Régió

Felavatták Bodolló városrész címerét

Szepsi, Bodolló | Négy éven át tartó heves képviselő-testületi viták után augusztusban végre pont került a Szepsihez tartozó Bodolló városrész címer- és zászlótervezetének végére, miután a Szlovák Köztársaság Heraldikai Bizottsága hivatalosan is bejegyezte nyilvántartásába.
Németi Róbert

2019. szeptember 26. 08:00

Szepsi
- A szerző felvétele

A bodollói címer „modern kori” sorsával nagyjából öt évvel ezelőtt kezdett foglalkozni Kováč Imre helyi lakos, aki akkoriban még középiskolai tanulmányai mellett kezdte kutatni a városrész címerének eredetét és történetét. Először csak egy weboldalt akart létrehozni a városrésznek, de közben érdekes történelmi adatokra bukkant. A fiatalembernek Ikrényi Imre önkormányzati képviselő mutatta meg a település egyik régi pecsétjét, és ez volt az, ami igazán nagy lökést adott a kutatáshoz. „Kutatásaimat Kassán, az Állami Archívumban kezdtem, a későbbiekben Egerben, a Heves Megyei Levéltárban, majd Budapesten, a ma már nem létező bodollói kastély utolsó tulajdonosainál kerestem válaszokat a kérdéseimre. Az utóbbi öt évben egyebek mellett Kis- és Nagybodolló templomairól, temetőiről, címereiről vagy az egykori bodollói kastély tulajdonosairól találtam érdekes információkat, de egy olyan dokumentumot is felfedeztem, amely a település első írásos említését tartalmazza” – magyarázta Kováč. 

Bodolló fénykora 

Kováč Imre kutatásaiból kiderül, Bodolló akkor élte virágkorát, amikor még két különálló település volt, vagyis az 1400-as évektől az 1800-as évek végéig. Kulturális fellendülése a 19. század második felére tehető. „Miután 1986-ban Bodollót Szepsihez csatolták, a község múltja feledésbe merült. Sajnos a város 28 éven át nem helyezett kellő hangsúlyt a városrész fejlődésére és kultúrájának ápolására, ezért a bodollói közösség lassacskán széthullott. Úgy gondolom, ha a lakosokat újra megismertetem múltjukkal, visszaadhatom nekik az elveszett identitásukat. Örülök, hogy már egyenrangú partnerként kezeli a város Bodollót, és az is kiváló hír, hogy településünkbe végre újra élet költözött” – magyarázta Kováč Imre.

Helyére került a címer

Öt évvel az első kutatások után a Szlovák Köztársaság Heraldikai Bizottsága hivatalosan is bejegyezte nyilvántartásába a címert, így azonnal megkezdődtek az előkészületek az immár hivatalossá vált szimbólumok ünnepélyes felavatására. Az eseményre a közelmúltban került sor, ahol ünnepélyes menettel egybekötve felavatták Bodolló címerét és zászlaját. 
Arról is megemlékeztek, hogy idén ünnepli két elődközsége, Kis- és Nagy-Bodolló 130 évvel ezelőtti egyesülését. Az ünnepség a városrész központjában kezdődött, ahol egy díszszekér kíséretében a megjelentek egészen a kultúrházig vonultak. Itt helyezték el Szepsi és Bodolló címerét, Borovský Slavomír, Szepsi polgármestere, Kováč Imre és Bodnár Béla, a város képviselőjének köszöntőjét követően. Közreműködött a Búzakalász asszonykórus. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.