Régió

Hétvégén harmadszor tesztelik a lakosokat

Dunaszerdahely, Nyékvárkony, Vajka, Lakszakállas, Martos | Azokon a településeken, ahol az országos tesztelés második fordulója során a fertőzöttek aránya egy százaléknál magasabb volt, hétvégén harmadszor is tesztelik a lakosságot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. november 19. 11:05

Nyékvárkony
- Somogyi Tibor felvétele

Az újabb tesztelést Jaroslav  Naď (OĽaNO) védelmi miniszter jelentette be a központi válságstáb hétfői tanácskozása után. Az intézkedés Szlovákia-szerte 458 települést érint, ebből 42 magyarlakta. A Dunaszerdahelyi járásban 5 községben, Bakán, Egyházkarcsán, Gombán, Nyékvárkonyon és Vajkán lesz harmadik forduló.
Bakán az országos tesztelés első fordulójában két százalék felett volt a pozitív tesztek aránya, ez a szám a második forduló után csökkent ugyan, de még így is 1,3 százalék volt. Egyházkarcsán mindkét tesztelésnél 1 százalék fölött volt a pozitív eredmények száma, Gombán a második tesztelés során több mint 2 százalék volt a fertőzöttek aránya. Nyékvárkonyon mindkét fordulóban magas volt a pozitív esetek aránya, az első fordulóban 4 százalék fölött volt, a második körben pedig 2 százalék alá csökkent a fertőzöttek aránya. Vajkán első alkalommal egyetlen fertőzött sem volt, ám a második tesztelésen egy százalék volt a pozitívan teszteltek aránya. Mind az öt településen a 2. fordulóban jóval többen vettek részt.

Nem helyi lakosok
A harmadik fordulóba besorolt csallóközi települések közül Vajka a legkisebb. „Az első tesztelésen 362 személy vett részt, ez adekvát létszám a 452 lelkes községnél. A második fordulóban viszont már mintegy 700 ember teszteltette magát Vajkán, több mint a nyolcvan százalékuk nem helyi lakos volt. A hét pozitívan tesztelt személy is közülük került ki” – mondta az Új Szónak Álló Donát, Vajka polgármestere.

Ugyanaz a csapat tesztel
Nyékvárkony a több mint 2600 lakosával a régió legnagyobb községei közé tartozik, meglepő módon a fertőzöttek aránya itt volt az egyik legmagasabb. „Nem tudjuk, mi lehetett az oka, hiszen mindkét alkalommal jobbára helyi lakosok teszteltették magukat. Akadt ugyan egy-két úgymond külföldi, de elenyésző számban, nem valószínű, hogy ők rontották az eredményeket” – tájékoztatta lapunkat Fazekas István polgármester. A községek többségében, így Nyékvárkonyon is ugyanaz a csapat végzi a tesztelést, mely a két korábbi körben. A tűzoltók ismét felállítják a sátorfolyosót, amely megvédi a várakozókat az időjárás viszontagságaitól.

Önkéntes a tesztelés
Az újabb tesztelés november 21. és 22-én lesz, 8-tól 20 óráig a korábban kiválasztott helyszíneken. A védelmi miniszter tájékoztatása szerint ez alkalommal a tesztelés teljes mértékben önkéntes. Véleménye szerint, azt, hogy valaki részt vesz-e a tesztelésen, vagy inkább kihagyja, a polgárok felelősségtudatára bízza.

Dunaszerdahely

Összefogott a két falu
A Komáromi járásban 9 községben végzik el harmadszor a koronavírus-szűréseket. A mintegy 1200 fős Lakszakállason rutinosan állnak a teszteléshez. Érdeklődésünkre Mayer Ferenc (független) polgármester elmondta, „összeszokott csapatukˮ van, tagjai önként jelentkeztek, amint tudomást szereztek a harmadik körről. Eddig a kultúrházban teszteltek, belterét még mindig nem rendezték vissza, tehát készen áll az újabb körre. Lakszakállas részt vett a második országos tesztelésben is, akkor összesen 6 környező önkormányzattal fogtak össze, mivel sokan ingáznak ezekről a településekről a Dunaszerdahelyi járásba, ahol minden településen megtartották az országos tesztelés második fordulóját. November 7-én egy nap alatt 1668 ember abszolválta az antigéntesztet, közülük 15 volt pozitív. Egy héttel korábban pedig két nap alatt 1358 mintát vettek le, 31 fertőzöttet szűrtek ki. A szervezés kapcsán most szorosan együttműködnek a közel 500 fős, szomszédos Szilas községgel. Utóbbi járványügyi számai szintén indokolttá tették az újabb tesztelést. Mayer szerint megegyeztek abban, hogy felezik a költségeket, együtt juttatják el utófinanszírozási kérvényüket a járási hivatalhoz. A költségtérítés kapcsán elmondta, elég lassú a folyamat az állam részéről. Habár a második kör pénzügyi terheit javarészt az önkormányzatok állták, egy kérvény erejéig megpróbálkoztak az utófinanszírozással. Még nem tudják, hogy ezt az állam jóváhagyja-e, ígéretet kaptak viszont arra, hogy a hétvégén esedékes szűrés kiadásait megtérítik a két községnek. A polgármester azt is elmondta, a lakszakállasi fertőzöttségi arányt vélhetően az is növelhette, hogy a nem helyi lakosokat is ide számították be. Gyorsan hozzátette, önmagukban is túllépték volna az 1%-os arányt, hiszen hosszabb ideig volt gócpont az alapiskolájuk, és több tünetmentes esetet is találtak a faluban. A tesztelőpont ezúttal is nyitva lesz mindenki számára, most sem csak a helyieket fogadják.

Nem ellenzik az újabb kört
A Komáromi járásban a csaknem 700 fős Martos is a tesztelendő települések között van. Az első tesztelés során 568 vizsgálatot végeztek el, 6 fertőzöttet szűrtek ki. Keszeg István (MKP) polgármester az Új Szónak elmondta, a tesztelési pontot a fertőtlenítés után ők is érintetlenül hagyták, most újra használhatják. Noha a múltkor több, Martoson azonosított pozitív esetről kiderült, hogy nem helyi lakosok voltak, a faluvezető szerint „rendben vanˮ, hogy újabb forduló lesz, községükben sajnos már volt covidos haláleset, illetve néhány fertőzés súlyosabb lefolyású volt. Ahogyan korábban, úgy a mostani hétvégén is ügyelnek arra, hogy ne alakuljanak ki hosszabb sorok, főleg, ha hűvös lesz az idő. A tesztelő csapat martosiakból és ímelyiekből áll fel, még a katona is a szomszédos nagyközségből származik. Mayer Ferenc és Keszeg István szerint is elképzelhető, hogy a nem kötelező jelleg miatt ezúttal sokkal kevesebben vesznek részt az antigéntesztelésen. Ugyanakkor például Martoson az első körben is meglepőnek találták, hogy milyen sokan érkeztek hozzájuk mind a faluból, mind a környező településekről. (sk,vp)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.