Régió

Leleplezhették Thököly Imre lovas szobrát

Késmárk (Kežmarok) | Thököly Imre fejedelem Győrfi Lajos magyar szobrászművész által készített bronzszobrát hétfőn leplezték le a késmárki vár udvarán. Annak ellenére, hogy az alkotást már tavaly felállították az udvaron, a világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt csak most került sor az ünnepélyes avatóra.
author
Németi Róbert

2022. március 31. 17:51

A hétfői leleplezésen többtucatnyi érdeklődő, illetve a kassai Márai gimnázium és a kassai Ipari diákjai és tanárai is részt vettek<Outlook-pmvnzk5j.gif>
A hétfői leleplezésen többtucatnyi érdeklődő, illetve a kassai Márai gimnázium és a kassai Ipari diákjai és tanárai is részt vettek - Képarchívum

Erika Cintulová, a Késmárki Múzeum izgatója a leleplezéskor elmondta, a szoborállítás ötlete már régebben felmerült, a megvalósítás a magyar konzulátus és a késmárki önkormányzat együttműködésének köszönhető. „A Habsburg-ellenes felkelés vezetőjének az egyik legfőbb érdeme a vallásszabadság bevezetése volt. A történészek úgy jellemzik őt, mint akinek sikerült megmentenie az evangélikus egyházat a történelme legnehezebb időszakában” – mondta Cintulová. Az ünnepélyes leleplezésen jelen volt Ján Ferenčák, Késmárk polgármestere is, aki úgy véli, a felavatott lovas szobor nemcsak a vár tárlatát gazdagítja, hanem a két szomszédos nemzet, vagyis a szlovákok és a magyarok közötti fejlődő kapcsolatokat is jelképezi.

„A szobrot a főkonzulátus készíttette, a talapzat elkészítését és az alkotás környezetének rendezését a város önkormányzata vállalta. Nagy köszönet jár az alkotónak, Győrfi Lajos szobrászművésznek, Hetey Ágotának, Magyarország kassai főkonzuljának és mindazoknak, akik hozzájárultak eme szobor megvalósulásához” – mondta a polgármester. Az ünnepségen is elhangzott, hogy a késmárki vár a Thököly-családnak köszönhetően vált nemesi rezidenciává, számos művész, filozófus, zenész és arisztokrata találkozóhelyévé. Thököly Imre is ebben a várban született, földi maradványait a város új evangélikus templomának mauzóleumában helyezték végső nyugalomra. A Thököly-család nagyjából száz éven keresztül, a 16–17. században uralta és lendítette fel a várat. A családnak szentelt állandó tárlat a vár bejárati tornyában került kialakításra, a múzeum lengyel és magyar partnereinek köszönhetően pedig saját tárlattal is megemlékezik Thököly Imre 17. századi kuruc felkeléséről, a fejedelem törökemigrációjáról, illetve a Bécs melletti harcokról.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.