Régió

Felújtják az evangélikus sírkertet

Kassa | Egy új parkot alakítana ki a város vezetése abban a Forrás utca (Žriedlová ulica) feletti téren található temetőben, ahol 1687-tól 1889-ig, az első kassai köztemető megnyitásáig temetkeztek.
Németi Róbert

2020. június 26. 11:17

park kassa
A Pohle Roth család kriptakápolnája. - Németi Róbert felvételei

A Terasz lakótelep és a Forrás utca közötti történelmi evangélikus temető kezelését a Kassai Közterület-fenntartó Vállalat (SMsZ) veszi át. Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármesterének kezdeményezésére a következő hónapokban teljesen átalakítják a területet.

„Azt szeretnénk, ha Kassa a lehető legzöldebb lenne. Nemcsak az adminisztratív feladatokkal akarunk foglalkozni, hanem azokkal is, amelyeket évek óta elhanyagolt a város vezetése. Az egész temetőt kitisztítjuk, lekaszáljuk, ezután egy rekreációs zónát alakítunk ki benne. Az átalakított terület minden egyéb mellett egy afféle bekötő folyosóként fog szolgálni a lakótelep és a belváros közöttˮ

– jelentette ki a helyszínen a főpolgármester. A több mint 11 ezer négyzetméternyi belterületű temető átalakítása nem új keletű dolog, a város már 2015-ben foglalkozott a témával. A temetőt akkoriban a város jelentős szegmensei közé sorolták be, a tárgyalások eredménye pedig a temető egy úgynevezett emlékparkká való átalakítása volt. 

A Pohle Roth család kriptakápolnája

Elkezdik a munkát

Az átalakítás első fázisára 13 ezer eurót költenek, melyből az SMsZ kipucolja és lekaszálja a területet, és a járdákat is rendbe rakja. Az első fázis során leltárba veszik a temetőben található növényzetet, illetve kivágják a beteg, balesetveszélyes fákat. Ezt követően földtani méréseket is végeznek.

„Az első fázissal néhány nap alatt elvégzünk, azt követően pedig azokat a munkákat bonyolítjuk le, melyek elmaradhatatlan részét képezik a park átfogó felújításánakˮ

– tette hozzá Marta Popríková, a közterület-fenntartó vállalat igazgatója. Mivel Kassa önkormányzata a közeljövőben az Európa Zöld Fővárosa 2023 címének elnyerésére is pályázna, a park újjáélesztése is egyike a pályázatot támogató tevékenységeknek. 

A Pohle Roth család kriptakápolnája

Impozáns síremlékek 

Wick Béla kassai pap, tanító, történész 1931-ben kiadott kötetében feljegyezték, hogy a kassai evangélikusok régi temetője Kassa nyugati részén lévő középkülvárosban, a Forrás utca mellett emelkedő domboldalon található. Első területét, e hitközség részére, Demeczky Mihály főbíró alatt 1687-ben hasították ki, miután a Szent Erzsébet-székesegyház és a Szent Mihály-kápolna a belvárosi temetőterülettel együtt végleg visszakerült a katolikusok tulajdonába. Az új sírkertben az evangélikusok istentiszteletek tartására fatemplomot építettek. A templomot II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején Rabutin császári hadvezér, a város ostroma alkalmával 1706-ban fölégette. A kuruckor lezajlása után a temető területén egy iskola és három fatemplom épült a német, magyar és szlovák evangélikus hívek részére. Ezekben a templomokban egészen a 19. század elejéig, a Malom utcán lévő mai evangélikus templomnak 1816-ban történt felépítéséig istentiszteleteket tartottak. A Forrás utcai temető a 18. század hetvenes éveiben már megtelt, ezért azt a megvásárolt szomszédos területtel bővítették. Az evangélikusok régi temetője 1889. május 31-ig, a mai köztemető megnyitásáig volt használatban. Ezután a város engedélyével csupán egyes családi sírboltokban helyezhettek el újabb halottakat. A sírkertben utolsóként Hosztásch Júlia hajadont helyezték végső nyugalomra 1889. május 30-án. 

A Pohle Roth család kriptakápolnája

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hétméteres magasságban feszülő híd építését lelkes helyi lakosok kezdeményezték, és a „vízentúliak“ ma is nagyon büszkék rá

Az Ung-vidék és a Bodrogköz lengőhídja

*

Hévíz visszavárja a turistákat

koronavírus

Koronavírus: 19 új eset volt kedden

prostitúció prostituált

34 500 eurót fizetett egy férfi szexuális szolgáltatásért, zsarolás áldozata lett

Szászi Zoltán

Szászi Zoltán legújabb kötetét mutatják be a füleki könyvtárban

emberrablás láncok

Elraboltak egy budapesti férfit, napokon át kínozták, több csontját eltörték

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.