóan napi több száz kamion terhel majd.

Több petíció indult

Bindics azt is nehezményezi, hogy az önkormányzat nem tájékoztatta megfelelően a lakosokat a tervekről, csak egy értesítést függesztettek ki a községi hivatal ajtajára, és a falu 2007-ben elfogadott, területrendezési terve sem elérhető. Két petíció is indult a logisztikai központ ellen, a helyi lakosok is gyűjtik az aláírásokat, valamint az interneten országos kezdeményezéshez is csatlakozhatnak az ellenzők. Az utóbbit tegnap délutánig közel ezernyolcszázan írták alá, Bindics szerint az ívekkel együtt mintegy háromezerre tehető majd a tiltakozók száma. „Nem akarjuk ezt a beruházást, erős üzenetet szeretnének küldeni a helyi önkormányzatnak, ugyanis egy ilyen volumenű beruházásról meg kellene kérdezni a lakosokat” – szögezte le Bindics Zsolt.

Véleményezik a tervet

A nyilvánosság szeptember 10-ig véleményezheti a tervet a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalban. A beruházás ellenzői a helyi szerven kívül a környezetvédelmi minisztériumban is jelzik, hogy nem értenek egyet a tervvel.

„Az ügyben a járási hivatal környezetvédelmi osztálya az illetékes, de apellálunk a környezetvédelmi minisztériumra, hogy kérjen környezetvédelmi hatástanulmányt a beruházótól. Most ugyanis csak a hatástanulmány legalsóbb fokának megfelelő egyszerűsített környezeti vizsgálatot kellett benyújtania”

– folytatta Bindics Zsolt, hozzátéve, hogy Nagyszombat megye beruházási tervének ellentmond a terv léptéke. A környezetvédelmi minisztériumba és a járási környezetvédelmi hivatalba küldött véleményt 100-100 aláírással is alátámasztják.

„Azért, hogy polgári kezdeményezésként legyen beiktatva a vélemény, így mindkét folyamatnak részesei leszünk” – mondta az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője.

A lakosok szeptember 10-ig véleményezhetik a tervet
A lakosok szeptember 10-ig véleményezhetik a tervet.

Kár a földért

A szomszédos községek lakói között is gyorsan terjed a tiltakozás, az érintett terület Dunaszerdahelyhez és Nagyudvarnokhoz is közel van. „Csatlakoztunk a petícióhoz, ha megvalósul a terv, akkor zaj lesz, tönkreteszik az utakat, nehezítik a forgalmat és túl közel van a lakóterületekhez. Az sem tetszik, hogy a Csallóköz közepén magas bonitású földeket akarnak ilyen célra felhasználni” – mondta Attila, aki családjával együtt a közeli Nagyudvarnokon él.

A cél: megállítani

„A fő probléma az, hogy egy olyan léptékű beruházást akarnak megvalósítani a lakóövezetben, amelynek Európában nincs párja. Az a célunk, hogy megállítsuk a beruházást, ennek egyik eszköze a folyamat lassítása” – részletezte Bindics, hozzátéve, néhány nap alatt nem lehet leállítani az ügyet, de elérhetik, hogy környezetvédelmi hatástanulmányt kérjenek a beruházótól. „A környezeti hatástanulmány civilizációs minimum” – zárta Bindics Zsolt.

Maradjunk a tényeknél

„Ez hazugság” – mondta a petícióról Bokros Ferenc. A polgármester elmondta, a falu képviselő-testülete júniusban tárgyalt először a tervről. „Ez nem fórum volt, hanem a testület ülése. A lakosság ismeri a tervet, nem vagyok köteles kihirdetni Nagyudvarnokban, hogy összeül az önkormányzatunk. A helyiek tudják, itt voltak, ők nem is lázonganak és nem írták alá. Bindics úr téved, önös érdekek vezérlik” – nyilatkozta a polgármester, hozzátéve, hogy neki a lakosokkal kell foglalkoznia.

Nem ez a megfelelő terület

„A nyilvánosság szeptember 10-ig véleményezheti a tervet. Ezután a járási hivatal környezetvédelmi szakosztálya kiértékeli a hozzászólásokat, majd ezek, a szakmai vélemények, illetve a környezetvédelmi törvény alapján eldönti, hogy szükséges-e a környezetvédelmi hatástanulmány, vagy nem követeli ennek kidolgozását” – tájékoztatott Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője. Michal Deraj leszögezte, hogy jelenleg csak a folyamat kezdetén járnak.

„Még nagyon messze van attól, hogy megépüljön a beruházás, meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az előírásoknak, amelyek szabályozzák, hogy megvalósulhat-e a terv ezen a területen” – folytatta a hivatalvezető, aki arra is kitért, hogy a környéken van olyan terület, amely megfelelőbb lehetne a beruházásnak, de rámutatott, hogy az Európai Unió a zöld gazdaságot támogatja. „A gyártócsarnok nem passzol az EU koncepciójába, és inkább elavult gazdasági fejlesztések közé sorolható” – jegyezte meg Michal Deraj.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.