Régió

Felfüggesztik a teraszadót Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely | A teraszadó felfüggesztésével támogatná a város vezetése a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglősöket, akik örülnek a lehetőségnek. Nem minden kávézó- és étterem-tulajdonos mentesül a közterület-használati díj kötelezettsége alól.
Kiss Bartalos Éva

2021. május 15. 14:30

Felfüggesztik a teraszadót Dunaszerdahelyen
Egyelőre csak a teraszon foglalhatnak helyet a vendégek, minden segítség jól jön a vállalkozásoknak. - A szerző felvétele

Már tavaly, a járvány első hulláma után is hasonló kedvezményt vezettek be a városban. A képviselőtestület legutóbbi ülésén újra a programpontok között szerepelt a szolgáltatókat segítő általános érvényű rendelet. A tervek szerint azoknak járna a kedvezmény, akik legálisan üzemeltetik a teraszt. Hodossy Szabolcs, a pénzügyi bizottság elnöke azt javasolta, hogy csak azok a szolgáltatók élhessenek a lehetőséggel, akik nem tartoznak a városnak. Hájos Zoltán polgármester szerint azonban most kevés olyan vállalkozó van, aki megfelelne a feltételnek.

„Ez mesebeli ajándék lenne, az egyik kezünkkel adunk, a másikkal pedig elzárjuk a csapot. Több tisztességes vállalkozó van Dunaszerdahelyen, akik majd pótolni tudják az elmaradásukat”

– jegyezte meg a polgármester. Éves szinten 15-20 ezer eurót tesz ki a város költségvetésében a közterület-használati díj. Brunczvik Tünde és Hakszer Roland képviselő azt hiányolta, hogy más vállalkozásoknak és a lakosoknak nem szánnak hasonló engedményeket. Hakszer példaként említette a bevezetett rezidens parkolási rendszert, a fejlesztési adót, valamint a többi illetéket. „Eddig senkinek nem róttunk ki adót. Ha a fejlesztési illetékről beszélünk, akkor elmondható, hogy akinek nincs pénze, az most nem építkezik” – reagált Hájos. Horváth Zoltán képviselő szerint nem lenne igazságos egy kalap alá venni azokat, akik teljesítették a kötelezettségeiket és azokat, akik nem.

„A Covid-19 2020 januárjától datálódik. Akinek 2019 végéig nem volt tartozása, azok élvezzék a szabadságot, akik tartoznak, azoknak teljesíteni kell a kötelezettségeiket”

– jelentette ki Horváth Zoltán. Végül a képviselők olyan rendeletet fogadtak el, amelynek értelmében elengedik ugyan a közterület-használatért kivetett díjat, de csak azoknak a vállalkozóknak, akiknek 2019 végéig nem volt hátralékuk.

A városközpontban működő vendéglők tulajdonosai üdvözlik a döntést, az mondják, minden segítség jól jön. „Mindig azon voltam, hogy teljesítsük a kötelezettségeinket, így, a várossal szemben is igyekeztünk mindent teljesíteni. Nekünk ugyan kicsi teraszunk van, de tavaly is lehetőséget kaptunk arra, hogy azon kívül is elhelyezzünk asztalokat. Most ugyan az időjárás nem kedvez nekünk, de örülünk a város által nyújtott támogatásnak” – nyilatkozta lapunknak Petes Marek, egy népszerű kávézó tulajdonosa. Tatai Robi étterem-tulajdonos is osztja a véleményét, egyelőre ugyan nem tudja, mekkora könnyítést jelent a kedvezmény, de nehéz időben minden segítségnek helye van.

„Az utóbbi napok időjárása is megpróbáltatást jelent számunkra, hideg, esős időben nem tudjuk leültetni a vendégeket a teraszon, a személyzet viszont itt van az étteremben. A következő hét időjárása sem kecsegtet jóval, de reméljük, hamarosan tovább enyhülnek a korlátozások, és bent is fogadhatunk vendégeket” – mondta az ismert szakács.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

Marco Rossi

Mutatjuk a franciák ellen felálló magyar kezdőcsapatot

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

koronavírus Magyarország

A taj-szám nélküli külföldiek és külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.