Régió

Értékmentő munkát végez az ebedi vegyeskórus

Ebed | Több mint tíz éve működik a Csemadok ebedi vegyeskórusa, amely 2004-ben azzal a céllal alakult, hogy megtartsa és a következő nemzedékeknek is átadja a falu és a környék kulturális hagyományait és népdalkincsét.
Gulyás Zsuzsanna

2015. november 18. 19:47

„Feldolgoztuk és bemutattuk a lakodalmast, a tollfosztást és a szüreti vigasságokat is. Az összeállításnál gyermekkori emlékeimre támaszkodtam, amikor minden évben volt nálunk tollfosztás, és sok falusi sátras lakodalomban is részt vettem” – mondta Vajda Anna csoportvezető, aki 2014-ben átvehette a Csemadok Magyar Kultúra Ápolásáért díját is.
 
Repertoárjukban helyi, ipoly menti, csallóközi és palóc népdalok, magyar nóták, bordalok, egyházi, nemzeti énekek, karácsonyi dalok és kórusművek is szerepelnek. „A dalokat mindig a felkérésnek megfelelően választom ki. Fesztiválokon, falunapokon, szüreti felvonuláson, kórustalálkozón és helyi rendezvényeken is részt veszünk. Évente 10-15 fellépésünk van” – nyilatkozta Vajda Anna. Párkányban, Muzslán, Köbölkúton, Kürtön, Kicsinden, Kéménden, Garamkövesden, Libádon, Ipolyszalkán, Karván, Bátorkeszin, Komáromban, Perbetén, Virten és Kisudvarnokon is tapsolhatott már nekik a közönség. „Magyarországon is többször felléptünk, több alkalommal szerepeltünk Bécsben. Tokodon a nemzetközi templomi kórustalálkozón és Dorogon a nemzetközi kórustalálkozón is szerepeltünk, ami nagy kihívás volt számunkra, mert kórusműveket korábban nem énekeltünk, de Szabó Klaudia segítségével ennek a felkérésnek is sikerült eleget tennünk. A Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőn is részt vettünk” – sorolta Vajda Annak eddigi sikereiket. A csoportot a helyi önkormányzat is támogatja. Népművészeti estet is szerveztek.
 
Megalakulásakor a csoportnak tizenhat tagja (tíz nő és hat férfi) volt, jelenleg tizenketten (kilenc nő és három férfi) vesznek részt a hétfői próbákon. A csoport legfiatalabb tagja negyvenkilenc, legidősebb hatvanhárom éves. „A csoport tagjai Bolgár Magdolna, Babindai Ildikó, Kunya Erzsébet, Kovács Mária, Szeifert Erzsébet, Páldi Magdolna, Pécsi Eszter, Hajdú Terézia, Pathó Béla, Kovács László és Szabó László, a harmonikásunk. A mai rohanó világban az együtt éneklés öröme és a közösen eltöltött kellemes órák tartják életben a csoportot” – jegyezte meg a csoportvezető. Ma is mosolyogva emlegetik azt a bécsi fellépést, amikor az egyik csoporttag az osztrák fővárosban a kerítésen felejtette fellépő ruháját. „Bécsben az autóbuszra várva ruháinkat felakasztottuk egy kerítésre. Csak itthon vettük észre, hogy egy fellépő ruha Bécsben maradt. Azonnal felvettük a kapcsolatot bécsi ismerőseinkkel, akik gyorsan megnyugtattak minket. A ruha – bármilyen hihetetlen – még másnap is azon a kerítésen lógott, ahol felejtettük” – mesélte Vajda Anna.
 
Legközelebb a a Felvidéki Rockszínházat mutatjuk be.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.