Felújtják az evangélikus sírkertet

park kassa
Kassa |

Egy új parkot alakítana ki a város vezetése abban a Forrás utca (Žriedlová ulica) feletti téren található temetőben, ahol 1687-tól 1889-ig, az első kassai köztemető megnyitásáig temetkeztek. 

A Terasz lakótelep és a Forrás utca közötti történelmi evangélikus temető kezelését a Kassai Közterület-fenntartó Vállalat (SMsZ) veszi át. Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármesterének kezdeményezésére a következő hónapokban teljesen átalakítják a területet.

„Azt szeretnénk, ha Kassa a lehető legzöldebb lenne. Nemcsak az adminisztratív feladatokkal akarunk foglalkozni, hanem azokkal is, amelyeket évek óta elhanyagolt a város vezetése. Az egész temetőt kitisztítjuk, lekaszáljuk, ezután egy rekreációs zónát alakítunk ki benne. Az átalakított terület minden egyéb mellett egy afféle bekötő folyosóként fog szolgálni a lakótelep és a belváros közöttˮ

– jelentette ki a helyszínen a főpolgármester. A több mint 11 ezer négyzetméternyi belterületű temető átalakítása nem új keletű dolog, a város már 2015-ben foglalkozott a témával. A temetőt akkoriban a város jelentős szegmensei közé sorolták be, a tárgyalások eredménye pedig a temető egy úgynevezett emlékparkká való átalakítása volt. 

Elkezdik a munkát

Az átalakítás első fázisára 13 ezer eurót költenek, melyből az SMsZ kipucolja és lekaszálja a területet, és a járdákat is rendbe rakja. Az első fázis során leltárba veszik a temetőben található növényzetet, illetve kivágják a beteg, balesetveszélyes fákat. Ezt követően földtani méréseket is végeznek.

„Az első fázissal néhány nap alatt elvégzünk, azt követően pedig azokat a munkákat bonyolítjuk le, melyek elmaradhatatlan részét képezik a park átfogó felújításánakˮ

– tette hozzá Marta Popríková, a közterület-fenntartó vállalat igazgatója. Mivel Kassa önkormányzata a közeljövőben az Európa Zöld Fővárosa 2023 címének elnyerésére is pályázna, a park újjáélesztése is egyike a pályázatot támogató tevékenységeknek. 

Impozáns síremlékek 

Wick Béla kassai pap, tanító, történész 1931-ben kiadott kötetében feljegyezték, hogy a kassai evangélikusok régi temetője Kassa nyugati részén lévő középkülvárosban, a Forrás utca mellett emelkedő domboldalon található. Első területét, e hitközség részére, Demeczky Mihály főbíró alatt 1687-ben hasították ki, miután a Szent Erzsébet-székesegyház és a Szent Mihály-kápolna a belvárosi temetőterülettel együtt végleg visszakerült a katolikusok tulajdonába. Az új sírkertben az evangélikusok istentiszteletek tartására fatemplomot építettek. A templomot II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején Rabutin császári hadvezér, a város ostroma alkalmával 1706-ban fölégette. A kuruckor lezajlása után a temető területén egy iskola és három fatemplom épült a német, magyar és szlovák evangélikus hívek részére. Ezekben a templomokban egészen a 19. század elejéig, a Malom utcán lévő mai evangélikus templomnak 1816-ban történt felépítéséig istentiszteleteket tartottak. A Forrás utcai temető a 18. század hetvenes éveiben már megtelt, ezért azt a megvásárolt szomszédos területtel bővítették. Az evangélikusok régi temetője 1889. május 31-ig, a mai köztemető megnyitásáig volt használatban. Ezután a város engedélyével csupán egyes családi sírboltokban helyezhettek el újabb halottakat. A sírkertben utolsóként Hosztásch Júlia hajadont helyezték végső nyugalomra 1889. május 30-án. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?