Felújítják a füleki sportpályát és a vasútállomás is sorra kerülhet

fül1
Fülek |

Fülek városának önkormányzata egy váratlan pályázatnak köszönhetően felújíthatja a gimnázium mögötti sportpályát. A Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizációs Minisztériuma (MIRRI) erre a célra támogatást hagyott jóvá a városnak. A vasútállomás előtti közterület komplex felújítására szintén pályázatot nyújtanak be.

A sportpálya felújítására az önkormányzata június 30-án 163 ezer euró nagyságú támogatási kérelmet nyújtott be a minisztériumhoz. A közbeszerzés eredményei alapján a munkálatok összértéke megközelítőleg 184 ezer euró lesz, és a munkákat az év végéig befejezik. Első körben tizenegy öreg nyárfát kell kivágni az említett területen.

A legtöbb nyárfát túl közel ültették a pályához, gyökereik felnyomják, feltörik az alapot. Ráadásul a fák rossz állapotban vannak, és a múltban veszélyes helyzetek alakultak ki miattuk. Alattuk a lakosok és a gimnázium diákjai által használt padok találhatók, a múltban letört ágak szakadtak rájuk” – részletezte Kuzma Gréta, az önkormányzat környezetvédelmi szakelőadója.

Hozzátette, hogy a projekt részeként a nyárfák helyett új, megfelelőbb fafajok kerülnek kiültetésre, összesen 27 fát fognak ültetni. Agócs Attila polgármester elmondása szerint a parkban lévő sportpálya felújításának témájával Fülek már évek óta foglalkozik.

„A sportolásra kijelölt terület egy részén nemrég egy multifunkciós pályát építettünk. Azonban a lakosok egy része hiányolta az önálló kosárlabda pályát. Éppen ezért foglalkoztatott bennünket annak gondolata, hogyan köszörülhetnénk ki ezt a csorbát, eleget téve a különféle érdeklődési körű ifjúsági közösségek igényeinek. Megvitattuk ezt a kérdést a gimnázium vezetésével is, amely ezeket a területeket a testnevelés keretében használja, és a skateboard közösség tagjaival is találkoztunk, akiknek hiányzik a városban az infrastruktúra. A megfelelő pályázati felhívásra várva előkészítettük a projektet” – mondta a polgármester.

Az önkormányzat a projektet úgy dolgozta ki, hogy a terület többféle sportra is használható legyen. A teljesen felújított felületen az új kapuk mögé védőhálóval ellátott acélszerkezetet, kosárlabda konstrukciókat, kézilabda kaput és teniszháló tartó oszlopokat terveznek. Nem hiányzik majd az utcai felszerelés sem, padok, hulladékgyűjtő kosarak és a kerékpártartó állványok formájában, eltávolítják a régi felszerelést és a nem működő köztéri világítás oszlopait. A projekt igényeinek megfelelően egy kültéri defibrillátort és riasztót tartalmazó szekrény is megtalálható lesz.

fül2

A vasútállomás előtti terület felújítása egy körülbelül 1,3 milliós projekt, melynek részét képezi majd az új járdák, parkolóhelyek, burkolt területek kiépítése, valamint nem kevés zöldterület létrehozása. Az önkormányzat az állomás előtti, Vasúti utcai közterület teljes felújításának kérdésével még 2020-ban kezdett el foglalkozni, amikor együttműködési ajánlatot kapott a Szlovák Államvasutaktól a megállók és állomások melletti nagy kapacitású parkolók és várakozó helyek átfogó rendezéséhez. Sikeres pályázás esetén a Város 104 000 euróval szállna be a költségekbe. A projekt benyújtása előtt az önkormányzatnak rendeznie kellett az állomás előtti, több mint 5200 m2 területű, a Szlovák Államvasutak tulajdonában lévő földterület tulajdonjogi és jogi viszonyait. A képviselők a projekt megvalósítása és fenntarthatósága idejére évi 0,10 euró/m2 árú bérletet hagytak jóvá.

A nagyszabású projekt a pályaudvar előtti burkolt területek és járdák átfogó felújításával számol, illetve 35 állandó parkolóhely épülne, melyek közül kettőt elektromos jármű-töltők telepítésére jelölnének ki. A mostani ideiglenes buszmegálló helyére egy új, 16 méteres autóbusz-megállót szeretnének építeni. A legjelentősebb esztétikai változtatás az állomás és a szemben lévő két lakóépület között fekvő kisebb parkot érinti. A teret jelenleg teljesen benőtték a fák és az invazív növények, amelyek annyira sűrű bozótot alkotnak, hogy az lehetetlenné teszi a kis parkba való bejutást. A projekt a teljes terület visszagyepesítését, új zöldfelületek létrehozását, újonnan ültetett növényzet telepítését irányozza elő. A zöldterület érdekessége egy kis esőkert lenne, amelybe a tervek szerint az állomás elől a tisztított esővizet vezetnék le. A terület más részein, többek között a parkolóban is terveznek növényeket ültetni, hogy árnyékot adjanak és akadályozzák a túlmelegedést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?