Régió

Fűtetlen lakásokban a karanténban

Alsóhatár | A tavalyi fűtési szezon óta nincs fűtés az alsóhatári községi bérlakásokban. A lakók nagy része már elköltözött, aki maradt, az fagyoskodik. A település vezetése szerint azért nem fűtik a lakásokat, mert a lakók nem fizetnek, a lakók azért nem fizetnek, mert nincs fűtés.
Marosi Bianka

2020. április 3. 10:01

Alsóhatár
- Marosi Bianka felvétele

Elkeseredett alsóhatári lakosok azzal keresték meg az Új Szó szerkesztőségét, hogy segítséget kérjenek egy hosszú ideje húzódó probléma megoldásában.

90 fűtetlen lakás
Tavaly tavasszal végeztek próbafűtést, majd ősszel javították a fűtőrendszert, ennek ellenére egész télen nem volt fűtés a községi bérlakásokban. Két lakótömbről és két sorházról, összesen kilencven lakásról van szó. A lakások egy része már üres, a lakók kiköltöztek. Volt, aki azért, mert nem tudta fizetni a lakbért, más azért, mert elege lett. Akik még maradtak, többször tettek bejelentést a községházán, eddig eredménytelenül. Úgy fogalmaztak, nem törődik velük senki, hiába fordultak a községi hivatal alkalmazottaihoz, vagy a képviselőkhöz. Vannak köztük nyugdíjasok, vagy kisgyermekes családok. 

Penészes falak
Az ott lakók hosszasan sorolták panaszaikat. Többen elmondták, penészesek a falak, egyrészt a hideg, másrészt a beázó tető miatt. Az egyik bejárati ajtó nem zárható, mert a korábbi lakók tönkretették a zárat. Emiatt állandóan huzat van a földszinti lakásban, a szél befújja a szemetet a folyosóra. A lépcsőházban csak azért van világítás, mert az egyik lakó vásárolt égőt a lámpákba. A lakótömb és a sorházak közötti részen hatalmas sár van. A szennyvíztároló teteje életveszélyes, a szülők állandóan a gyerekek miatt aggódnak. 

Végrehajtás alatt
Egyik közülük elmondta, a kétszobás lakásért 133 euró a lakbér, amit azonban nem a községnek, hanem a végrehajtónak fizetnek havonta, mivel a község végrehajtás alatt áll. A lakások felépítését az Állami Lakásfejlesztési Alaptól nyert pályázatból finanszírozták, a hitelt azonban nem törlesztette a falu. A fűtés díja 48 euró. Ezt a községnek kell fizetni, ám a lakók egy része januárban, mások februárban fizették be utoljára, hiszen mint mondták, miért fizessenek a fűtésért, ha nincs. 

11–17 fokos szobák
Az egyik nyugdíjas elmondta, olajradiátorokkal próbálja fölmelegíteni a lakást, de 17 foknál több nem szokott lenni az otthonában. „Az áramért 60 euró előleget fizetek havonta, de az olajradiátorok miatt jó nagy többletfizetésre számítok az elszámoláskor, hiszen ez az összeg már most több mint 260 euró” – panaszkodott. Egy családanya elmondta, náluk 11 fok az átlaghőmérséklet, télen reggelente jégcsapok lógnak az ablakon. „Még télen sem kell annyira felöltözni a kabát alá, mint amennyi réteget vagyok kénytelen felvenni bent. Általában kettő, de néha három paplannal takarózom. Sokszor any-
nyira elgémberednek a végtagjaim, hogy muszáj kimenni járni egyet. Most azonban, a koronavírus miatt még ez sem tanácsos” – mondta elkeseredetten egy másik nyugdíjas. Hozzátette, így nagyon nehéz arra vigyázni, hogy ne fázzon meg, ráadásul több alapbetegsége, például cukorbetegsége van. „Egész életemben tisztességesen dolgoztam, sokat tettem a köz érdekében. Jó lenne nyugodtan élni, kicsit élvezni a nyugdíjaskort” – fogalmazott. 

a

Korábban is gond volt
Egyikük azt is elmondta, soha sem működtek százszázalékosan a dolgok, a fűtéssel korábban is gondok voltak, de amíg a polgármester, Dora Ferenc a hivatalában volt, addig mindig intézkedett, ha panasszal fordultak hozzá. Alsóhatár első embere és további három személy ellen március 10-én a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozott vádemelést a Specializált Büntetőbíróságon öt rendbeli gyilkosság elkövetése miatt.

Tartozás és kilakoltatás
A községi hivatalt jelenleg Culinka László alpolgármester vezeti. Megkeresésünkre elmondta, tavaly vásároltak új kazánt, amely azonban a nemrégiben történt nagy zivatarban meghibásodott. „Belecsapott a villám, tönkrement a vezérlőegység. Az egyik alkatrészt Csehországból kellett megrendelni, időbe telt, amíg megjavíttattuk, ezért nem tudtunk fűteni, de ez nem volt hosszú távú kiesés” – magyarázta az alpolgármester. Határozottan visszautasította, hogy egész télen nem volt fűtés. Elmondta továbbá, hogy a bérlakásokban pellettel fűtenek, amelyet a falu maga állít elő. Hozzátette, szerinte nagyon költséges a fűtőanyag gyártása, mivel a gépek nagyon sok villanyáramot fogyasztanak, illetve az előállításhoz az alapanyagot is meg kell vásárolni. A pelletgyártó gép is elromlott nemrég, közel kétezer eurót kellett fizetni a javításért. „A lehetőségekhez mérten igyekszünk mindent megtenni. A lakások nagy része azért áll üresen, mert ősszel kénytelenek voltunk kilakoltatni a nem fizető lakókat. A tavalyi évet 34 ezer euró mínusszal zártuk, ennyi volt a lakók tartozása, ezért újabb kilakoltatásra lehet számítani” – fogalmazott az alpolgármester. 

A lakók, akik mindnyájan a nevük elhallgatását kérték, mivel elmondásuk szerint félnek a következményektől, arról értesítették a szerkesztőséget, hogy a múlt hét végén az esti órákban egy rövid ideig volt fűtés a lakásokban. Az egyik sorház számára két-három napra elegendő tűzifát hoztak a község alkalmazottai.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az MKP saját embereit ültetné a megüresedő székekre ⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Matovič nyit az MKP felé? Megkezdődött a harc a járási hivatalok elnöki posztjaiért

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nagymegyer

Nagymegyer 27 ezer euróért rendelt szájvédő maszkokat

Marek Krajčí

Krajčí megjutalmazná azokat az orvosokat, akik dolgoztak a járvány idején

Igor Matovič

Matovič és Babiš jövő hét szerdán találkozik Prágában

Andrej Plenković

Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.