Régió

GALÉRIA: Letették a szepsi iskolaközpont alapkövét

Szepsi | Tegnap délután letették a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont alapkövét.
Németi Róbert

2018. november 8. 13:47

Az ünnepélyes alapkőletétel a kórház mögötti téren zajlott - A szerző felvétele

Bartók Csaba, az iskolaközpont létrehozását kezdeményező Jövőért Alapítvány elnöke elmondta, az alapítvány hárommillió eurót kapott a magyar kormánytól az iskola létrehozására. „Sok szülő, gyerek és tanár várta reménykedve ezt a napot” – szólt a jelenlevőkhöz Bartók Csaba. Bartók azt is elmondta, Magyarország bizalmat szavazott a központnak, mert tudják, hogy jó magyar iskola nélkül nincs magyar jövő. Az ünnepi beszédek sora után Molnár Árpád lelkipásztor, Gábor Bertalan római katolikus esperes-plébános és Vakles Attila görög katolikus parókus jelenlétében megszentelték az alapkövet, majd időkapszulát helyeztek el. Az iskolaközpont megnyitását 2020 szeptemberére tervezik.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+10

A 2014-ben kapott összegből az alapítvány már évekkel ezelőtt befejezhette volna az iskola építését, de az építkezésre kijelölt telket elperelte a város önkormányzata. „Nem volt hova építkeznünk, lejártak az építkezési engedélyek, és pereskedés következett. Október elsejére újra érvényes építkezési engedélyünk volt, Slavomír Borovský, a város polgármestere pedig nem tehetett mást, mint hogy aláírja az engedélyt” – nyilatkozta lapunknak a Jövőért Alapítvány elnöke. „2015-ben létrejött az új iskolaközpont, de az építkezés a politikai csatározások miatt nem kezdődhetett el. Sajnos ez rányomta a bélyegét az iskolánk működésére. A mai napig a város három pontján folyik az oktatás, de úgy érzem, ez a sok nehézség összekovácsolta a csapatot, megerősített bennünket. Nagyon várjuk, hogy beköltözhessünk az új épületbe” – mondta lapunknak Nagy István, az egyházi iskolaközpont igazgatója. Pásztor Péter, a projekt főépítészének elmondása szerint az épületben a tantermeken kívül könyvtár, étterem, kápolna és tornaterem is lesz. „Az építkezés több ütemben tervezzük. Jelenleg a főépületre fókuszálunk, de kollégium és uszoda létrehozatala is tervben van. Ha minden jól megy, az első részt a jövő év végére befejezhetjük” – zárta Pásztor Péter kassai építészmérnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alacsony a választási részvétel a gömöri járásokban is

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Ezúttal is alacsony a választási részvétel a kassai Luník IX lakótelepen

Integráció nem, folklór igen

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Tovább tárgyalnak a 635 eurós minimálbérről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?