Hatalmas fák dőltek ki a gombaszögi völgyben, a táborban épülő étterem és az egyik raktárhelyiség is megsérült

gombaszög faák
Gombaszög |

A Pelsőc és Rozsnyó között található gombaszögi völgyben, a Gombaszögi Nyári Tábor területén a múlt hét pénteki esőzések utáni erős széllökések több fát is kicsavartak a sziklás földből. A több tíz méter magas fák a táborban épülő új étteremre és az egyik raktárépületre is rádőltek, de nagy károkat okoztak a nemrégiben felújított Gombaszögi-barlang bejárati épületében is. Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke szerint az egyre kiszélesedő erdő folyamatos veszélyt jelent a táborra és a barlanghoz tartozó központra.

Bekövetkezett az, amitől a Gombaszögi Nyári Tábor vezetői régóta tartottak: az elmúlt napokban csoportos fakidőlésre került sor az épülő étterem közelében. Ahogy azt Orosz Örs az Új Szónak elmondta, épp a hétvége során értekezett arról, hogy milyen jól haladnak az építkezéssel, erre éjszaka egy kisebb, de nem jó irányból érkező szélvihar hatására a fennsík felázott, vékony földrétegből kifordult néhány fa, melyek továbbiakat sodortak magukkal. 

„Nagyjából 20 fa dőlt el úgy, mint a dominó, megsemmisítő csapást mérve az egyik könnyű szerkezetű raktárunkra. Az épülő étterem is jelentősen károsodott, de még így is azt mondhatjuk, hogy szerencsések voltunk. Egy olyan brutális eső esett pénteken, amire emlékezetünk szerint az elmúlt nyolc évben nem volt példa. Az erdő talaja nyilván felázott, s mivel a tábor körüli fák és szinte az egész erdő a fennsík köves, sziklás talaján helyezkedik el, nem olyan vastag a talajréteg. Egy hevesebb esőzés során a fák dominószerű kidőlése mondhatni megszokott, jellegzetes jelenség. A helyzetet pusztán csak az nehezíti, hogy amikor a szomszédunkban található Gombaszögi-barlangnál a barlangászok elkezdték építeni a bejárat előtti új épületet, megbolygatták a sziklafalat, aminek következtében két-három évvel ezelőtt nagyjából 12 fa kidőlt. Az építkezés már befejeződött, de amikor az erdő szélét és a domboldalt egyszer megbolygatják, az ott végbemenő természetes folyamatokat már nagyon nehéz megállítani. Köztudott, hogy az erdő legszélén található fák kapják a legtöbb napfényt, azok a legerősebbek, ezért ha azok eltűnnek, akkor a beljebb található sorokba már jóval nagyobb kárt tud tenni az erős szél” – nyilatkozta lapunknak Orosz Örs, akitől azt is megtudtuk, hogy a táborban található ingatlanokra most egy teljesen új helyen dőltek ki a fák, de jellemző, hogy ezek a kidőlések mindig az északi irányultságú völgy árnyékos oldalán történnek.

Hiába van nyár, hiába süt a nap, az erdő árnyékos fele nem szárad ki, a talaj sokkal tovább megtartja a vizet. Igazából nem a vasárnapi szél, hanem a pénteki intenzív esőzések okozták a fák kidőlését. A több tíz méteres fák egyébként pont arra az épületre dőltek rá, amiről néhány nappal ezelőtt tettünk közzé egy bejegyzést az interneten, hogy milyen jól haladunk az építkezéssel. A kár persze sokkal nagyobb is lehetett volna, de minket szerencsére csak minimálisan érintett. Most a biztosítótól várjuk a kárfelmérést, de becsléseink szerint a két épületben nagyjából ötezer eurós kár keletkezhetett. Mivel a biztosítást évek óta becsületesen fizetjük, bízunk benne, hogy az összeg túlnyomó részét megtérítik” – tette hozzá a Gombaszögi Nyári Tábor egykori főszervezője és vezetője.

fák gombaszög 2

Régi történet

Mivel a völgyben található tábor faházait évtizedekkel ezelőtt, a múlt évszázad ötvenes éveiben építették, az erdő az elmúlt hetven évben jócskán ránőtt a területre. Orosz véleménye szerint nem meglepő, ami történt, hiszen a fák évről évre nagyobbak és egyre közelebb kerülnek a táborhoz, illetve a barlanghoz tartozó épülethez. „A helyzet kordában tartása igazából az erdő folyamatos visszavágásában rejlik, a gond azonban az, hogy a táborhoz közeli erdőterület, ami egyébként már a nemzeti park pereme, nem a mi tulajdonunk. Mivel a szóban forgó terület harmadik fokozatú védettséget élvez, a favágás szóba sem jöhet, mondhatni egy állandó fenyegetettség lóg a fejünk fölött. Annak ellenére, hogy a gombaszögi tábor közvetlen szomszédságában székel a gombaszögi barlang vezetősége – amely egyébként az Állami Természetvédelmi Hivatalhoz tartozik –, értesüléseink szerint nekik sem engedték meg, hogy ritkítsák az erdő szélét. Ugyanakkor ők sokkal nagyobb butaságot csináltak, hiszen a korábban említett építkezés során beleástak a domboldalba, ami a talaj folyamatos mozgását eredményezte. Hiába építettek betonból támfalat, amíg a domboldal nem éri el azt, a talaj lassan lefelé csúszik. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt így egy időzített bomba ketyeg a hátunk mögött, aminek egy része a hétvégén képletesen szólva fel is robbant” – közölte az Új Szóval Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, a Gombaszögi Nyári Tábor egykori vezetője. A hétvégi fakidőlés során szerencsére senki sem sérült meg, még annak ellenére sem, hogy az éjszaka során többen is a helyszínen tartózkodtak. „Ezzel sajnos számolnunk kell, azonban bármilyen rosszul is hangzik a történet, a Gombaszögi Nyári Tábor jövője nincs veszélyben. Reményeink szerint minden az eredeti tervek szerint megy tovább” – zárta Orosz Örs. A fák kidőlése kapcsán az Állami Természetvédelmi Hivatalhoz is eljuttattuk kérdéseinket, de tőlük egyelőre nem kaptunk választ.

gömbaszög fák
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?