Régió

Három járás hivatalnokai vesznek részt az érsekújvári képzésen

Érsekújvár | Magyar hivatali ügyvitelre képeznek ki hivatalnokokat a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói. A tanfolyam keddi megnyitóján részt vett Sándor Anna, az intézet vezetője, valamint Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és Adrián Jenčo a belügyminisztérium közigazgatási részlegének a vezetője, a vendégeket és a tanfolyamra jelentkezőket Bóna Bertalan az Érsekújvári Járási Hivatal vezetője üdvözölte.
Száz Ildikó

2019. június 18. 18:00

Az oktatók elmondták, nemrég ért véget a vágsellyei tanfolyam, ahol a vágsellyei, galántai és szenci járási hivatalok alkalmazottait képezték. Az oktatók és a résztvevők nagyon elégedettek voltak az eredményekkel. Érsekújvárban a komáromi, a dunaszerdahelyi és az érsekújvári járási hivatalok dolgozói vesznek részt a magyar képzésen. A kisebbségi nyelvhasználati törvény a legalább húsz százaléknyi kisebbségi lakossággal rendelkező településeken előírja a kétnyelvű tájékoztatást és kommunikációt. A tanfolyam résztvevői megfelelő színvonalon tudják majd használni hivatalos érintkezésben a magyar nyelvet szóban és írásban egyaránt. Az oktatóktól elsajátítják a hivatalos stílus alapjait, és a tananyag részét képezi a levelezés, a tolmácsolás és a fordítás is. Ősszel Rimaszombatban és Rozsnyón terveznek hasonló képzést. Mezőlaborcon nyolc hivatali alkalmazott vesz részt ruszin nyelvű képzésen. Bukovszky László magyar és szlovák nyelven is szólt a tanfolyam résztvevőihez, köszönetet mondott a belügyminisztériumnak és a nyitrai intézetnek az együttműködésért, valamint a tanfolyamon résztvevőknek a nyitottságukért, igyekezetükért. „Történelmi pillanatról van szó, mert korábban nem volt ilyen képzés Szlovákiában. Egy felmérés során kiderült, hogy a járási hivatalokban az alkalmazottaknak csak tizennyolc százaléka beszéli a kisebbség nyelvét, ezen szeretnénk változtatni. Arra kérném a tanfolyam résztvevőit, hogy próbálják meg a kollégáiknak is átadni az itt tanultakat. A hivatali nyelvhasználatra korábban senki sem fordított ekkora hangsúlyt. Minden szakosztályon belül kell, hogy legyenek olyan hivatalnokok, akik képesek szóban és írásban egyaránt kommunikálni az ügyfelekkel. Nagyon bízom benne, hogy ez csak a kezdet, és hogy a hivatalnokok nyelvi továbbképzése a jövőbenis folytatódhat” – mondta Bukovszky László. A képzést az Érsekújvári Járási Hivatal egyik helyiségében tartják. Bóna Bertalan a hivatal vezetője elmondta, hogy amikor 2016-ban belépett a hivatalba, látta, hogy a hivatal egynyelvű. „A névjegyemet az irodám ajtaján lecseréltettem kétnyelvűre, és kértem a szervezései osztályt, hogy így kérném feltüntetni minden iroda ajtaján. A hivatal szlovák megnevezése mellé pontosan ugyanakkora betűkkel felkerült a magyar felirat. Kétnyelvűsítettük az információs táblákat is. Mielőtt az emberek belépnek a hivatalba, már a hirdetőtáblán látják, hogy melyik osztályon melyik alkalmazottal tudnak magyarul beszélni” – hangsúlyozta Bóna Bertalan.

Az Érsekújvári Járási Hivatal ügyfélfogadó központjába is olyan alkalmazottat vettek fel, aki mindkét nyelven tájékoztatni a hivatalba érkezőket.

Magyar képzés az Érsekújvári Járási Hivatalban
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

A rendőrség keresi a sofőrt, aki nyolc autót károsított meg Pozsonyban

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?