Régió

Érsekújvárban gyűjtést szerveznek Szent István király szobrára

Érsekújvár | „A Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének évzáróján úgy döntött a tagság, hogy gyűjtést szervezünk Szent István király szobrának az elkészítésére. A szobrot a Pázmány Péter Gimnázium melletti Csemadok-emlékparkban helyeznénk el” – tájékoztatott Danczi József, a helyi kulturális szervezet elnöke.
author
Száz Ildikó

2020. június 26. 12:45

Szilágyi Tibor szobrászművész műtermében jártunk
- Képarchívum

Máig aktuális üzenet

Danczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének közösségi oldalán is közzétett felhívásában úgy fogalmazott, hogy Szent István üzenete a mai emberhez is szól, és a szoborállítással megerősítenék az egy nemzethez tartozást az itt élő magyarságban. A gyűjtésről szóló felhívást, amelyen megtalálható a számlaszám is, támogatja az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola, a Pázmány Péter Gimnázium, a civil szervezeteket tömörítő KultúrKorzó, az Esterházy János Polgári Társulás, valamint az Érsekújvári Római Katolikus Egyházközség.

„Kissé el vagyunk keseredve, mert a válsághelyzetben nem igazán jut pénz a kulturális szervezetek támogatására és nem minden rendezvényt valósíthatunk meg. Félő, hogy a takarékoskodni kénytelen lakosok sem tudnak majd túlságosan bőkezűen adakozni. Mégis nagyon szeretnénk, ha a Csemadok-emlékparkban fel tudnánk avatni a Szent István szobrot, mivel az érsekújvári magyarok eddig a főtéren lévő Széchényi György esztergomi érsek és városalapító szobránál emlékeztek augusztus 20-án”

– mondta Danczi József.

Készek a szobortervek

Szilágyi Tibornak, az Érsekújvárban élő és alkotó szobrászművésznek számos alkotása megtalálható a járási székhelyen. Megalkotta Széchényi György városalapító szobrát, amely kínai gránitból készült, és méreteiben a jeles személyiség eredeti alakjának a másfélszerese. Szilágyi Tibor műhelyében készült az Érsekújvárban született Kassák Lajos, a magyar avantgárd jeles képviselőjének életnagyságú bronz szobra, és a mester ajándékaként került a Pázmány Péter Gimnázium előcsarnokába az iskola névadójának a szobra, ugyanakkor az ő alkotása a Krisztus-torzó, amely a Szent József köztemető új bejáratánál lévő kis téren kapott helyet. Szilágyi Tibort szerdán látogattuk meg a műtermében, ahol három Szent Istvánról készített tervet mutatott be. Az életnagyságú szobor kétméteres talapzaton állna. Ha a megrendelők az ülőszobrot választanák, az 3,5 méter magas volna, az állószobor egy kisebb talapzaton valamivel kisebb, 2,6 méteres lehetne. „Az összegyűjtött összegtől függ, hogy milyen anyagból készítem el végül az alkotást. Arra is gondoltam, hogy vörös gránitból készülhetne az államalapító szobra, és arannyal kombinálnám. A konkrét tervek készen vannak, úgy gondolom, ez ügyben meg kellene szólítani minden érsekújvári magyar lakost. A mellszobor talapzattal együtt mintegy 14 ezer euróba kerülne, a másik két változat valamivel drágább volna” – mondta Szilágyi Tibor.

Többféle megoldás létezik

Az alkotó úgy véli, a Szent István szobor kerülhetne akár a Csemadok-székház elé is, ha az ott található Czuczor Gergely mellszobrot áthelyeznék a Czuczor Gergely Alapiskola parkjába. Szilágyi Tibor jelenleg egy Petőfi Sándor szobor terven is dolgozik, ezért azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy a jeles magyar költő szobra kerülne a Csemadok-székház elé és Szent István szobra a gimnázium melletti emlékparkba. Érsekújvárban a szobrokkal kapcsolatban több vitás helyzet is akadt az elmúlt évek során. 2006-ban Anton Bernoláknak, a jeles nyelvújítónak a szobrát vitették át a város főterére a róla elnevezett parkból. A városi hivatal közelében áll ez az alkotás egy magas talapzaton, a vele szemközti oldalon áll a Széchényi György esztergomi érseket és városalapítót ábrázoló alkotás. Eredetileg az Anton Bernolák parkba, a korábbi Bernolák-szobor talapzatára tervezték helyezni a szláv apostolok szobrát, végül az ónozott bronzból készült Cirill és Metód szoboralakok a márvánnyal és gránittal díszített talapzaton a ferencesek kolostora mögötti füves területre kerültek.

Galéria
1
2
3
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

df

Ezek a háztartások fizetnek majd a legtöbbet 2023-ban az energiáért!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

d

Hogyan választhat finom és minőséges mandarint?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.