Gömöri kézművesek Magyarországon

Miskolc/Várhosszúrét |

<p>A Gömöri Kézművesek Társulásának nagyszabású kiállítása nyílt meg a miskolci Megyeháza Galériában. Több mint hatvan kézműves állította ki alkotásait. A magyarországi és a Szlovákiából érkezett közönség a kézművességnek sokféle ágát csodálhatta meg ezen a nem mindennapi tárlaton.</p>

A szép számmal összegyűlt érdeklődők a fafaragók, díszkovácsok, fazekasok, gyékényesek, mézeskalácsosok, csipkeverők munkáit tekinthették meg. A kiállított munkák között már húsvéti tojások is voltak, szőtt pokrócok, faragott szobrok és plasztikák, faragott bútorok, remekbe szabott kovácsolt tárgyak.

A megnyitót Badin Ádám várhosszúréti mesemondó tette színesebbé, valamint a Haviar rozsnyói folklórcsoport két tagja adott rövid ízelítőt a gömöri szlovák népzenéből. A kiállítást Ódor Ferenc, a Borsod-AbaújZemplén Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg, valamint a megyei Kulturális és Idegenforgalmi Intézet igazgatónője, Budai Erzsébet.

Ulman István fafaragó népművész, a Gömöri Kézművesek Társulásának alapító tagja elmondta, a miskolci megyeházán a gömöri kézművesek kisebb táborának munkáiból válogatták össze az április 20-ig látható tárlatot. Ulman hozzátette, a társulás tevékenysége felöleli a történelmi Gömör területét, soraikban a kiállításon megjelenő mesterségek mellett vannak tűzzománckészítők, szövők és hímzők is. Mint fogalmazott, a kézművesmesterség örök, van jövője, hiszen sok az érdeklődő.

„Ezek a mesterségek megérdemlik a törődést, ugyanis ősi szokásokat, hagyományokat, értékeket hordoznak. A mai modern, túlpolitizált világot ezek teszik színesebbé” – tette hozzá Ulman István fafaragó. A kiállítás nagyszerű alkalom volt arra is, hogy mind szakmai, mind személyes kapcsolatokra tegyenek szert az alkotók.
A gömöri kézművesek alkotásaikat legközelebb április 3-án, a rozsnyói 1. Húsvéti Vásáron mutatják be a nagyközönségnek.

Ahonnan elindultak

A Gömöri Kézművesek Társulása 2002-ben alakult Várhosszúréten. Már a megalakulás óta működik a Várhosszúréti Kézműves Gyermekműhely, rendszeres foglalkozások és nyári táborok keretében ismertetik meg a fiatalokkal a kézművesség alapjait. 2006-ban első alkalommal rendezték meg az I. Gömöri Kézműves Vásárt. Ugyanabban az évben nyílt meg a Gömöri Kézműves Központ, amelynek műhelyeiben a kézművesek dolgoznak. A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete és a Gömöri Kézművesek Társulása együttműködésének gyümölcseként tavaly megrendezték a Pásztorok áldomása elnevezésű találkozót, amelyen hazai és magyarországi pásztorok, kézművesek elevenítették fel az egyedülálló magyar pásztorhagyományokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?