Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Varga Ildikó felvétele
Érsekújvár |

A Czuczor Gergely Alapiskola játszóterét idén októberben vették birtokukba a gyerekek. A város egyetlen magyar tannyelvű alapiskolájának égisze alatt működő XXI. század Gyermekéért Polgári Társulás, a szülői szövetség, az iskola vezetősége, az iskolabarátok és a lelkes támogatók jóvoltából megvalósulhatott a nagyszabású terv egy része, de máris újabb gyűjtést indítványoztak.

Nagy Lehocky Zsuzsa, a Czuczor Gergely Alapiskola szülői szövetségének elnöke a játszótér átadásakor úgy nyilatkozott a városi televíziónak, hogy a koronavírus-helyzet miatt hónapokon át nem volt lehetőségük arra, hogy személyesen szólítsák meg az adakozókat.

Nehézségek vírushelyzetben

A játszótérre vonatkozó terveket online-felületen mutatták be, nyilvánosságra hozva a társulás számlaszámát. Aki támogatta a játszóter megépítését, a tanulók készítette ajándékot is kapott. Priskin Zoltán iskolaigazgató hangsúlyozta, rendkívül nagy összefogásnak köszönhetően építhették meg a játszóteret. Elképzelésüket az energiaszolgáltató vállalat is támogatta, a szülői szövetség az előző években összegyűjtött pénzzel járult hozzá a kiadásokhoz, a polgári társulás 12 ezer euróval. Ilyen módon jött össze a 18 ezer euró. Az eredeti tervek szerint a játszóteret kültéri fitnesz eszközökkel szeretnék bővíteni. A Czuczor Gergely Alapiskola így továbbra is számít az iskolabarátok, a szülők és támogatók segítségére. Erősítő és mozgásfejlesztő eszközökkel bővítenék a játszóteret a felső tagozatos tanulók számára.

Egészséges életmódra nevelés

„Közös cél, hogy szabadidős és tanórai foglalkozások keretében modern és biztonságos eszközök segítségével fejlesszük a tanulók mozgását, fizikai fejlődését és nem utolsósorban hozzájáruljunk szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A fitnesz és street workout terveket a testnevelő szakos pedagógusok állították össze, figyelembe véve a mozgásfejlesztési szempontokat. Az egészséges fejlődést, egyensúlyérzéket, koordinációt, fizikai érést szolgáló játszótér edzőpályás elemekkel kiegészítve több szempontból is rendkívül hatékony a gyermekek fejlődésében. Egy ilyen edzőpálya létrehozása nagy előrelépést jelent a gyermekek mozgásfejlesztésében, emellett szebbé válik az iskola udvara is” – áll a XXI. század Gyermekéért Polgári Társulás felhívásában.

10 ezer eurót kell összegyűjteniük

Az érvényes árajánlat alapján a meglévő játszótér edzőpályával való bővítéséhez 10 ezer euróra lesz szükség. Eredményes összefogás esetén már 2023 tavaszán megvalósulhat a terv. Az iskola polgári társulása, a szülői szövetséggel és az iskola vezetőségével együtt újabb gyűjtésbe kezdett, szeretnék megszólítani mindazokat, akiknek fontos az iskola. Az adományozók a XXI. század Gyermekéért Polgári Társulás számlaszámán támogathatják az edzőpark mielőbbi megépítését: SK68 0900 0000 0002 4101 9917. A közeljövőben adventi koncertet tart a Czuczor Gergely Alapiskola egykori diákjaiból álló Czuczorosok énekkara, Szaló Éva nyugalmazott pedagógus és karnagy vezetésével. A ferencesek templomában december 17-én szombaton, 14 órától hangolódhat a közönség a kórussal együtt a közelgő ünnepekre. A koncertre látogatóknak itt is lehetőségük lesz tetszőleges összeggel hozzájárulni a játszótér bővítéséhez, a magyar alapiskola udvarának korszerűsítéséhez. Az adventi programot a ferencesek érsekújvári magyar közösségével és a helyi művészeti alapiskolával közösen rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!