Régió

GALÉRIA: Tankok mentik a Korompánál kisiklott szerelvényt

Az Iglóhoz közeli település határában kisiklott tehervonat műszaki mentését egy T55-ös tűzoltó tank is segíti. A helyszínen dolgozó szakemberek és a Szlovák Államvasutak (ŽSR) véleménye szerint a két sérült sínpár egyikét holnap estig, a másikat várhatóan a szerdai nap folyamán szeretnék helyreállítani. A vasúti forgalom az érintett szakaszban jelenleg mindkét irányban szünetel.
Németi Róbert

2019. február 18. 10:32

Frissítve
- Németi Róbert felvételei

A baleset szombat este fél hét környékén történt. Üzemanyag vagy egyéb veszélyes hulladék nem folyt ki a szerelvényből, azonban a mozdonyvezető kisebb sérüléseket szenvedett. A baleset miatt a Zsolna-Kassa vonalon, konkrétabban a Margitfalva (Margecany)-Szepesolaszi (Spišské Vlachy) szakaszon mindkét irányban felfüggesztették a vasúti közlekedést. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) pótboluszokat biztosított, az éjszakai járatok egy része továbbra is kerülővel közlekedik. Ahogy azt a mentésen dolgozóktól megtudtuk, a Kassa felé tartó szerelvény egyik vagonja kisiklott, melynek következtében további nyolc vagon leugrott a sínpárról és az oldalára borult. Többségükben homokot és szenet szállítottak, melyeket a mentés könnyítése érdekében markológépekkel kipakoltak a vágányok mellé.

Tankokkal segítenek

Peter Šimko, a helyszínen dolgozó tűzoltóegység parancsnoka elmondása szerint egy elég komoly és komplikált bevetésről van szó, ugyanis egy-egy oldalára dőlt vagon súlya a 20 tonnát is meghaladja. „A körülményekhez mérten a lehető legbiztonságosabb és leggyorsabb módszert próbáljuk alkalmazni, éppen ezért egy 50 tonna húzóerejű T55-ös tank csörlőrendszerét használjuk a vagokon eltakarításához” – nyilatkozta a helyszínen lapunknak a tűzoltóparancsnok. Mivel a kisiklott vagonok mindkét irányban blokkolják a vasúti forgalmat, a Kassa-Zsolna vonalon átlagosan hatvan perces késséssel indulnak és érkeznek a személyvonatok. „A kiesés miatt vonatpótló autóbuszokkal helyettesítjük a személyszállítást az érintett szakaszban. A ŽSR legfrisebb tájékoztatása szerint valószínűleg még szerdán (2019.02.20.) is kisebb-nagyobb fennakadások várhatók, de az sem kizárt, hogy a járatok a kialakult helyzet ellenére is telítettek lesznek, éppen ezért az utasok megértését és türelmét kérjük. A helyzetről a www.zssk.sk honlapon vagy a 18 188-as telefonszámon keresztül lehet informálódni” – tudatta lapunkkal a ZSSK szóvivője. Michal Lukáč, a Szlovák Államvasút szóvivője szerkesztőségünknek annyit mondott, hogy a holnapi nap folyamán valószínűleg egy, szerdán pedig már a másik sínpárt is járhatóvá teszik.

Elhanyagolt karbantartás

Mivel az elmúlt hónapokban több vasúti baleset is történt (legutoljára a Kassához közeli Alsómislye határában siklott ki egy tehervonat – a szerk. megj.), egy közel harminc éves tapasztalattal rendelkező mozdonyvezető véleményét is kikértük. Juhász Károly szerint a szombati balesetet nem emberi mulasztás, hanem inkább anyaghiba okozhatta. „Nehéz megmondani a baleset pontos okát, azonban a hazai vasúti infrastruktúrát ismerve én a sínekben és a szerelvények állapotában keresném a hibát. Emberi mulasztásról nem igazán lehet szó, ugyanis a pályák haladási sebessége előre ki van számolva. Természetesen vannak lassabb és gyorsabb vezetők, de a maximális sebességet egyetlen professzionális masiniszta sem haladja meg. Ha mégis úgy tenne, tisztában kell lennie az esetleges következményekkel” – nyilatkozta lapunknak a mozdonyvezető, majd végezetül azt mondta: a kisiklást a masiniszta nem igazán tudja meggátolni, csak reagálni tud az adott helyzetre. Egy ilyen baleset láttán szerintem mindenki elgondolkodik a következő útján, hiszen ez minden mozdonyvezető rémálma” – zárta Juhász.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+8
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?