Régió

Februárban néhány napra ismét bezárhat az éjszakai orvosi ügyelet Vágsellyén

Vágsellye | Februártól ismét veszélybe kerülhet az ambuláns sürgősségi osztály működése a járási székhelyen. Már tavaly év végén is nemegyszer előfordult, hogy csak a nővért találták a rendelőben a betegek, akiknek emiatt Nyitrára vagy Érsekújvárba kellett utazniuk.
Száz Ildikó

2019. január 31. 19:46

A vágsellyei egészségügyi központban állandó problémát okoz a sürgősségi betegellátó központ működtetése (A szerző felvétele)

Nyitra megyével egyelőre tizenkét orvos írta alá az együttműködési szerződést, öten kifogásokat emeltek a szerződés tartalma ellen. Nehezményezték, hogy az ügyeletet vállaló orvosok nem dönthetik el szabadon, melyik napokon dolgozzanak. Igor Klačko öt elégedetlenkedő kollégája nevében azt nyilatkozta a regionális televízió munkatársának, hogy ha nem tárgyalnak velük a szerződésben foglaltakról, előfordulhat, hogy február 9-én, 10-én, 19-én és 20-án zárva lesz az éjszakai ügyelet a gyerekek, és február 13-án, 15-án és 19-én a felnőttek számára. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere, megyei képviselő szerint érthetetlen, hogy tizenkét orvos számára elfogadhatók a feltételek, és a sürgősségi betegellátó központ felszereltségét is jónak tartják, öt tiltakozó azonban nehezményezi, hogy nincs jól felszerelve a megye által felújított központ rendelője, ahol az éjszakai ügyeletes orvosok fogadják a betegeket. A legnagyobb gondot az okozza, hogy nincs laboratóriumuk, és nem tudják elvégezni az ultrahangos kivizsgálásokat sem. Belický ebben a hónapban kapott választ az egészségügyi minisztériumtól arra a panaszára, miért késnek annyit a gyorsmentősök. Belický négy konkrét esetre mutatott rá, valamennyi tavaly történt. Egy városi rendőrhöz kellett gyorsmentőt hívni, egy órát vártak, mire megérkezett a segítség. Egy agyvérzéses vágsellyei beteghez szintén késve, egy és negyed óra után érkeztek k. Panaszt tettek egy iskolás gyerek szülei is, akik az intézmény vezetőjével együtt egy órán át hiába vártak a mentőkre, végül kénytelenek voltak a beteget saját autójukkal a galántai kórházba szállítani. Vágsellye vezetése továbbította a panaszokat az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal szakembereinek, ezt követően foglalkoztak a problémával az egészségügyi minisztérium szakemberei.

A válaszból kiderült, hogy a vágsellyei régió az egyik legtúlterheltebb, ezért rendszerint a beteg állapota szerint döntenek arról, mennyire sürgős a kiszállás. Belický szerint megoldást jelentene, ha másik mentővel szállítanák el az ellátott beteget a legközelebbi kórházba, és az a gyorsmentő, amelyen orvos is van, a város területén maradhatna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?