Régió

Falumúzeum nyílt Serkén

ÚJ SZÜ-ÉRTESÖLÉSSerke (Širkovce) Önerőből vásárolt, saját forrásokból felújított ingatlanban nyílt meg október 6-án a rimaszombati járásbeli Serke község falumúzeuma, a berendezést a helyi nyugdíjasklub tagjai és elkötelezett támogatók adták és gyűjtötték, ők állították össze az állandó kiállítás an
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 10. 19:00

ÚJ SZÜ-ÉRTESÖLÉS

Serke (Širkovce) Önerőből vásárolt, saját forrásokból felújított ingatlanban nyílt meg október 6-án a rimaszombati járásbeli Serke község falumúzeuma, a berendezést a helyi nyugdíjasklub tagjai és elkötelezett támogatók adták és gyűjtötték, ők állították össze az állandó kiállítás anyagát is.

A falu elején lévő közös udvarú két családi házat 2006-ban vásárolta meg a serkei önkormányzat, az eredeti tervek szerint vendégházat vagy panziót szerettek volna itt kialakítani, de az illetékes közegészségügyi hivatal nem engedélyezte ilyen létesítmény megnyitását. A felújítások után így az egyik épületben közösségi termeket, klubhelyiséget és kiszolgáló egységet hoztak létre, a másik épületben pedig falumúzeumot alakítottak ki. A két épület, valamint az udvar felújítására és rendbetételére mintegy 20 ezer eurót fordítottak a község költségvetéséből az elmúlt évek alatt. A településen ismert és máig az emberek emlékezetében élő Gömöry-Maróthy családot bemutató kiállítást a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum tulajdonában lévő dokumentumok és fotók alapján készítették el. Mivel Serkén jelenleg felújítás előtt áll a református parókia épülete, az egyházi levéltárat és a könyvtárat ideiglenesen a falumúzeumba költöztették. Nyugdíjasok gyűjtötték össze, tették rendbe a harmincas évek stílusában berendezett szobák és a konyha tárgyait, sokan saját őseik régi fotóit, féltve őrzött használati tárgyait hozták ide. A tájház és a falumúzeum kiállításait minden külső szakmai segítség nélkül állították össze a nyugdíjasklub tagjai. A falu vezetésének tervei szerint évente többször, nyílt napokon szeretnék folyamatosan frissíteni a tárlatot, a serkei falumúzeum udvara pedig közösségi rendezvények helyszíne lesz. (szasz)

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?