Házi kemencében sült az első szímői kolbász (VIDEÓ és KÉPEK)

Nagy Ferenc, Jóba Zsuzsanna és Desat Irén a Csemadok Szímői szervezetének csapatában
Szímő |

Kifogyhatatlanok az ötletekből az érsekújvári járásbeli Vág menti településen. Jedlik Ányos fizikus és feltaláló szülőfaluját eddig az óriásfröccs tette híressé. Az idei adventi várakozást első alkalommal tették hangulatossá kolbásztöltő versennyel. A Károlyi-ház udvarában házi kemencében sütötték a kolbászokat, közösen idézték fel az egykori disznóölések hangulatát, és rendeztek karácsonyi vásárt. 

A helyi óvodában a gyerekeket is bevonták a készülődésbe, ahol kolbásztöltő napot rendeztek és az óvodapedagógusok jóvoltából a legkisebbek megismerkedtek a régi szokásokkal, hagyományos disznótorral, kolbásztöltéssel. Mindazzal ami András napjától farsangig baráti közösséggé kovácsolta a helyieket. Megtudták, hogy ilyenkor szokás volt a kántálás, meglátogatták egymást a családtagok, barátok és a szomszédok, jókívánságokat mondtak, viszonzásul a helyiektől hurkát, kolbászt és szalonnát kaptak. Mészáros Gyula a helyi önkéntes tűzoltók csapatában töltötte a kolbászt szombaton a Károlyi-ház udvarán.

Mindig nagycsaládos emberek éltek Szímőn, jó előre megbeszélték, kinél mikor tartanak disznóölést, így segíteni tudtak egymásnak. Elosztották a friss húst, kolbászt, hurkát. A maradék húst tartósították. Füstölték a disznóhúst, ami nem lett szétosztva és gyerekként úgy emlékszem, vízmelegítőbe téve zsírban is eltették”

mondta Mészáros Gyula. Hangulatos gyerekkori disznóölésekre emlékeztek más szímői versenyzők is. Általában decemberben, vagy január elején vágták le a disznót egy-egy portán. A szímői rendezvény ötletadója Nagy Ferenc a Csemadok Szímői Alapszervezetének csapatában versenyzett és eldicsekedett azzal, hogy saját házi töltőt hozott és az elmaradhatatlan pirospaprika is saját termése. Jóba Zsuzsanna és Desat Irén voltak a lelkes segítői, és miután elkészítették a kolbászokat, várták, hogy azokat is kisüssék a helyi kemencében.

Két-három disznót neveltünk, aztán összejött a család és jó hangulatban telt a közös munka. Komoly hagyományai vannak Szímőn a disznóvágásnak. Nem tartom kizártnak, hogy valamelyik évben ezt is megvalósítjuk a Károlyi ház udvarában

mondta Bób János, Szímő polgármestere. Az ünnepváró vásárban mézkészítőkkel, lakáskiegészítőket, ajándéktárgyakat kínáló kézművesekkel beszélgettünk. Bombicz Andrea fényfestéssel készült párnáit, faliképeit, törlőkendőit is megcsodálhattuk. Horgolt és hajtogatott játékokat, ékszereket vásárolhattak a látogatók. A községben ezekben a hetekben több fontos rendezvény is zajlott, ezek egyike volt az ünnepi díjátadó.

„Faludíjat kapott Zivcsák János, aki Naszvadról nősült ide, és nagyon szeretik, tisztelik a szímőiek a gyémánt Janský-plakettes önkéntes véradót. A díjazott az önkéntes tűzoltószervezet egyik legaktívabb tagja bevetések, versenyzések és bemutatók során, emellett odaadó tagja a helyi egyházközösségnek. Három sportoló is ebben az elismerésben részesült: Keszegh Ottó, Kubicsek László és Szőke Roman futballisták, akik több mint tíz évig fociztak, most az öregfiúk csapatát gazdagítják. Két polgármesteri díjat osztottunk ki. A Búzavirág asszonykórus mellett 6 éve alakult férfi dalárdát jutalmaztuk, akik nélkül nem tudnánk elképzelni a községi rendezvényeket. A másik polgármesteri díjat Halász Zoltán kapta, aki nagyon sokat segít az önkormányzatnak magángazdaként. Aktív tagja az egyházközösségnek, nagyon szereti a természetet és példaértékű, amit tesz a környezetszépítés terén községünkben. A díjátadót összekötöttük a házassági jubileumukat ünneplők köszöntésével”

tájékoztatott Bób János polgármester.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?