Hétfőn is nagy gondot okozott a havazás Kassán

havazás kassa
Kassa |

A vasárnaptól tartó havazás az ország második legnagyobb városában ma is több helyen fennakadást okozott a közutakon, ezért még hétfőn is érvényben van a vasárnapi hóvihar idején kihirdetett elsőfokú krízishelyzet. Míg a lehullott hótakaró vastagsága Kassán tegnap már 10 cm fölé emelkedett, vasárnap óta legalább 40 centiméternyi friss hó hullott a város területén.

A folyamatos havazás miatt a város téli karbantartási operatív törzse a vasárnap reggel megérkezett ítéletidő miatt rendszeres üléseken hozza meg az aktuális döntéseit. A havazás kezdete óta a város vezetése és partnerei a jóváhagyott téli karbantartási műveleti tervet követik. A várossal kötött szerződés alapján csak a hétfői nap folyamán a város téli karbantartását végző Kosit legalább 40 munkagépet küldött ki az utcákra. A városi önkormányzat tájékoztatása szerint a fő prioritás az 1. és 2. osztályú helyi utak járhatóságának fenntartása volt, amelyeket a tömegközlekedési buszok használnak. Emellett a mellékutcák kereszteződéseinek megtisztítására, a villamosvágányok hóeltakarítására és a kórházak körüli utcák megtisztítására összpontosítottak.


A havat a folyópartra 

A főutak takarítása mellett a gépeket a mellékutcákra, a külterületi utakra, a járdákra és a parkolókra is átirányították. A Kosit a tegnap reggeli órákban összesen 36 alkalmazottat állított munkába, akik kézzel takarították a tömegközlekedési megállókat és a lépcsőházakat a Téhány és a Dargói Hősök lakótelepeken, illetve Kassa-Óváros városrészben. Mindezek mellett tegnap reggel a Fő utcai sétányon is megkezdték a hó eltakarítását, összesen hét munkagép segítségével hordák el a havat a Hernád partjára. A takarításban a Kassai Hőszolgáltató Vállalat (TEHO), a Városi Zöldövezetkezelő Vállalat (SMsZ) és a Városi Lakáskezelő Vállalat dolgozói és mechanizmusai is részt vettek. Roman Danko, a Kassai Városi Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) igazgatója szerint délben a városban minden busz- és villamosvonal járható volt, azonban több útvonalon akár 20 percet is késtek a járművek. A tegnapi nap folyamán érvényben lévő jelentés szerint a buszok nem állnak meg a dombos terepen lévő megállókban, azokból ugyanis csak nagyon nehezen tudnának elindulni. Ezek a megállók többek között a Kalinovská utcában, a Dargói Hősök lakótelepen, illetve a Vojenská utcában találhatók. A villamosközlekedésben a problémákat elsősorban a váltókba kerülő hó, illetve a megfagyott hólé okozza. Emiatt nem mindig lehet automatikusan vagy manuálisan a kívánt irányba kapcsolni a síneket, a villamosok késését elsősorban ez okozza. A jelenlegi időjárási körülményekre és a tartós havazásra való tekintettel a város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a város utcáin. Ez különösen a személygépkocsik és tehergépkocsik vezetőire is vonatkozik, főleg a téli karbantartó járművek és a tömegközlekedési járművek előzésénél, mivel a tegnapi nap folyamán több koccanás és komolyabb ütközés is történt a figyelmetlenségük miatt.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?