Felújítják a 25 éve működő kassai zenélő szökőkutat

A kassai zenélő szökőkút a városba érkező látogatók közkedvelt látnivalói közé tartozik
Kassa |

A kassai sétány Állami Színházának árnyékában található, népszerű zenélő szökőkút a hét elején szimbolikusan elbúcsúzott a látogatóitól. A szökőkút messziről felismerhető dallamai és azok fénykísérete néhány hónapig szünetelni fog, mivel a berendezés jelentős felújításon esik át. Bár az eredetileg szovjet tervek alapján készült szökőkutat 25 évvel ezelőtt építették meg és indították be először, ilyen méretű felújítást most először hajtanak végre rajta.

Ahogy arról a kassai önkormányzat honlapján értesültünk, a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a városi közterületkzeleő vállalat (SMsZ) még az idén megkezdené a szökőkút rekonstrukcióját és korszerűsítését, ami az előzetes tervek szerint körülbelül 10 hónapot vesz majd igénybe. A város becslése szerint a fejlesztés nem kevesebb mint 1,7 millió euróba kerül. Ebből az összegből egymillió eurót a U.S. Steel kassai alapítványa, a fennmaradó összeget pedig Kassa város saját forrásaiból biztosítja. A beruházás pénzügyi fedezetét biztosító együttműködési megállapodást a keddi nap folyamán írta alá James Bruno, a U. S. Steel Alapítvány igazgatótanácsának elnöke és a kassai U. S. Steel elnöke, valamint Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere (független), Andrej Šoth, a kassai Állami Színház főigazgatója és Marta Popríková, az SMsZ igazgatója. A memorandum értelmében a kassai önkormányzatnak jövő év november 30-ig egymillió eurót kell befektetnie a fejlesztésbe. „Nemcsak számomra, hanem a U.S. Steel és alkalmazottaink számára is nagy megtiszteltetés, hogy itt találkozhattunk. A szökőkút építését a város és az acélművek együttműködése tette lehetővé közel 40 évvel ezelőtt. Ma megállapodtunk, hogy folytatjuk ezt az együttműködést, és alig várom, hogy hamarosan a már korszerűsített szökőkútnál találkozzunk. Biztos vagyok benne, hogy minden egyes alkalmazottunk büszke lesz a belvárosunkra, és kívánom, hogy legalább még 40 évig élvezzék a szökőkút melódiáját és fényjátékát” – mondta a memorandum aláírása kapcsán James Bruno.

Ahogy azt a város által közzétett tájékoztatásból megtudtuk, a szökőkút már régóta korlátozottan üzemel, mert hosszabb ideje leromlott állapotban van. A 160 fényelemből mindössze 109 világít. Még rosszabb a vízszivattyúk helyzete, a 25-ből csupán 6 működik, így a vízpermetezők is csak korlátozott üzemmódban üzemelnek. A 2022-es szezon elején végzett ellenőrzés több súlyos hibát mutatott ki a szökőkút szerkezetében: repedéseket találtak a felületeken és nem működő vezetékekre is bukkantak. A jelenlegi technológia már erkölcsileg és technikailag is elavult, ezért változtatásra szorul. A szökőkút 1986-os elindítása óta rendkívül népszerű turisztikai látványossággá és a kassaiak kedvencévé vált. Ez nemcsak az Állami Színház és a Szent Erzsébet-székesegyház közötti elhelyezkedésének, hanem a technikai felszereltségének is köszönhető. A kassai szökőkút lett az első éneklő szökőkút az egykori Csehszlovákiában, amely további zenélő szökőkutak építését inspirálta a közeli Eperjesen, majd később a jóval távolabbi Prágában is. A kassai szökőkút létrehozása mögött a város egykori polgármestere és volt államfő, Rudolf Schuster. A szökőkút építését azután kezdeményezte, hogy a volt Szovjetunióban, Vlagyimirban tett látogatást, ahol a kassaihoz hasonló szökőkutat látott. „Ezt a felújítást már rég le kellett volna bonyolítani. Nem törődtünk a szökőkúttal, mert azt hittük, hogy örökkön-örökké ott lesz. Örülnék, ha ez a szökőkút, amelyet szó szerint kémkedéssel szereztem meg, ezentúl állandó karbantartást kapna. Fontos, hogy az új technológiát felhasználva minden generáció számára csalogató atrakciót hozzunk létre. Megvan az az előnyünk, hogy képesek vagyunk a zenét fénnyé és vízzé változtatni, és amikor majd minden jól működik, az valóban nagyszerű élmény lesz az emberek számára. Nem csak a fényjátékról van szó, de esténként például Strauss-keringők is szólhatnak a szökőkút színeinek kíséretében, mint régen” – zárta Rudolf Schuster.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?