Régió

GALÉRIA: Rimaszombati ipari park – aláírták a szerződést a földterület eladásáról

Rimaszombat | A parkkal szemben nagyok az elvárások, de Richard Sulík gazdasági miniszter igyekezett lehűteni a kedélyeket.
Hegedűs Norbert

2021. február 23. 16:44

kollár šimko sulík
Boris Kollár házelnök (Sme rodina), Jozef Šimko polgármester és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a rimaszombati Csillagházban. - Hegedűs Norbert felvétele

A rimaszombati testületi ülésre ezúttal a Csillagházban került sor. Az ülés legfontosabb pontja a városban létesítendő ipari parkról szóló szerződés aláírása volt, mely alkalomból Boris Kollár házelnök (Sme rodina) és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is a városba látogatott. Jozef Šimko polgármester üdvözölte a vendégeket, majd leszögezte, hogy a mai ülésnek történelmi jelentősége lesz Rimaszombat életében, mivel a régió tartósan küzd a magas munkanélküliséggel.

a

Boris Kollár a felszólalásában leszögezte, hogy ez a kormány a feladatának tartja, hogy segítsen az elmaradott régióknak, politikai hovatartozástól függetlenül – azért hozták ide a parkot, mert itt van rá szükség. Elmondta, hogy a park kiépítése még csak az első lépés, ezután a SARIO-é a főszerep, melynek három év múlva invesztíciókat kell hoznia a területre. Megköszönte a városnak, hogy ilyen előzékenyek voltak a beruházás kapcsán.

Galéria
Boris Kollár, Jozef Šimko és Richard Sulík-1
Boris Kollár, Jozef Šimko és Richard Sulík-2
Jozef Šimko-3
Richard Sulík-4
+6

sulík

Richard Sulík a felszólalását azzal kezdte, hogy ő majd csak akkor várja a dicséretet a parkkal kapcsolatban, ha már meglesznek a munkahelyek. „Évek óta hallgatom, hogy csökkenteni kell a regionális különbségeket az országban, a Jaguar mégis Nyitrán végezte” – mondta a miniszter, aki szerint az SaS azon dolgozik, hogy ezen a téren tényleg történjen valami. Szerinte szükség van ún. „belső szolidaritásra” az országban:

„Én pozsonyi vagyok, de nekem is személyes érdekem, hogy Önök itt Rimaszombatban jól boldoguljank”.

Ha erre nem kerül sor, akkor a makroökonómiai különbségek mindenkinek bajt okoznak. Sulík nem ért egyet azzal a mantrával, hogy flexibilis munkaerőre van szükség – nem tartja életszerűnek, hogy azok az emberek, akik generációk óta egy helyen élnek, munka után utazzanak mindenfelé. „A munkának kell az emberek után menni” – szögezte le. A miniszter szerint az is pozitívum, hogy a létesülő park növekvő nyomást fejthet ki a leendő gyorsforgalmi út megépítésére is. Sulík elmondta, hogy Boris Kačáni, az MH Invest főnöke megbízást kapott, hogy ez a projekt prioritást kapjon. Ha a park elkészül, 100%-os állami tulajdonban lesz, és csak olyan cégnek adják el, amely meg is telepszik itt. Sulík reméli, hogy jövő évben megkezdődik az építkezés, és 2023-ra kész lehet. A beruházókat csak ezután keresik majd. Arra is ígéretet tett, hogy a rimaszombati ipari park az első helyen lesz felajánlva minden jövőbeli beruházó számára és jelezte, hogy már öt céggel tárgyalnak, akik érdeklődést mutattak a park iránt.

a

Roman Vaľo, a városi képviselőtestület „Merjünk gyorsítani” nevű frakciójának vezetője megköszönte Sulík segítségét. A képviselő szerint az ipari park létesítése reményt jelent a rimaszombatiak számára, hogy végre teljes értékű életet élhetnek a régióban. A gazdasági miniszter a reakciójában óva intett a túlzott elvárásoktól: az igazi munka a park megépítése után kezdődik, és a régióban nagy a verseny a beruházókért.

a

Felszólalt Ondrej Lunter, Besztercebánya megye alelnöke is, aki szerint az új kormány már bizonyította, hogy érdeklődik a régióban élő emberek iránt. Precedens értékűnek nevezte, hogy itt és most a rimaszombati ipari park építéséről tárgyalnak, és azt is elmondta, hogy a Sulík vezette gazdasági minisztérium nyíltan állt a pályázathoz, oda irányítva a segítséget, ahol arra objektívan a legnagyobb szükség van. Megígérte, hogy Besztercebánya megye mindent segítséget megad a SARIO-nak, hogy beruházókat találjanak a parkba.

Jozef Šimko polgármester végül azon reményének adott hangot, hogy reméli, a szavakból nem csak ígéretek lesznek, hanem a beruházás ténylegesen megvalósul. „Arra kérem önöket, hogy ne feledjék az itt elhangzott szavaikat” – mondta.

Ezt követően a testület egyhangúan megszavazta az érintett földterület eladását az MH Invest s.r.o. cégnek 0,35 euró/négyzetméter áron, összesen 296 522,25 euró értékben.

Az ipari park létesítése már régóta téma Rimaszombatban, de a mostani lépéssel végre elérhető közelségbe került a megvalósulása. A gazdasági tárca szerint a park kiépítése kb. 10 millióba fog kerülni, ennek visszatérülését már az első néhány év során remélik. A park egy nagyjából 65 hektáros területet foglalna el az I/72-es út mentén, és Rimaszombat öt másik, hátrányos helyzetű régióval folytatott versenyben nyerte el a pályázatot.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Új alkalmazottak százait keresik az autógyárak

Andrej Danko

Az SNS nem kommentálja a cseh miniszterelnök-helyettes elmaradt moszkvai útját

Richard Raši

Szabad vakcinaválasztást javasol a Hlas

Jan Hamáček

Hamáček: az orosz reakció a diplomaták kiutasítására keményebb, mint vártuk

Ingenuity

VIDEÓ: Történelmi tesztrepülést tett a NASA helikoptere a Marson

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Rendkívül biztató tesztelési eredmények

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.