Régió
Külföldi tapasztalatok alapján ma már számos korszerű módszerrel tisztítják a vizet (A szerző illusztrációs felvétele)

Folyékony hulladékot dolgoznának fel Gényén

Száz Ildikó

2018. január 18. 09:55

Léva | A pozsonyi székhelyű Grizzly Slovakia Kft. a Génye városrészben levő ipari parkban még ebben az évben megkezdené az építkezést.

Február derekáig véleményezhetik a lakosok azt a környezeti hatástanulmányt, amely a folyékony hulladék elszállítását, valamint korszerű technológiával való ökológiai feldolgozását vállaló Eztol komplexum terveihez készült. 

A korszerű műszaki eljárást már tizenöt éve alkalmazzák Csehországban, a brünni Kaiser Kft.-ben, azzal a különbséggel, hogy a már előtisztított vizet a szennyvízcsatornába öntik. Az Eztol cég az előtisztított vizet saját biológiai tisztítójába, majd a Perec-patakba önti át. Évente 42 ezer köbméter folyékony hulladék feldolgozását vállalja a beruházó. A cég nagy figyelmet fordított a környezeti hatástanulmány kidolgozásakor arra, hogy a gényei ipari park közelében számos értékes madarat tartanak nyilván, ám hivatalosan nem természetvédelmi területről van szó. Léva önkormányzata véleményezte a beruházó terveit, és a város állásfoglalásában az áll, hogy a tervek összhangban vannak a területrendezési tervben foglaltakkal. A város vezetése azonban kéri, hogy a beruházó figyeljen a regionális jelentőségű halastavakra, illetve a megfelelő módon terhelhető utak megépítésére. A cég vezetésének válaszából kiderül, hogy tárgyaltak a lévai halastavakról a természetvédőkkel, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek, vastag zöld sövény választja el a vegetációt az iparteleptől. A csatornahálózat építése miatt kivágott bokrok helyébe újakat ültetnek. A közlekedés kapcsán azt a választ adták a város vezetésének, hogy nincs szükség újabb utak építésére, csak a kereszteződésnél lesz szükség egy nyolcvanméteres bekötősávra. A vállalkozói elképzeléshez készült környezeti hatástanulmány megtalálható a város honlapján. A fáradt olaj és a különféle emulziók, olajszűrők elszállításával, illetve a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő feldolgozásával elsősorban a Nyitra megyében levő vállalatoknak, benzinkutaknak kínál szolgáltatást a beruházó. 
 

A központban két műszakban mintegy harminc személyt alkalmaznának. Az Eztol komplexumban feldolgozzák, elemzik, majd megfelelő műszaki-vegyi eljárással megsemmisítik az ipari termelés során létrejött folyékony hulladékot. Hiánypótló beruházásról van szó, mert Léva száz kilométeres körzetében nem található ehhez hasonló ökológiai feldolgozó komplexum, a beruházás mintegy hatmillió euróba kerül. 
 

Önnek ajánljuk